начало
Президентът върна избора на Чолаков за шеф на ВАС Президентът върна избора на Чолаков за шеф на ВАС

Служебни задължения по време на отпуск

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Служебни задължения по време на отпуск

Мнениеот didimova » 24 Юни 2008, 21:35

Моля за компетентно мнение и отговор по трудово-правен въпрос.
Учителка съм и ми предстои да изляза в отпуск. Имам подадена молба до директора на училището от 18.06.08г
Днес /24.06.08г/разбрах от директора, че съм включена в комисия за подготовка и провеждане на изпит на ученик, който е живял в чужбина през учебната година. Времето, през което комисията трябва да подготвяме
и провеждаме изпитите, трябваше да сме в отпуск /според предварително подадените молби/.
Може ли по време на отпуск да провеждаме изпит?
Не е ли редно отпускът ни да бъде променен, съобразно служебните ни задължения?
didimova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 27 Мар 2008, 19:56

Мнениеот eklekti4kata » 24 Юни 2008, 21:57

Молбата уважена ли е?Неясни данни... :cry: И - Да - може да я прекъсне със заповед, предвид изпита, като нужен квестор.Директорът има спусната заповед от Инспектората да осигури необходимите квестори-на основание нея и предвид задълженията, които възникват за преподавателите на Определеното училище - най-вероятно - "гнездо", в което ще се държи изпита, Ви прекъсва отпуска.Така е в Образованието-явно сте млад преподавател.Предварително дадени молби не значи предварително уважени молби!След прекъсванито ви остават дължимите остатъци дни за ползване от отпуска.Няма нарушения на КТ.С поздрав! :lol:
eklekti4kata
Потребител
 
Мнения: 285
Регистриран на: 13 Ное 2006, 21:17

Мнениеот doxa » 24 Юни 2008, 22:15

Отпуск- Време през което сте освободена временно от изпълнението на трудовото си задължение.


Платеният годишен отпуск се разрешава на работника или служителя наведнъж или на части, от които най-малко половината се ползва наведнъж през календарната година, за която се полага отпускът.

Ред за ползуване
Чл. 173. (1) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Платеният годишен отпуск се ползува от работника или служителя с писмено разрешение от работодателя/заповед/.
(5) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 26 от 1992 г., изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г., доп. - ДВ, бр. 25 от 2001 г., в сила от 31.03.2001 г.) Работникът или служителят използува платения си годишен отпуск до края на календарната година, за която се отнася. Работодателят е длъжен да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година освен ако ползуването му е отложено по реда на чл. 176. В този случай на работника или служителя се осигурява ползване на не по-малко от половината от полагащия му се за календарната година платен годишен отпуск.

Прекъсване на ползуването
Чл. 175. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Когато през време на ползуването на платения годишен отпуск на работника или служителя бъде разрешен друг вид платен или неплатен отпуск, ползуването на платения годишен отпуск се прекъсва по негово искане и остатъкът се ползува допълнително по съгласие между него и работодателя.
(2) (Нова - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) Извън случаите по предходната алинея отпускът на работника или служителя може да бъде прекъсван по взаимно съгласие на страните, изразено писмено.
/Работодателя не може да прекъсва отпуска./


Отпуск- Време през което сте освободена временно от изпълнението на трудовото си задължение.

Отлагане на ползуването
Чл. 176. (Изм. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) Ползуването на платения годишен отпуск може да се отложи за следващата календарна година: 1. от работодателя- поради важни производствени причини при условието на чл. 173, ал. 5, изречение трето;
2. от работника или служителя - когато ползува друг вид отпуск или по негово искане със съгласието на работодателя.
Аватар
doxa
Потребител
 
Мнения: 206
Регистриран на: 25 Мар 2005, 15:16

Мнениеот megi_law » 24 Юни 2008, 23:06

Браво на колегите-юристи,които ползват КТ!Безусловно ваше е правото да ползвате платен годишен отпуск ,но системата на ДБУ-предполага да воювате за всеки ученик,който носи ЕРС/единен разходен стандарт в размер на 1150 лв за всеки ученик.Така,че трябва да изпитвате ,за да имате ученици.Платеният годишен отпуск съгласуван ли и е с работодателя,подаването на молба не означава ,че той непременно трябва да Ви я разреши.Ползването на този вид отпуск е една правна въможност,а разрешаването му става от работодателя по установен график.Представете си ,че Вашия Директор има заповед за избор на проекти за учебници за VІІ клас -процедурата за избор тече,ако учителите ,преподаващи предмети в VІІ клас са в платен годишен отпуск,Директорът сам ли ще избира учебниците , по които ще преподават самите учители.?
megi_law
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 29 Апр 2008, 18:23


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron