Страница 1 от 1

Конкурс по чл.89 и сл. КТ

МнениеПубликувано на: 17 Май 2003, 19:03
от Halifaks
Обявен е конкурс за вакантна длъжност (чрез бюрото по труда).
Кандидатите са трима. Единият от тях е пенсионер ( притежана нужната квалификация ). Вторият е придобил средното си специално образавание с курс за специализация, догато третия със завършване на съответно специализирано средно училище.
Въпросите ми са:
1. Може ли да се избере пенсионера, при положение, че има и други кандидати?
2. Счита ли се, че редовното обучение в специализирано учебно заведение е по-висока квалификазия, от същото придобито с курс за специализация?

Моля, ако е възможно, да се аргументирате.
Благодаря за всяко мнение!

Re: Конкурс по чл.89 и сл. КТ

МнениеПубликувано на: 17 Май 2003, 22:30
от ТТТ
Така предоставената от Вас информация не е особено важна за разрешаването на казуса.Тълкувайки чл.89 и сл.според мен по-важно е да имате предвид следното:
1. Какви са изискванията на работодателя,посочени в обявата за конкурса;
2. Каква е длъжностната характеристика на конкурсната длъжност / според чл.91 ал.3 тя трябва да бъде предварително предоставена на кандидатите,за да се запознаят с нея /;
3. Да се съобразите със сроковете,предвидени в чл.93 ал.2 /при евентуално недопускане до конкурса /.
4. След промените в КТ от 2001 година няма пречки да бъдат назначавани пенсионери.
5. За различните сфери на дейност има различни нормативни актове,с които се признава или не съответната квалификация,получена в различни видове и степени учебни заведения.Това обаче обикновено се отнася за длъжности от държавната и общинска администрация и учреждения.
Успех!

Re: Конкурс по чл.89 и сл. КТ

МнениеПубликувано на: 18 Май 2003, 18:01
от Halifaks
Благодаря за помощта!
Става въпрос за длъжност в държавната администрация. По чл.95 от КТ "...комисията оценява професионалната подготовка и другите качества на кандидатите, необходими за заемането на длъжността...". От тук би следвало, че комисията би могла да определи свои критерии за оценка на по-горното. Например да проведе изпит или събеседване (интервю).
Тъй като и тримата кандидати отговарят на обявените изисквания, то не е проблем да бъде назначен пенсионера, при положение, че има по-висока професионална подготовка.

Re: Конкурс по чл.89 и сл. КТ

МнениеПубликувано на: 18 Май 2003, 18:33
от Ivas
Triabva da se vzeme pod vnimanie i fakta za trainite bezrabotni.Az si mislia,che pri bezrabotni vav trudosposobna vazrast,pensioner edva li ste se nazna4i vapreki kvalifikatsiata mu.

Re: Конкурс по чл.89 и сл. КТ

МнениеПубликувано на: 18 Май 2003, 19:36
от ТТТ
Съгласна съм с мнението на Ivas.Въпреки че от казаното от Вас,Halifaks,ми става ясно че длъжността е по трудово правоотношение и е ниска в системата на администрацията / изисква се само средно образование,нали ? /.Това означава,че трябва да се има пред вид 1. всичко свързано с процедурата по провеждането на конкурса - това може да е изпит, събеседване,конкурс по документи.Следете дали тази процедура се спазва стриктно /по начина,по който предварително е обявено че ще протече конкурса /. 2. От опит знам,че при съставянето на протокола за резултатите от конкурса,/тъй като няма практика в момента на изготвянето на протокола с него да бъде запознат участника в конкурса/ ,резултатите могат да бъдат манипулирани.