начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

dogovor za izpitvane

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 26 Апр 2004, 18:33

Uvazaemi kolegi,
Ima sklu4en dogovor za izpitvane sas srok do 6 m., ugovoren v polza na rabotodatelia.Iztekli sa okolo 3 m. i sluzitelkata iska da napusne po svoe zelanie. Kakvo triabva da bade osnovanieto na zapovedta za prekratiavane spored vas - 4l. 71, al. 1 KT ili 325, t. 1 KT
Blagodaria
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот donna2 » 26 Апр 2004, 18:40

след като срока е уговорен в полза само на работодателя ,би следвало ако тя иска да напусне и работодателя е съгласен да се приложи чл.325 т.1 от КТ
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 26 Апр 2004, 19:23

Съгласна съм, но моето съображение е, че този вид договори е по-особен и основанието му за прекратяване е изрично предвиден в чл. 7.
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот donna2 » 26 Апр 2004, 19:43

в случая това е привилегия за работодателя ,аз до колкото разбирам работника иска да напусне работа , не виждам проблем да стане по чл.325 т.1
donna2
Потребител
 
Мнения: 992
Регистриран на: 17 Юни 2004, 18:48

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 26 Апр 2004, 19:53

Напълно сте права, Дона2,
Моето лично мнение е, че основанието за прекратяване следва да бъде 325, т.1, ръководейки се от чл. 70, ал. 3 КТ. Единственото, което Ви казах и по-горе, е че ме притеснява изрично уредения начин на прекратяване на този вид договори. Въпреки препращащата норма на чл. 70, ал. 3
Благодаря Ви
Мисля основанието да бъде 325, т.1
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот alexander_tonev » 26 Апр 2004, 20:56

Абсолютно съм съгласен за основанието - чл. 325, т. 1 КТ - по взаимно съгласие /всеки договор може да се прекрати по взаимно съгласие/. Специалното основание по чл. 71, ал. 1 КТ се отнася до прекратяване БЕЗ предизвестие и то важи само за страната, в чиято полза е уговорен изпитателният срок. Това е своего рода "привилегия" /по трудовото право едностранно прекратяване без предизвестие е изключение - напр. като санкция - при дисциплинарно уволнение/.
Като цяло /по своята уредба, предвиждаща прекратяване без предизвестие/ трудовият договор със срок за изпитване за мен е един остатък от договора за наем на работа /вид граждански договор по отменения ЗЗД/. Едностранното прекратяване на този договор не изисква работодателят да издаде мотивирана заповед - а само да отправи обикновено уведомление. Това означава, че работодателят може да наема работници/служители само със срок за изпитване и на 6 месеца "да си ги сменя", без работниците/служителите да могат да се защитят. А истинското основание на този работодател не е, че работникът/служителят не е подходящ за изпълнение на работата, а че така е по-изгодно за работодателя. Чл. 70, ал. 3 КТ предвижда, че страните ползват всички права и задължения като по окончателен трудов договор, но закрилата при уволнение не се прилага /чл. 333 КТ/. Значи, работодателят може да уволни работника/ служителя, докато той се намира в отпуск по болест или в отпуск по майчинство. И какви точно права ползва работникът тогава??? - Докато е в разрешен му отпуск, да бъде уволнен без предизвестие.
alexander_tonev
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 26 Апр 2004, 22:13

Благодаря Ви, колега, за изчерпателния отговор. Въпреки, че са уредени със специален закон (КТ), трудовите договори не са по-различни от всички останали договори. Т.е. страните могат да договарят всичко помежду си, стига да не противоречи на императивните разпоредби на закона.
Но имам по-особено мнение относно това дали е остатък този вид договори и колко е необходим. Преди всичко в РБ има не само работническо право, но и трудово право. Този вид договор според мен е необходим (незнам доколко прецизно е уреждането му в КТ). Ето на, и моят случай го потвърждава. Срокът е уговорен в полза на работодателя (нормално... :) , но служителката е преценила, че трябва да го прекрати. Просто нормативната уредба на трудовото законодателство кара понякога "добросъвестните" работодатели да използват всяка пролука в закона
Много Ви Благодаря
Ако имам проблеми след това в съда със заповедта за прекратяване на трудовото правоотношение на основание чл. 325, ал. 1 - ще ви повикам заедно с Дона2 за "втори адвокати"
До нови срещи!
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 26 Апр 2004, 23:07

Принципно ,е така ,но за да се приложи чл. 325 ал1 Кт трябва да е налице и съгласие от страна на работодателят. Ако такова няма ,прекратяването на договора ще е възможно само и единствено ако служителят заплати обезщетение на работодателя за времето оставащо до края на изтичане на срока ,за които е сключен трудовият договор съгл. чл .326 ал2 Кт


MONTESKIO

DONNA2, OTDAVNA NE SME SE ZASI4ALI)))))
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 27 Апр 2004, 09:52

Колега, Монтескьо,
Благодаря Ви. Наистина при прекратяване на ТД без да се спази срока на предизвестието, този срок на предизвестието може да не бъде спазен като се дължи обезщетение за неспазения срок на предизвестие.
В случая мисля, че при договор за изпитване нямат приложение текстовете за предизвестие.
При чл. 325, т. 1 никоя от двете страни не си дължи предизвестие.
В моя случай има съгласие от работодателя за прекратяване на ТПО.
Но, ще бъде интересен казуса, ако работодателя не бъде съгласен. За обезщетение за неспазено предизвестие - не съм категорична, тъй като при този тип договори не се дължи предизвестие!?!
Но съм категорична, че не може да се приложи чл. 326, ал. 2, тъй като в тази насока има няколко писма на МТСП, които указват, че срокът за изпитване не е срок на договора и затова този тип договори не могат да бъдат прекратени на основание чл. 325, т.3. Ако изтече срока на изпитване и няма изрично волеизявление за прекратяването му, то договорът за изпитване се превръща в срочен или безсрочен договор, в зависимост какво е уговорено в договора за изпитване. Ако нищо не е уговорено той продължава действието си като безсрочен ТД.
Какво е вашето мнение?
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот daskalov » 27 Апр 2004, 11:07

Най-после някой да се сети, че сръкът за изпитване е само модалитет на трудовия договор/независимо от това, че има самостоятелно правно основание за сключване и прекратяване в КТ/, който може да бъде с определен срок или безсрочен. В случай, че е безсрочен разбира се че работникът или служителят трябва да го прекрати с предизвестие, защото срока за изпитване е уговорен в полза на работодателя.
Колкото до приложението на чл.325, т.1 няма пречка да се приложи щом страните са постигнали съгласие.
daskalov
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 18 Яну 2004, 14:15

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 27 Апр 2004, 12:15

Благодаря на всички колеги във форума и на колегата Даскалов. Споделям 100% мнението му.
Ако има по-особено развитие в това ТПО - ще ви пиша.
Успех на всички!
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 27 Апр 2004, 12:44

Колежке Dalia,Ще си позволя да Ви поправя тък като според мен,

Договорът със срок за изпитване е особен вид срочен трудов договор, при всчко ч е нормативно установен в раздел " срочни трудови договори".Срочни трудови договори са тези, които имат клауза " срок". По силата на тази клауза, страните още при сключването на трудовит договор определят времето, през което той ще съществува и предвиждат неговото перкратяване с изтичането му или с допълнителна уговорка каквато е именно в коя полза е уговорен срок за прекратяван е на договор асъс срок за изпитване.Това време е винаги ограничено и предварително уговорено. Съгласно ал.3 на чл. 70 КТ "През време на изпитването страните имат всички права и задължения както при окончателен трудов договор" - от тук може да се направи следният извод - щом има клауза за определен срок - би следвало страните да имат правата както при срочен трудов договор,а именно относно представеният казус - по повод на прекратяването. И , в този смисъл след като правото за прекратяване е уговорено в полза на работодателят, то правото на работниак или служителят е това както при срочен трудов договор - 3 мес, но не повече от оставащият срок.В тази връзка , при неспазване на срока , за който е сключен договора от страна на работника - той дължи обезщетение на срока на предизвестието съгл.чл 220 ал .1 КТ.
Независимо от казаното от колегата Даскалов, че този срок ,се явява модалитет, за което също съм съгласен, смятам, че за прекратяването на договора за изпитване от страна
на работниак или служителят без съглсието на работодателя трябва да се приложи горното тълкуване и процедура.


MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 27 Апр 2004, 12:53

Ще се допълня със следното:
Написаното от мен ,би следвало дас е приеме и приложи само и единствено ако в договора със рок за изпитване не е указано за какъв вид окончателен трудов договор се извършва изпитването. Ако е указано - срочен или безсрочен - то тогава ОТНОСНО ПРЕКРАТЯВАНЕТО се прилага без колебание чл. 326 ал.2 във връзка с чл. 70 ал. 3 КТ


MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 29 Апр 2004, 14:22

Колега, Монтескьо,
Позволете ми да не се съглася с Вас, поради следните причини:
1. Особени видове ТД в КТ няма. Има различни видове ТД. и сред тях е ТД със срок за изпитване, който сам по себе си не е самостоятелно основание да възникне ТПО. Просто в него има допълнителна клауза (а не срок), според която едната, другата или двете страни имат право да прекратят ТД в определен от тях срок, като съответно правоимащата страна не дължи предизвестие.
2. Ако в ТД със срок за изпитване не е уговорени изрично, че е сключен със срок (но не срок за изпитване), то той при изтичане срока за изпитване автоматично се превръща в договор за неопределено време.
3. Позволете ми и една поправка - ТД със срок за изпитване не е уреден в раздел "Срочни ТД", тъй като такъв не съществува.В глава V съществува раздел І "Трудов договор", в който систематично са изброени видовете ТД, без да се дава квалификация за особени или не.
4. При сключване на ТД на основание чл. 70, ал. 1 страните не определят срок на ТД, а възможност в определения от закона срок - до 6 месеца - всяка една от тях да провери или възможността на работника да я изпълнява, или работодателят да прецени неговата квалификация за работата. НО, според мен, това не е срок на договора, а потестативно право на едната или на двете страни да упражни дадената му от закона възможност и в уговорения между страните срок - до 6 месеца. След изтичане на срока за упражняване на това потестативно право - всяка една от страните губи възможността да прекрати договора на това извънредно предвидено в КТ основание за прекратяване (за това е в отделен текст в КТ, а не с общите основания за прекратяване) и му остава да прекрати ТД при условията на срочен или безсрочен ТД - зависи какво е уговорено в ТД, сключен на основание чл.( 70, ал. 1).
Благодаря. Обичам дискусиите.
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 29 Апр 2004, 17:47

Мила Далия,
За да бъда ощ епо-убедителен в твърдението си , че е необходимо при сключване н адоговор със срок на изптване да е уговорено за какъв окончателен трудов договор се провежда изпитването ,Ви моля да прочете В. Мръчков ( Учебник по Трудово право 2001 г.стр.235 , първите два абзаца).
Също так а,не съм съгласен със становището Ви, че договора по чл.70 ал1КТ не е
самостоятелно основание! Напротив - тое именно такова и поради това закона е уредил, че при този ви д трудов договор правоотношенията м/у страните са като при окончателен трудов договор( за този договор ,който страните са посочили , че става въпрос изпитването).


MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 29 Апр 2004, 19:46

Монтескьо,
Не мога да разбера защо решихте, че съм казала, че основанието на 70, ал.1 не е самостоятелно основание за възникване на ТПО. Напротив, казах, че е вид ТД и при това самостоятелен в раздел "ТД" на КТ.
А, наистина сте прав, че при сключване на ТД със срок за изпитване е необходимо да е уговорено за какъв окончателен трудов договор се провежда изпитването - ако страните решат, че искат да бъде ТД с определен срок и следва да го посочат.
Ако нищо не са посочили в ТД със срок за изпитване и той не е прекратен на самостоятелното основание в чл. 71, 1 - то този договор става окончателен и без срок - просто защото страните не са уговорили такъв.
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 29 Апр 2004, 23:42

Миличка,
В предното си изказване ти каза точно това - ))))н апървият ред - Автор: dalia (---.ddns.HomeLan.BG)
Дата: 29-04-04 14:22

Колега, Монтескьо,
Позволете ми да не се съглася с Вас, поради следните причини:
1. Особени видове ТД в КТ няма. Има различни видове ТД. и сред тях е ТД със срок за изпитване, който сам по себе си не е самостоятелно основание да възникне ТПО. !!!!
Апропо - нали си спомняте ,че дискусията се разви около следната хипотеза - прекратяване от страна на работника преди уговорения срок без съгласието на работодателят)))))))))))))
По повод н аопределянето от мен на този договор като " особен срочен" би следвало да го разбирате разширително. Не съм имал предвид , че наименованието му е " особен срочен" а само ,че има особена клауза срок - това е. Но с по-силно основание смея да твърдя, че е задължително да се упомене за какъв вид окончателен договро се провежда изпитването , защото иначе няма как да се приложи правилото на ал.3 чл. 70 КТ.
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот dalia » 30 Апр 2004, 09:41

Мили Монтескьо,
При внимателен прочит на чл. 70 КТ може би ще видиш, че ТД със срок за изпитване не е окончателен ТД (чл. 70, ал. 3), както и не се смята за окончателно сключен (чл. 71, ал. 2) - това имам предвид под самостоятелно основание. А какво е окончателен ТД - ти ми кажи?!?!
Не считам, че съществува "особена клауза срок", а извънреден способ за прекратяване на ТПО, установен в чл. 71, до изтичане на посочения срок (до 6м. напр.)
dalia
 

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 30 Апр 2004, 12:01

Мила Далия,
Вестник "Труд", бр. 247, 13 септември, 2001 г., 18 стр.

чл. 70 - 71 КТ

В отговор на читателски въпрос се уточнява, че в договора за изпитване се съдържа видът на окончателния договор (срочен или безсрочен) и условията по него. След изтичане на изпитателния срок страните не са длъжни да сключат нов, окончателен договор - достатъчно е работникът или служителят да продължи да работи при уговорените помежду им условия. Срокът на изпитване не може да бъде по-голям от 6 месеца. Някой от параметрите на окончателния договор може да се промени, но само по взаимно съгласие на страните.......

....................................
По-горе бях споменал ,че страните имат правата както при срочен трудов договр ,ако в договора по чл. 70 ал. 1 не е упоменато з акакъв вид договор се изпитва....
Договор за изпитване може да се прекрати по всяко време

Вестник "Труд", бр. 243 от 5.09.1997 г., стр. 12

чл. 70, чл. 71, чл. 333 КТ, чл. 152 КТ от 1951 г.

Консултацията на вестник "Труд" в отговор на читателски въпрос пояснява реда за прекратяване на трудовия договор за изпитване. Работодателят има право да прекрати този договор, дори и когато работникът по време на връчване на заповедта за прекратяване на договора е болнични. Обезщетението по болест предприятието следва да изплати за сметка на общественото осигуряване. Докато трае срокът на изпитване, страните имат всички права и задължения както при срочен трудов договор. В срока на изпитването се включва само реално изработеното време. Специфичната характеристика на този договор е правото на страната, в чиято полза е уговорен, да го прекрати без предизвестие във всеки един момент.
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: dogovor za izpitvane

Мнениеот monteskio » 30 Апр 2004, 13:27

Oтносно твоя въпрос кой е окончателният договор -
В тази връзка ал. 3 на чл. 70 КТ има предвид окончателният договор ( срочен или безсрочен ) по повод н акойто се провежда изпитването !
MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Следваща

Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта


cron