начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Моля помогнете!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Моля помогнете!

Мнениеот mladen kalpakchiev » 13 Юли 2001, 21:43

Извинете, чеВи занимавам смоя незначителен проблем, но става въпросза следното: Работя в интернет зала като обикновен оператор. Работя от 4 месеца, което предполага, че вече не съм на изпитателен договор! Получавам чисто 120 лева, което си е на устна договорка! ПО какъв начин мога да подпиша договор, кога мога да получавам платен годишент отпуск / зная, че има условие за 8 месеца натрупан стаж, но това важи ли при положение, че нямам договор и ми се плаща на ръка/ не мисе поематникакви здравни и социални осигурвоки...! кави санкции могат да отнесат моите работодатели, и по какъв законов път мога да си търся това, което ми се полага! Благодаря Ви за вниманието! ще Ви бъда крайно задължен ако ми отговорите! Мл
mladen kalpakchiev
 

RE: Моля помогнете!

Мнениеот Николай Арабаджиев » 16 Юли 2001, 12:06

На основание чл.62 ал2 КТ , понеже работодателят ви е приел на работа и вие сте започнал да я изпълнявате, законът обявява съществуване на трудово правоотношение. То може да се установява със всички доказателствени средства. В тези случаи в чл.405а е предвиден ред за сключването му в писмена форма. За да стане това е необходимо да бъде сезирана Инспекцията по труда, която с постановление ще даде предписание на работодателя да предложи на работника или служителя сключване на трудов договор, който може да бъде всеки от съществуващите по КТ трудови договори /за неопределено време, срочен, за изпитване/. Ако в предписания срок условията по този договор не бъдат уговорени писмено, постановлението замества трудовия договор, който се смята сключен за неопределено време при 5-дневна работна седмица и 8-часов работен ден. Отношенията от момента на започване на работа до постановяване на предписанието се уреждат като при действителен трудов договор –чл.405а ал.3. Поради липсата на писмен трудов договор вашият работодател носи отговорност по чл. 414 КТ, където глобата е фиксирана в размери от 250 до 1000 лева. Също така носи отговорност и по Кодекса за задължително обществено осигуряване за невнесените Ви социални и здравни осигуровки. А по другата част от въпроса Ви за платения годишен отпуск- съгласно чл. 155 КТ право на платен годишен отпуск имат само работници и служители с минимум 8 месеца трудов стаж. Този стаж се брои от началото на първото ви трудово правоотношение, с което е създадена и трудовата Ви книжка. Затова ако имате трудов стаж 8 и повече месеца, независимо къде е натрупан, то Вие имате право на платен годишен отпуск. Ако нямате единственият изход е да поискате неплатен отпуск, който работодателят ще Ви предостави или не по свое усмотрение-чл.160. Максималният размер е 30 дни и не зависи от продължитемността на трудовия стаж. Като заключение ще ви посъветвам независимо дали сега имате право на платен годишен отпуск да инициирате сключването на писмен трудов договор и оформянето на трудова книжка, за да може в бъдеще по-лесно да упражнявате правата, които Кодекса на труда Ви дава. Това най-безболезнено би станало, ако постигнете договорка със своя работодател да сключите писмен трудов договор дори на минимална работна заплата, за да можете да ползвате правата си по КТ, а действителното трудово възнаграждение да продължите да уговаряте устно.
Николай Арабаджиев
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron