Страница 1 от 1

трудов въпрос

МнениеПубликувано на: 21 Окт 2003, 22:05
от мелиса
ситуацията е следната: баща ми работи в бдж. всяка година им правят профилактични прегледи в друг град. тази година баща ми отиде на 25 септември и лекарите са му казали един от следващите четвъртъци да отиде още веднъж. не са посочили точно кой и баща ми е решил това да стане след 23 октомври /когато му предстои ТЕЛК/
баща ми е втора степен инвалид с право на работа. днес обаче прекия му началник му е казал че го отстранява от работа и то от 29 септември!!! като го пуска в отпуска със задна дата!!! и му дава срок до 6 ноември да отиде на този профилактичен преглед. това е .
имам няколко въпроса
1. възможно ли е да бъде в отпуска със задна дата като през това време всеки ден е ходил на раобота и се е разписвал в дневната книга??
2 може ли да бъде задължен от прекия си шеф да отиде в точно определен срок на този преглед?
3. баща ми не е подписвал молба за отпуска-твърде е възможно след 5-6 дена шефа му му каже че е дисциплинарно уволнен поради неявяване на работа??
4.къде да се обърна-към синдикатите,инспекцията по труда или към по-висшестоящия началник?

Re: трудов въпрос

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2003, 09:51
от Sali
Inspektsia po truda i advokat trudovo pravo+sindikati

Re: трудов въпрос

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2003, 10:34
от gogo-1
Не може да бъде в отпуск баща ви след като е ходил на работа и се е подписвал в присъствената книга. Още повече не е подавал молба за отпуска. Работодателя маже едностранно да реши да му даде отпуската само когато отпуската се отнася за минали години. Но в никакъв случай не може да бъде със задна дата.