начало
Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров

дисциплинарно наказание

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


дисциплинарно наказание

Мнениеот fester1 » 15 Дек 2006, 18:40

Работодател налага дисциплинарно наказание"забележка". Заповедта е връчена и подписана от работника и му е връчена. С втора заповед работодателя променя първата в частта за основанието за наказанието, което пак е забележка. Пак я връчва. Това редно ли е, още повече, че по време на издаването на заповедите работодателя е в болнични и подписва лично заповедите?
fester1
Потребител
 
Мнения: 245
Регистриран на: 08 Дек 2006, 15:25

Мнениеот gosho72 » 16 Дек 2006, 13:14

Поради интерес прочетох съдебната практика по трудово право,относно налагането на дисциплинарните наказания.Считам,че с налагането на първата заповед за дисциплинарно наказание "забележка" дисциплинарното производство е приключило.Такова производство може да се възобнови с обжалване на заповедта от страна на работника пред работодателя с оглед нейната отмяна.Не става ясно налице ли е обжалване на заповедта от наказания работник.
Промяната в съдържанието на заповедта и повторното и предявяване считам за незаконосъобразни по следните причини:
1.Налице е немотивираност от страна на работодателя при налагане на дисциплинарното наказание и после при изменението на заповедта,неизяснение на фактическата обстановка по извършеното нарушение ,неговия състав и вина от страна на работника;
2.Работодателят при евентуално обжалване от страна на работника има компетентност:
- да отмени изцяло наложеното наказание;
- да намали наложеното наказание /напр.от "Предупреждение за уволнение" в "Забележка"/ като с промяната на наказанието задължително отменя първоначално издадената заповед и налага измененото наказание с нова заповед;
- да потвърди изцяло първоначално наложеното наказание.

3.Считам за недопустимо да се потвърждава с нова заповед вече наложено наказание "Забележка" при промяна на обстоятелствената част и мотивите.
4.Относно това дали може да подписва,когато е в болнични считам,
че не е от съществено значение.Работодателската му власт не е прекратена .Ако не той упълномощеният му заместник би могъл да подпише заповедта за дисциплинарно наказание.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител
 
Мнения: 740
Регистриран на: 19 Мар 2006, 00:45
Местоположение: Novi Pazar


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron