начало

Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени Част от витражите в Съдебната палата осъмнаха като почернени

Speshno

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Speshno

Мнениеот robot » 20 Окт 2003, 22:32

Имам проблем с работодателя, в каква формата може да ми отправи обвинение в предумишлена измама - устна или писмена? Редно ли е при устно обвинение да ми се иска писмено обяснение?
robot
 

Re: Speshno

Мнениеот venni » 21 Окт 2003, 09:28

От гледна точка на закона работодателят изобщо не може да отправя обвинения за нищо. И ако го прави предвидена за това форма няма :-).
Ако смята, че сте го измамили / все пак не съм наясно с фактите/ може да Ви наложи дисциплинарно наказание, в зависимост от тежестта на нарушението което сте допуснали. Като цяло, определената от Вас предумишлена измама, може да се квалифицира като дисциплинарно нарушение по смисъла на чл. 187, т. 8 от КТ"
8. злоупотреба с доверието и уронване на доброто име на предприятието, както и разпространяване на поверителни за него сведения".
Но както вече казах, необходима е повече информация, за да Ви се отговори по-точно.
При всички случаи работодателят трябва да изслуша устните ви обяснения или да приеме и разгледа писмените Ви такива. В противен случай дисциплинарното наказание е незаконосъобразно и може да бъде отменено от съда,/ако разбира се потърсите съдебна защита/.
За повече информация погледнете чл. 186 и следващи от Кодекса на труда.
venni
Младши потребител
 
Мнения: 16
Регистриран на: 12 Авг 2003, 17:42

Re: Speshno

Мнениеот Тета » 21 Окт 2003, 17:47

Измамата е умишлено престъпление, което се установява чрез следствани действия. Обвинението се повдига и поддържа от прокурора.
Работодателят ,както и всеки гражданин, би могъл само да сезира прокуратурата за данни, че е извършена измама. Нищо повече.
Това, което може да направи твоят рободател е дисциплинарно уволнение, но то трябва да бъде добре мотивирано.
Тета
 


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron