начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Съвет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съвет

Мнениеот 0123 » 29 Юли 2004, 19:37

Ще започвам работа като брокер на недвижими имоти,но работодателят ме попита на какъв договор предпочитам: трудов или граждански,как бихте ме посъветвали?Кажете ми предимствата и недостатъците на двата вида договори,моля?
Благодаря предварително!
0123
 

Re: Съвет

Мнениеот sui » 29 Юли 2004, 20:26

Преди всичко това ще зависи от Вашите лични предпочитания,а именно :Каквобихте искали да получавате от работодателя в процеса на работата си.Това си е чисто личен въпрос и затова тук не биха могли да бъдат дадени каквито и да е било съвети. Затова може да бъде самопосочена разликата между двата вида договори.В общи линии тя е в следното:При сключването на гражданския договор,работодателя ще се ангажира спрямо роаботника да му плаща някаква парична сума за извършването на определената работа,без да се ангажира допълнително със привилегиите,които се полагат на работника,съгласно изискванията на КТ/осигуровки,отпуски ит.п./В случай обаче ,ако бъде сключен трудов договор тогава бихте могли да искате в процеса на работата си от работодателя всичко това ,което е предвидено в трудовото законодателство.Така че ,това са предимствата и недостатъците на двата вида договори.
sui
 

Re: Съвет

Мнениеот donna » 29 Юли 2004, 22:00

все пак и по граждански договори се дължат осигуровки , като за за лицата които полагат труд без трудово правоотношение осигурителен стаж се признава съгласно чл.9 ал.1т.2
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: Съвет

Мнениеот М » 30 Юли 2004, 08:44

Поне на теория за една и съща работа не се предоставя избор между трудов и граждански договор. Отношенията по предоставяне на работна сила се уреждат само като трудови. Та ако се заяде Инспекцията по труда, трябва да я убедите, че нямаме предоставяне на "работна сила", че само оказвате отделни услуги на "работодателя", а иначе сте си самостоятелно лице - например със свободна професия, и всички особености, свързани с тази самостоятелност на вашите действия.
М
 

Re: Съвет

Мнениеот boba » 30 Юли 2004, 08:58

И в двата случая се дължат всички видове осигуровки от работодателя. Въпросът е личен - Вие по-голяма свобода ли искате или ще се ангажирате само с този работодател. Имате и варианти - да започнете на граждански договор, или на срочен трудов договор - докато се ориентирате в обстановката и в правата и задълженията си.
boba
 

Re: Съвет

Мнениеот 0123 » 30 Юли 2004, 10:05

Много благодаря за съветите и разясненията Ви!
0123
 

Re: Съвет

Мнениеот ipon » 30 Юли 2004, 10:14

трудов,защото при нетрудовия няма да можете да договорите добри условия.
ipon
Потребител
 
Мнения: 279
Регистриран на: 14 Сеп 2003, 10:20


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта


cron