начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Съкращаване на щата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 15 Юли 2004, 12:11

Бих искала да попитам:
Майка ми е съкратена от работа по време на годишния и отпуск, има разрешение на инспекция по труда, има предизвестие, което те4е във времето на отпуската и свършва преди него. Ако тя вземе болни4ен, прекъсва ли се отпуската и ако да, съответно тя се удължава, нали?
Може ли да не се признае болни4ният предвид ситуацията?
Срокът на предизвеститето все още тече.

Благодаря
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот донна2 » 15 Юли 2004, 21:25

при предизвестие това не важи
донна2
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 16 Юли 2004, 09:24

Кое не важи, не разбрах. Не би ли трябвало след прекратяването на болничния и получаване на заповед за уволнение, при заплащане на отпуската да се прибавят 5-те дни, които е ползвала болничен?
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот hopeland » 16 Юли 2004, 09:54

чл.42 КСО :Когато временната неработоспособност е настъпила до 2 месеца от прекратяването на трудовият договор или осигуряването, паричното обезщетение се изплаща за срока на неработоспособността, но за не повече от 75 календарни дни.В тези случаи паричното обезщетение не се изплащана лица,които получават пенсия или обезщетение за оставане без работа.

Моето мнение е, че работодателя е длъжен да признае и изплати всеки болничен представен преди или непосредствено след прекратяване на трудов дотовор в срока посочен по-горе.
hopeland
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот донна2 » 16 Юли 2004, 10:25

болничният ще се признае ,но колкото и болнични да си вземе след изтичане на предизвестието трудовото и правоотношение се прекратява

за по-вече разяснения пишете на електронната ми поща
това последното с цел опасенията на някои много знаещи колеги , да не би някой друг по-малко знаещ да се научи
донна2
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Лилия Томова » 16 Юли 2004, 11:02

Iasno, zna4i sled prekratqwane na tr.dogowor, kym obezshtetenieto za otpuska shte se pribawiat i dnite bolnichen. Grubo kazano dnite, v koito i se plashta stavat pove4e, nali?
Лилия Томова
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 16 Юли 2004, 11:07

Благодаря Донна2, с колежката ми сме на един комп. и тя писа вместо мен.
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот 444 » 16 Юли 2004, 11:38

Mnogo e vazno vaobshte neshto vra4eno li e li4no na maika ti- predizvestie? Ako ne i e vra4eno li4no, tai kato e bila v otpusk, kak shte stane taia rabota s prekratiavaneto na dogovora??
444
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 16 Юли 2004, 11:49

Изпратено е по пощата с обратна разписка, майка ми не е била даже в града, получено е от баща ми, който се е подписал.
Макар че не е коректно, си мисля, че май не е противозаконно. Или бъркам?
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот hopeland » 16 Юли 2004, 12:03

В случай , че е връчено предизвестие за прекратяване на трудов договор по време на отпуск, прекратяването би било незаконосъобразно и невалидно станало.Тъй като срока на предизвестието започва да тече от момента на получаването му, затова колегата 444 е прав, че не може да прекъсва срока на отпуска, който към момента се ползува.
hopeland
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 16 Юли 2004, 21:55

Им разрешение от инспекция по труда, така че прекъсването е валидно.
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 27 Юли 2004, 12:11

Бих искала отново да попитам, в кои случаи предизвестието за уволнение може да е по-малко от 30 дни?
В предизвеститето на майка ми пише, че е според чл. 326 ал.1. Получено е на 9.07. А вчера пристигна и заповедта за прекратяване на тр. правоотношение. Доколкото виждам в кодекса, предизвестието би трябвало да е в сроковете на чл. 326, ал. 2 при съкращаване на щата, какъвто е нейния случай.
Но не мога да разбера чл. 335 ал.2

2. при неспазване на срока на предизвестието - с изтичането на съответната част от срока на предизвестието;

Колко е тази съответна част и по тази логика не се ли обезмисля самото предизвестие?
Благодаря за отговорите.
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот донна2 » 27 Юли 2004, 12:40

335 aл.2 т.2

по т.2 урежда момента на прекратяване на ТД с предизвестие ,когато срока на предизвестието не е спазен ,това означава че страната която го отправя или страната към която е отправено предпочита да не чака неговото изтичане.
Когато това право на прекратяване на ТД преди изтичане на срока на предизвестието е използвано ,ТД се прекратява в деня на изтичане на тая част от срока на предизвестието който е посочила страната ,която е поискала прекратяване на ТД преди изтичане на срока на предизвестието .
донна2
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот лунатик » 27 Юли 2004, 16:43

Само да допълня, че "неспазената" част от предизвестието се обезщетява парично в размер на брутното възнаграждение за неспазения срок- чл. 220 КТ. Това е логиката. А "неспазения" срок може да е и целия - обикновено 30 дни, за който срок, страната пожелала да не го спази дължи на другата страна обезщетение за този срок.
А иначе предизвести по-късо от 30 дни няма с изключение на срочните договори, където предизвестието е 3 месеца, но не повече от крайния срок за изтичане на договора. В такъв случай, предизвестието ако е отправено 15 дни преди изтичане на срока на договора, ще бъде точно 15 дни.
лунатик
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот Петя* » 28 Юли 2004, 11:17

Предизвестието е получено по време на отпуската (има разрешение и т.н.).
Това означава ли, че в момента на получаване на предизвестието отпуската се прекъсва? И в последствие се изплаща останалата част от нея от момента на получаване на предизвестието, или предизвестие и отпуска текат паралелно.
Обикновено при предизвестие човек е на работе, един вид си отработва предизвестието, а в случая тя е отпуска, какво ще се плати в крайна сметка?
Благодаря.
Петя*
 

Re: Съкращаване на щата

Мнениеот donna » 28 Юли 2004, 11:21

в случая отпуската не се прекъсва ,а върви паралално с предизвестието , ще се плати само обезщетение за отпуск за неспазената част на предизвестието
donna
Старши потребител
 
Мнения: 5350
Регистриран на: 10 Яну 2003, 19:58
Местоположение: Свищов


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта


cron