начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

атестация на държавен служител

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


атестация на държавен служител

Мнениеот georgi_georgiev » 27 Юни 2004, 19:48

Подлежи ли атестацията на държавен служител на съдебно обжалване и може ли да се оспори пред съда прекратяване на служебно правоотношение при получена най-ниска обща оценка при атестирането?
Благодаря предварително!
georgi_georgiev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Юни 2004, 19:44

Re: атестация на държавен служител

Мнениеот pokahontas » 27 Юни 2004, 20:50

НАРЕДБА
за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация
(Приета с ПМС № 105 от 21.05.2002 г.)
(Обн., ДВ, бр. 54 от 31.05.2002 г.; изм. и доп., ДВ бр. 6 и ДВ бр. 46/2004 г.)
Глава трета
ВЪЗРАЖЕНИЕ
Чл. 28. (1) Служителите, които не са съгласни с дадената им от оценяващия ръководител обща оценка, могат да подадат писмено възражение, в което да посочат мотивите за несъгласието си с оценката.
(2) Възражението по ал. 1 се подава до контролиращия ръководител в 7-дневен срок от датата, на която оценяваният е подписал формуляра за обща оценка на изпълнението на длъжността. Служителят може да изпрати копие от възражението до представителен синдикат в администрацията.
Чл. 29. (1) Контролиращият ръководител е длъжен да се произнесе по възражението в 7-дневен срок от получаването му, като неговото решение е окончателно. Ако копие от възражението е изпратено и до представителен синдикат в администрацията, той може да даде становище в 3-дневен срок.
(2) Контролиращият ръководител може да потвърди или да коригира с една степен оценката на служителя, като попълни и подпише формуляра съгласно образеца по приложение № 4.
(3) В 7-дневен срок от подписването на формуляра по ал. 2 звеното, изпълняващо функции по управление на човешките ресурси, уведомява срещу подпис оценяващия ръководител и оценявания за решението по възражението.

ЗАКОН ЗА ДЪРЖАВНИЯ СЛУЖИТЕЛ

Глава осма
ЗАЩИТА СРЕЩУ НЕЗАКОННО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА СЛУЖЕБНОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ
Оспорване законността на прекратяването
Чл. 121. (1) Държавният служител има право да оспори законността на прекратяването на служебното си правоотношение пред органа по назначаването или пред съда чрез органа по назначаването и да иска:
1. отмяна на акта, с който то е прекратено;
2. (отм., ДВ, бр. 95 от 2003 г.);
3. обезщетение за времето, през което не е бил на служба поради прекратяването;
4. поправка на основанието за прекратяване на служебното правоотношение, вписано в служебната книжка или в други документи.
(2) Органът по назначаването може и по свой почин да отмени заповедта за прекратяване на служебното правоотношение.

Атестацията не подлежи на съдебен контрол пряко. Прекратяването на служебното правоотношение, както стана ясно подлежи на обжалване. В това производство може да се оспори атестацията.
pokahontas
Младши потребител
 
Мнения: 45
Регистриран на: 04 Апр 2004, 20:58

Re: атестация на държавен служител

Мнениеот Анонимен » 27 Юни 2004, 21:10

Съгласен съм за непрекия контрол на атестацията, макар и да изпитвам силно съмнение, че пред съд може да мине едно оспорване на атестацията. Все пак това е акт на контролиращия ръководител, а не на органа по назначаване (поне не е съвсем ясно дали има припокриване между двата органа)
Анонимен
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта


cron