начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

защита от уволнение?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


защита от уволнение?

Мнениеот Приятелка » 22 Мар 2004, 10:09

Здравейте пак!
Ето какво ме притеснява.Работя в държ.предприятие,в което се очакват доста уволнения.Аз сама отглеждам детето си,което няма навършени 3 години.Защитава ли ме закона като самотен родител и ако да-докога?
Приятелка
 

Re: защита от уволнение?

Мнениеот Деси » 23 Мар 2004, 14:27

Съгласно чл.333 ал.1 майка с дете до 3 год. може да бъде уволнена само с разрешение на Инспекция по труда, но само за някои конкретни случаи. Закрилата се отнася към момента на връчване на заповедта и зависи от основанието, на което се уволнява лицето. Няма закрила - при закриване на предприятието,спиране на работа за повече от 15 дни, липса на образование и квалификация и т.н.
Не разчитайте особено на закрилата от уволнение, защото ако Работодателя реши да го направи - най-лесния начин е 15 дневния престой. Т.е. ако искат - могат да го направят.
В случай, че нещата за предприятието отиват на зле - по-добре си потърсете друга работа.
Деси
 

Re: защита от уволнение?

Мнениеот Приятелка » 23 Мар 2004, 17:18

Деси,благодаря ти.Нещата на предприятието не отиват на зле,просто има излишен брой служители.Но пак повтарям,аз сама отглеждам детето си.Самотните родители никаква законова защита ли нямат?
Приятелка
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron