начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

моля всички за помощ и съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


моля всички за помощ и съвет

Мнениеот начинаеща » 03 Авг 2004, 00:06

Аз съм начинаещ адвокат и още не съм съвсем наясно как трябва да деиствам в някои ситуации.Затова се обръщам към вас за помощ:)
Ето и казуса:Моят клиент печели дело с/у софийска фирма за неправомерно уволнение.Съдът се произнася да бъде възстановен на работа и да му бъде изплатено парично обезщетение.За това решение ние узнахме с помощта на наш познат ,работещ в софийски раионен съд, понеже вече осем месеца откакто е приключило последното заседание ,а моят клиент не е получил копие от решението.Обадих се в деловодството да попитам какво става и от там ме увериха,че ще го изпратят.Уви вече месец от обещанието им и пак нищо.Но ние така или иначе знаем какво е решението.Как трябва да процедираме ние.Трябва ли да подадем молба за изпълнителен лист и има ли някаква законна форма тая молба?Какво трябва да съдържа?И въобще това ли трябва да направя?Моля ви помогнете ми!
начинаеща
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот Император » 03 Авг 2004, 01:32

Несъмнено трябвма да се докаже, че е получил съобщението утре или в други ден.После се подава молба до фирмата с личвно явявяне на работника на работа.Не бива да губи нето ден от Съобщението.Изпълнителният лист има значение само за обезщетението но не и срещу новото постъпване на работа.
Император
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот донна2 » 03 Авг 2004, 06:51

Кое съобщение не сте получили ,това че решението е изготвено , а влязло ли е в сила решението за работодателя ,това проверих те ли .
Клиента ви отива в съда и иска на място служителката да му връчи съобщението ,че решението е изготвено и проверете влязло ли е в сила за работодателя /тоест връчено ли му е съобщение и кога,и ако му е връчено обжалвал ли е /
Молба за изпълнителен лист се подава когато решението влезе в сила
донна2
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот донна2 » 03 Авг 2004, 07:03

След като сте узнали ,че решението е изготвено ,не чакайте да ви пратят по пощата съобщението,а клиета илил вие да иде в съда и там да му го връчат .Сега е съдебна ваканция и служителите не са се разбързали много .
донна2
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот donna » 03 Авг 2004, 08:20

Форума няма възможност да се редактира и в бързината съм допуснала една неточност няма нужда да чакате решението да влезе в сила за да получите изпълнителния лист при трудовите дела има предварително изпълнение когато се присъжда обещетения за работа съгласно чл.чл.238 ал.1 от ГПК , молбата за издаване на изп. лист няма нищо особенно ,един ред моля да ми бадъ издаден изп. лист по дело №... на основание мл.238 ал.1 от ГПК .
Все пак имайте предвид ,че ако работодателя обжалва и загубите и решението на въззивния /касационния съд влезез в сила работодателя има право да се снабди с тъй наречения обратен изпълнителен лист и да събере в едно с лихвите сумата която ви е изплатил по изп. лист издаден на основание чл.238 ал.1 от ГПК
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот начинаеща » 03 Авг 2004, 12:06

Моят клиент два пъти е изпрашал свои пълномощници в съда да го вземат,но получават отказ да им бъде дадено под предлог,че не е връчено и на ответника.Но аз не разбирам какво общо има това ,че той не го е получил?!А кога трябва да влезе в сила решението за ответника?Трябва ли моят клиент да чака те да имат добрата воля да си поискат решението?!Все пак той чака вече осем месеца.
начинаеща
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот lidiq » 03 Авг 2004, 12:07

Моят клиент не желае да се върне вече на работа,иска само обезщетението.
lidiq
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 23 Юли 2004, 22:16

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот lidiq » 03 Авг 2004, 12:09

Благодаря:)
lidiq
Младши потребител
 
Мнения: 29
Регистриран на: 23 Юли 2004, 22:16

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот донна2 » 03 Авг 2004, 12:43

НЯМА никакво значение дали решението е връчено на ответника илил не .......процедурата в случая е жалба за бавност ,но за да не стига чак до там нека вашият клиент напише една молба по делото до председателя на съда и да обясни какво се е случило , като ги уведоми ,че ако не му връчат съобщението ще се наложи да пише жалба за бавност ,това ще свърши работа.
донна2
 

Re: моля всички за помощ и съвет

Мнениеот ipon » 03 Авг 2004, 12:44

Не е нужно решениято да влезе в сила в частта му досежно претенцията за
трудовото възнаграждение, .
ipon
Потребител
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Сеп 2003, 10:20


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron