начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

чл.210 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


чл.210 от КТ

Мнениеот penka » 23 Сеп 2004, 08:20

Моля отговорете на следния казос:Може ли на основание чл. 206 , ал.2 от КТ, чл.207 ал.1 и чл. 210 от Кодекса на труда да ми се удържи от трудовото възнаграждение сумата за причинени щети на държавнто предприятие в което работя при положение че не съм материално отговорно лице.Оспорил съм заповедта с която ми е удържана сумата от трудовото възнаграждение.В момента нямам отговор.Виновно лице ли съм по смисъла на закона ?
penka
 

Re: чл.210 от КТ

Мнениеот лунатик » 23 Сеп 2004, 09:30

Щом цитирите чл. 206 ал.2 КТ вероятно сте ръководител. Чл. 207 ал.1 се отнася за материално-отговорни лица, като в такъв смисъл няма приложение спрямо вас, щом не сте МОЛ. /все пак - като ръководител е възможно и да сте събирали, съхранявали, разходвали или отчитали парични и материални ценности/. Общото за двете хипотези е, че ограничената имуществена отговорност е в размер на 3-кратното уговорено месечно трудово възнаграждение, но не повече от размера на вредата.
При писменото оспорване пред работодателя на заповедта за налагане на ограничена имуществена отговорност в срока по чл. 210 ал.3, същата спира действието си. Тогава работодателят може да предяви иск срещу вас пред районния съд. Само при неоспорване на заповедта работодателят пристъпва към удържане на дължимите суми.
Но ако въпреки оспорването, той е удържал претендираните суми, това ще е нарушение на трудовото закондателство. В такъв случай се обърнете първо към инспекцията по труда. Ако и те не ви помогнат - потърсете адвокат.
лунатик
 

Re: чл.210 от КТ

Мнениеот TOP COP » 23 Сеп 2004, 09:50

KAK СЕ ПИШЕ ДУМАТА "КАЗОС" ИЛИ .......?
TOP COP
 

Re: чл.210 от КТ

Мнениеот донна2 » 23 Сеп 2004, 22:05

Имах един такъв подобен случай , оспориха заповедтта , подадохме иск в законоустановения срок , съда реши в наша полза , но паричките ги събирахме със съдия изпълнител ,най-интересното бе че им ги удържаха и внасяха по сметка на съдия изпълнител ,а той ги превеждаше на дружеството.
донна2
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron