начало
Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната Орган към Съвета на Европа настоя за реформа на съдебната "реформа"

Налагане на наказание "Дисциплинарно уволнение"

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Налагане на наказание "Дисциплинарно уволнение"

Мнениеот di_jankova » 04 Юли 2006, 03:04

Във връзка с налагане на наказание „Дисциплинарно уволнение” на служител за неявяване на работа 2 последователни дни отправям имам следния въпрос: при положение, че работникът не се явява на работа, за да му бъде поискано писмено обяснение от работодателя, каква е процедурата, за да му бъде наложено това наказание? Тъй като в КТ е регламентирано задължението на работодателя да поиска обяснения от работника преди налагане на наказание, какви постъпки трябва да предприеме работодателят ако не може да връчи искане за писмени обяснения от работника или работникът откаже да даде такива? И още нещо: при това положение, възможно ли е да се наложи наказанието дисциплинарно уволнение без да бъдат взети писмените обяснения на служителя, тъй като той не се явява на работа? Колко време работодателят трябва да изчака преди да прекрати договора и през дните, през които работникът не полага труд, дължи ли му се трудово възнаграждение?
di_jankova
Нов потребител
 
Мнения: 5
Регистриран на: 03 Юли 2006, 22:44

Мнениеот monteskio » 04 Юли 2006, 10:07

Работодателят е задължен винаги, когато е извършено тежко нарушение на трудовата дисциплина, за което се рпедвижда наказание - дисциплинарно уволнение, да покани работника да даде писмени или устни обяснения. Съществува случай, при който работника въпреки че е уведомен, н е се явява за даване на обяснениея. Ето защо, при наличието на тази хипотеза, законодателят е уредил възможността, работодателят да наложи това наказание и когато работника не е дал нужните обяснения.

Повете относно възможността за дсициплинарно уволнение можете да прочетете тук : http://lex.bg/members/monteskio/

УСПЕХ !
"Divide еt impera" !
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1627
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Мнениеот gun4eva » 04 Юли 2006, 12:38

Колега, обясненията на работника или служителя са част от неговото право на защита и само той може да реши дали да се ползва от това си право или не.В този смисъл, щом работодателят спази изискванията на чл. 193 от КТ да поиска обясненията му, което Ви съветвам да стане писмено, с писмо с обратна разписка, щом лицето не се явява на работа, то уволнението няма да е опорочено на това основание. В писмото за искане на обяснение е необходимо да се посочи за кое точно деяние - действие или бездействие на работника или служителя се искат обясненията му, на коя дата е извършено, както и да се предостави достатъчен срок (практиката е от 3 до 10 дни от датата на получаване на искането), за да даде обяснения, като може в текста на писмото да се посочи, че недаването на обясненията в срок, ще се третира от работодателя като отказ от това право и дисциплинарното производство ще продължи при наличните доказателства. Други начини на връчване на искането на обяснения са - лично срещу подпис и дата на връчване или срещу подписи на поне двама свидетели, присъствали на връчването на обясненията, когато работникът е отказал да получи искането на обяснения. Датата също трябва да се посочи при получаването със свидетели.
Като изтече указания срок за даване на обяснения, работодателят може валидно да уволни работника.
Колкото до правата на работника - има непротиворечива съдебна практика на ВКС и ВС по този въпрос. :D Ако от първите два дни неявяване на работа до уволнението работникът непрекъснато не се явява на работа, тогава уволнението може да бъде наложено като наказание, считано от първия ден, в който е започнал да не се явява на работа. Практиката е категорична, че това е законосъобразно уволнение. Това ще бъде и годно основание да не се плаща трудово възнаграждение за този период, да не се внасят осигуровки и съответно да не се води трудов и осигурителен стаж на това лице,защото работникът не може да черпи права от собственото си неправомерно поведение.
Suum cuique.
gun4eva
Потребител
 
Мнения: 100
Регистриран на: 26 Авг 2004, 15:09
Местоположение: Пловдив


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron