начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Отпуски

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отпуски

Мнениеот Жаклин » 16 Юли 2001, 13:18

Колко дни платен годишен отпуск мога да ползвам за 2001 г. Имам над 15 години стаж, работя като Системен Администратор имам дете.
Жаклин
 

RE: Отпуски

Мнениеот Николай Арабаджиев » 16 Юли 2001, 15:52

С последните изменения от 16 март 2001г., които са в сила от 31. март 2001г. беше премахнато разделението на размера на отпуските според трудовия стаж и беше въведен нов минимален размер от 20 работни дни- чл. 155 КТ. Според чл. 156а по-големи размери на отпуските могат да се уговарят в колективен трудов договор. Ако работното ви време е ненормирано имате право на още 5 допълнителни дни- чл.156 т.2. Ненормиран работен ден за определени длъжности се въвежда с изрична разпоредба на работодателя след консултации с представители на работниците и служителите, като според чл. 139 ал.4 тези служители са длъжни да изпълняват трудовите си функции и след изтичането на редовното работно време. Ако за вашата длъжност работодателят не е установил ненормиран работен ден то нямате право на тези допълнителни 5 дни. От Вашият въпрос не става ясно на каква възраст е детето Ви, затова ще разгледам няколко възможни случая: 1. Отпуск за отглеждане на дете до 2 годишна възраст- чл.163 КТ – за първо, второ и трето дете до навършване на 2 годишната му възраст и по 6 месеца за всяко следващо. Заплаща се, признава се за трудов стаж. 2. Отпуск за отглеждане на дете до 3 годишна възраст- неплатен, признава се за трудов стаж. 3. Платен отпуск за 2 и повече живи деца- чл. 168- ако е уговорено в колективен трудов договор работничка или служителка с 2 живи деца до 18 годишна възраст има право на 2 работни дни, а с 3 или повече живи деца до 18 годишна възраст- на 4 дни. Ако не попадате в никоя от тези категории следващата възможност е чл.174 КТ – майки с деца до 7 годишна възраст ползват отпуска си през лятото, а по тяхно желание и по друго време на годината. Тази разпоредба не Ви дава допълнителен отпуск, но Ви позволява да ползвате платения годишен отпуск в желано от вас време през лятото. Ако детето Ви е над 7 години или нямате 2 или повече деца под 18 годишна възраст Вашият платен годишен отпуск (при липса на уговорка в колективен трудов договор) е 20 работни дни и единственото задължение на работодателят е да ви го предостави до края на календарната година-чл. 173 ал.5 КТ.
Николай Арабаджиев
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron