начало

Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата Проблемите с ЕИСС станаха тема при избори за председатели на съдилищата

Безопасни условия на труд

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Безопасни условия на труд

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 10:49

Бихте ли ми обяснили следното:
В Наредба № 15 от 31.05.99 г. чл.9 пише, че регламентирани почивки да отдих и възстановяване по време на работа се въвеждат, когато:
ал.2 продължителността на работния ден /работната смяна/ превишава 6 часа.
Следва ли да се приеме, че ако работната смяна е точно 6 часа непрекъснато стоене пред компютър, то работникът няма право да "мръдне" от работното място, т.е. работодателят не е длъжен да регламентира продължителността и броя на почивките.
Вярно ли е, че при работа с компютър се полагат по 15 мин. почивка на всеки час и ако да, къде го пише?
Eлена
 

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот донна2 » 13 Юли 2004, 11:07

май си объркала наредбите

виж наредба №3/2002г.за минималните изисквания за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд при работа с видеодисплеи
донна2
 

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 11:21

Въобще не съм объркала наредбите. Наредба № 15 от 31.05.1999 г. е за условията, реда и изискванията за разработване и въвеждане на физиологични режими на труд и почивка по време на работа, като тази наредба №3, която ми посочваш, препраща именно към въпросната Наредба 15 по въпроса за определянето на броя и продължителността на почивките при работа с видеодисплеи.
Eлена
 

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот донна » 13 Юли 2004, 12:20

НЕ съм объркала нищо старата наредба № 8/1996г.-там бяха 15 минути за които питаш е отменена ,сега действа тая която ти написах

работодателя следва да определи физиологичен режим на труд и почивки ,както и вида почивки ,активна пасивна полупасивна
донна
 

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот Eлена » 13 Юли 2004, 12:27

Да, но при нас смените са точно 6 часа и мисълта ми е, че работодателят може да заяви, че при това положение законът не го задължава да определи почивките, защото в чл.2 на Наредба №15 пише, че физиологичните режими на труд и почивка по време на работа се разработват и въвеждат за всички видове трудова дейност ..., когато е изпълнено условието на чл.9 /където пък в ал. 2 се казва работната смяна превишава 6 часа/.
А какво значи активна, пасивна и полупасивна почивка?
Eлена
 

Re: Безопасни условия на труд

Мнениеот донна2 » 13 Юли 2004, 12:41

виж в приложението към чл.8
донна2
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron