Страница 1 от 1

Отпуски при участие в местни избори

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2003, 11:40
от drolski
Съгласно чл.47 от ЗМИ всички, които заемат ръководни длъжности излизат в платен служебен отпуск.Съгласно чл.65 ЗДСл този отпуск е неплатен.Имам два въпроса: 1.Кои следва да се квалифицират като ръководни длъжности, и може ли един Началник на сектор или Директор на дирекция да се причисли към тези ръководни длъжности? 2.В крайна сметка какъв е този отпуск-платен или неплатен, кой от двата закона се явява специален, и кой трябва да се прилага?

Re: Отпуски при участие в местни избори

МнениеПубликувано на: 17 Сеп 2003, 15:04
от drolska
Колега към горепосочения чл.47 ще добавя ал.2 от ЗМИ - времето през което кандидатите за съветници и кметове са участвали в предизборната кампания, ако са в служебен отпуск се зачитат за трудов стаж.
Въпросът ми е: Тук за какво правоотношение става дума - за трудово или за служебно?
А съгласно чл.65 ал.2 от Закона за държавния служител за времето на предизборна кампания, през което държавния служител се кандидатира за изпълнение на мандатна длъжност в органите на държавна власт, той ползва неплатен служебен отпуск, който се признава за служебен тлудов стаж?
В какъв отпуск следва според Вас да излезе един държавен служител - кандидат за кмет - платен или неплатен, и за какъв следва да се зачита този стаж - за служебен или трудов?

Re: Отпуски при участие в местни избори

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2003, 09:40
от *****
Колеги Моля Ви
Кажете нещо по въпроса