начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

декларация към трудов договор.....

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


декларация към трудов договор.....

Мнениеот питащ » 07 Мар 2002, 14:43

ще съм ви много благодарен ако ми помогнете да разбера следното: фирмата в която работя освен декларация за конфиденциалност на информацията иска да подпиша и декларация, че след като напусна няма да работя при партньори и клиенти на фирмата. тва за конфиденциалността - ок. ама другото ми се струв много крайно. имат ли право да искат от мен такова нещо - и как мога да противодействам на него? благодаря ви предварително!
питащ
 

RE: декларация към трудов договор.....

Мнениеот Иванов » 07 Мар 2002, 15:28

Това, че искат от Вас да подпишете тази деклрация с нищо не ви обвързва. За да има смисъл ограничението да не работите при конкуренти на фирмата-работодател, това трябва да ви е вменено като задължение по договор - граждански или трудов. Дори и тогава, ако това ваше задължение за бездействие не е скрепено с неустойки, може да нарушите тази забрана. Темата е достатъчно интересна и бих се радвал и други колеги да споделят мнението си. Поставям някои от въпросите? Каква може да бъде максималната санкция по трудов договор, ако служителят, след прекратяването на трудовия договор, отиде да работи при конкуренти? Забраната за работа при конкуренти (пр. на управител на фирма) по граждански договор не влиза в противоречие с основни икономически права и свободи на гражданите, прокламирани в Конституцията? Договорното ограничение за работа във фирма на конкуренти за всички длъжности ли важи или само за тази длъжност, която преди това е изпълнявало лицето?Пр.Управител на софтуерна фирма може ли да стане главен счетоводител в конкурентна софтуерна фирма?
Иванов
 

RE: RE: декларация към трудов договор.....

Мнениеот питащ » 07 Мар 2002, 18:13

Благодаря ви изключително много! Тънкоста във въпроса ми се съдържа в следното... да речем декларацията да не работя при конкуренти за исвестен период от време след напускането - съм чувал. Не ми харесва, но ако съм решил да правя кариера в тази фирма - бих я приел. По скоро ме притеснява ограничението за работа при КЛИЕНТИ на фирмата ми. Даже не се и споменава за длъжности... говори се ИЗОБЩО... Което съгласете се затваря голяма арена от полето за професионална изява. Та... аз понеже не искам "да подпиша пък после ще ме хванат за шлифера" питам - има ли правно основание подобно нещо и дали не са нарушени мои права. Защото така се получава, че работодателите често спекулират с неосведомеността на служителите си и изискват невъзможни неща от тях... :-( Пак благодаря! :-) Поздрави!
питащ
 

RE: RE: RE: декларация към трудов договор.....

Мнениеот Иванов » 07 Мар 2002, 18:38

Дали са конкуренти, клиенти, доставчици или други групи фирми няма никакво значение. Важното е дали забраната за работа е в обикновена декларация или задължението за бездействие ви е вменено като договорно задължение, скрепено със санкция. И едно уточнение - работата при клиенти и конкуренти на бивш работодател не сваля от Вас отговорността за пазене на служебната тайна на този работодател. Но това вече е въпрос на доказване от негова страна.
Иванов
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron