начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот zv » 05 Авг 2004, 10:56

Вчера ми връчиха, предизвестие което гласи " На основане чл. 326 от КТ във връзка с чл.328, ал. 1, т.2 от КТ Ви известявам, че след изтичане на 30 дневният законен срок ви съкращавам......"
Искам да попитам има ли право работодателят ми да ме съкрати по този начин и какви са моите права и отговорности?
zv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Авг 2004, 10:18

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот monteskio1 » 05 Авг 2004, 12:08

Съгласно чл. 222.ал 1 КТ При уволнение - или с други думи казано - безвиновно прекратяване на трудовот правоотношение от страна на работодателят поради закриване на предприятието или на част от него, съкращаване в щата, намаляване обема на работа и спиране на работата за повече от 15 работни дни работникът или служителят има право на обезщетение от работодателя. Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец. С акт на Министерския съвет, с колективен трудов договор или с трудовия договор може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок. Ако в този срок работникът или служителят е постъпил на работа с по-ниско трудово възнаграждение, той има право на разликата за същия срок.
също така на оснв. чл.224 КТ имате право да получите обезщетение след прекратяване на договора Ви, ако не сте използвали платеният си годишен отпуск.Размера на това обезщетение се изчислява по реда на чл. 177 КТ
monteskio1
 

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот zv » 05 Авг 2004, 16:26

Благодаря Ви много за отговора който ми дадохте. Искам да попитам според Вас правилно ли е постъпил моят работодател, като ми връчва предизвестие на основане чл. 326 от КТ във връзка с чл.328, ал. 1, т.2 от КТ Ви известявам, че след изтичане на 30 дневният законен срок ви съкращавам......". Този чл. 326 от КТ се отнася в случай в който работникът(т.е аз) е подал писменна молба за освобождаване от работа. Аз обаче не съм подавала такава.
В Интернет центърът в който работим сме две колежки. Този център е създаден по проект "Читалища", на който свърши финансирането на 30.06.2004 . Основен мотив на работодатеят е липсата на доссатъчно финанси и по скоро средства за заплати.
zv
Нов потребител
 
Мнения: 6
Регистриран на: 05 Авг 2004, 10:18

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот jrr » 09 Авг 2004, 13:02

Основанието , което Ви е цитирал вашият работодател 326 от КТ е предизвестието , което се дължи от една от двете страни при прекратяване на трудов договор . Явно в случая той иска да си отработите предизвестието без да ви заплаща обезщетение за неговото неспазване. Иначе Ви съкращават на основание - съкращение в щата или закриване на част от предприятието . Имате 2-месечен срок за обжалване на заповедта за прекратяване на договора Ви пред съответнитя районен съд , където е седалището на работодателя Ви . Иначе имате закрила по чл. 333 от КТ - вижте я сама дали отговаряте на някое от изискванията и не на последно място трябва към датата на връчване на зароведта да има влязло в сила ново щатно разписание в предприятието Ви и вашата щатна длъжност да не фигурира в него , останолото е работа на Съда.
jrr
 

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот симеон » 13 Авг 2004, 10:29

Купих апартамент в края на 2001г., като оставих на продавача таванското помещение за него, тъй като притежавам маза. След няколко месеца разбрах, че мазата е продадена на друг съсобственик от сградата. След 1 година въпросното таванско помещение, продавача промени статута му в ателие.
Правилно ли ще постъпя,ако подам жалба до районния прокурор по чл. 431 ал.3. за неправомерно според мен издаден нот.акт за ателие от нотариус. Имайки предвид, че преди да се преобразува в ателие е било таванско помещение оставено в собственост на лице нямащо основно жилище в нашата жилищна сграда. Издаденият нот.акт от нотариуса е извършен без нито един надлежен документ, съпътстващ издаването на такъв нот.акт и най-важното без съгласието на преките съседи-съсобственици. Моля да ми отговотите какъв ефект ще има това мое действие, тъй като нямам средства за завеждане на гражданско дело -пенсионер съм на 65 години.
Междувременно с прокурорско наказателно общ характер дело, продавачът е осъден за измама, за продадената веднъж маза. На практика аз не притежавам нито едно от двете сервизни помещения - таванското, което оставих в негово владение доброволно.
Ще Ви бъда много благодарен ако ми дадете разяснение по моя проблем. За това предварително Ви благодаря.
симеон
 

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот monteskio1 » 13 Авг 2004, 12:28

Спред мен,сте объркали реда на цитиране на разпоредбите на закона.Основанието за прекратяване е чл. 328 ал.1 т.2 КТ а връзката с чл. 326 Кт е само относно срока, тък като явно договора Ви е бил безсрочен.


MONTESKIO
monteskio1
 

Re: Трудово правен въпрос. Помощ!!!

Мнениеот ???????????? » 13 Авг 2004, 14:15

Напишете си казуса в нова тема, за да може повече хора да го видят и отговорят, т.е. не му е мястото в отговорите на трудово правен въпрос. С какъв акт сте предоставили таванското помещение на продавача?
????????????
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron