начало
Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров Венецианската комисия: Някой независим трябва да може да разследва Цацаров

обезщетение за неп.отпуск чл.224 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


обезщетение за неп.отпуск чл.224 от КТ

Мнениеот mary2 » 30 Юни 2006, 22:13

Някой може ли да ми отговори,защо не се използва коригиращ коефициент при изчисляване на обезщ. по чл.224 от КТ?Къде точно е регламентиран процеса?
mary2
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Юни 2006, 15:34

Мнениеот fetisov » 03 Юли 2006, 16:29

Не схващам за какъв "коригиращ коефициент" говорите.
Строго погледнато някакава особена процедура не е изрично регламентирана в закона, тъй като става дума за основание за едно задължение от страна на работодател към работник, което според мен е ясно определено, т.е. ясно е регламентирано какво се дължи, кому и кога се плаща. А това може да се обобощи накратко: ПРИ прекратяване на трудовото правоотношение РАБОТОДАТЕЛЯТ дължи на РАБОТНИКА обезщетение за неползвания от последния ПГО, на който той е имал право според отработеното при същия този работодател време, признаващо се за трудов стаж (пропорционално, в смисъл изчисляват се дните от годината, в които е работено и съответно се изчислява на каква част от ПГО има право, в дни), което обезщетение се изчислява като за всеки ден отпуск се начислява такова парично обезщетение, което съответства на срведнодневното БТВ за последния календарен месец, предхождащ датата на прекратяване на трудовия договор, през който обаче работникът е отработил поне 10 раб. дни. Оттам насетне работодателят просто трябва да изплати това обезщетение при прекратяване на правоотношението, а ако не го стори за напусналия работник възниква правото да си го търси чрез всички допустими от гражданския закон способи вкл. и по съдебен ред!
Малко дългичко стана, но в общи лини е това.
Обърнете внимание, че база за изчисление на обезщетението е среднодневното БТВ, получено в календарен месец, непосредствено предхождащ момента на прекратяване на трудовото правоотношение (стига да е налице и другото условие - да са отработени поне 10 дни през този месец), независимо че дните от ПГО (за които се дължи обезщетението) могат да се отнасят и за предходна календарна година например! Затова и "коригиращ коефициент" според мен не трябва да има.
fetisov
Потребител
 
Мнения: 146
Регистриран на: 31 Май 2006, 17:40


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron