начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

договор

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


договор

Мнениеот янка » 19 Юли 2004, 21:39

Има ли право работодател да задължава служител да подписва договор, който става след подписването неразделна част от трудов договор, в който да се изисква при уволнение или напускане по вина на служителя да се възстановяват всички разходи, които фирмата е направила за повишаване на квалификацията на служителя, включително и командировъчни и лихви от момента на завършване на обучението до момента на издължаване? Освен това служителят да загуби права над всички получени сертификати, независимо дали е възтановил сумите за получаването им на фирмата? Т. е плащаш си за обучението и си загубваш правото върху получените документи? Законно ли е това? Ако служителят откаже да подпише такъв договор, какво може да предприеме срещу него работодателят? Много Ви благодаря за евентуалния отговор!
янка
 

Re: договор

Мнениеот shveda » 19 Юли 2004, 21:49

Не става ясно точно за какъв договор говорите. Ако е договор за квалификация или преквалификация, то той не може да е неразделна част от тр. дог. От друга страна никой не може да задължава никого да сключва насила какъвто и да е договор. А по отношение кой какво дължи и какво ще връща зависи от вида на сключения договор , от неговото изпълнение, респ. неизпълнение или развалянето му. Но придобитите "документи" не могат да се връщат на фирмата.
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44

Re: договор

Мнениеот donna » 19 Юли 2004, 23:33

Предполагам ,че става въпрос за договор или за повишаване на квалификацията или за преквалификация с лице което работи при определен работодател , с този договор страните по ТПО /вие и работодателя/ определят професията респ. специалността по която работника /служителя ще се обучава ,място и форма на обучение ,финансовите и др.условия по обучението ,с този договор се определят задълженията на работника /служителя да работи при работодателя за определен срок ,който срок не може да надвишава по-вече от 5г. ,както и отговорността при неизпълнението на задълженията на страните .
Ако вие не изпълните задълженията си по договора за повишаване на квалификацията или за преквалификация то съобразно клаузите в подписаният между страните договор ,предполагам от написаното от вас по-горе - ТПО се прекрати по ваше искане или бъдете дисциплинарно уволнен вашият работодател ще си търси от разходите ,които е направил .
Що се отнася до различните сертификати ,дипломи ,удостоверения и др. ,които сте получили след успешно завършване на съответното обучение те са си ваши .
Ако работодателя предложи на работника /служителя да подпише договор за преквалификация/повишаване на квалификацията и работника откаже да го подпише ,то няма да има договор и няма да се преквалифицира респективно повиши квалификацията .
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов

Re: договор

Мнениеот shveda » 19 Юли 2004, 23:44

Ще можете да повишите квалификацията си , но за Ваша или нечия чужда сметка, а не за работодателя си. Ако не спазите клаузите на договора, който ще подпишете, работодателят има право да предяви иск срещу Вас за връщане на направените разходи през време на обучението Ви, ведно със зак. лихва до окончателното изплащане. А това какво ще се връща зависи от много други обстоятелства, който ще се преценят при конкретен казус.
shveda
Потребител
 
Мнения: 513
Регистриран на: 04 Юли 2004, 18:44


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron