Страница 1 от 1

Обезщтение от работодател за морални вреди

МнениеПубликувано на: 31 Юли 2003, 14:30
от лили
Трудовото ми правоотношение бе прекратено по чл.328, ал.1, т.5 КТ - липса на необходимите качества. Работих за работодателя си 5 г. , нямам никакви дисциплинарни наказания, събират ми се общо 10 дни отпуск и 5 дни болнични. Проблемът е, че хора, близки до шефа, ме набелязаха, защото отстоявах собствена позиция по редица въпроси, без това да се отразява на качеството ми на работа. Вероятно мога да оспоря уволнението по съдебен ред и да искам да бъда възстановена на работното си място. Давам си сметка, че щом са решили да ме махнат, пак ще го направят. Мога ли, обаче, да съдя работодателя си за причинени неимуществени вреди - страдания и създадени условия за невъзможна бъдеща реализация в същата сфера в резултат на уволнението поради "липса на качества"?
Благодаря предварително за вашите мнения.

Re: Обезщтение от работодател за морални вреди

МнениеПубликувано на: 04 Авг 2003, 08:59
от лили
В момента тече срокът на предизвестието ми. Не ме допускат до работа без дори да посочват причини за това. Казаха ми, че ако не се съобразя с тяхното искане ще ме уволнят дисциплинарно. Законно ли е това?

Re: Обезщтение от работодател за морални вреди

МнениеПубликувано на: 08 Авг 2003, 08:39
от МБ
Наемете си адвокат и оспорете уволнението по съдебен ред.Прекратяването на трудовото правоотношение по чл. 328 ал. 1 т 5 рядко издържа в съда, освен ако не е подплатено със съответните документи - атестация на персонала, докладни записки от прекия Ви ръководител от които да е видно че Ви липсват качества за ефективно изпълнение на работата. Що се отнася до обезщетението вижте чл. 225 от КТ. Не е за морални вреди но все е нещо :))