начало

Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра Маските на открито са задължителни, когато не може да се спази дистанция от 1,5 метра

Dva bezsro4ni dogovora

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 12 Авг 2003, 13:08

V momenta rabotia na dva bezsro4ni godovora, koito sa kam edna i sasta institucia. Niamam zapoved sa prekratiqvqne na parvia, a sam podpisala vtori, koito sasto e bezsro4en. Kak moge da se razbere koj e validen kam momenta .
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 12 Авг 2003, 21:30

Здравейте Thinker,
1.От значение е нa колко часов работен ден сте по първия безсрочен трудов договор.Нормалната продължителност на работния ден при 5 днвена работна седмица е 8 часа.
2.Законът допуска сключване на втори трудов договор със същия работодател ( вътрешно съвместителство чл.110 ,чл.113 Кт ) за извършване на дейност ,която
НЕ Е В КРЪГА НА ИЗВЪРШВАНЕ по основния трудов договор като продължителността на работното време по този втори трудов договор не може да бъде повече от 4 часа.
3.Друго ,което искам да Ви кажа е, че от така представените о Вас факти не става ясно каква е хипотезата-може да е изложената от мен ,а може и да е друга-
а)Ако не става въпрос за допълнителен труд полаган извън работното време установено по основния ( първия ) трудов договор, и при положения,че липсва заповед,предизвестие за прекратяване на същия ,ТО ТОЙ Е ВАЛИДНО СКЛЮЧЕНИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР,като може да поискате от работодателя , а при отказ - от съда да се обяви втория трудов догов за недействителен.
Дано съм успял да Ви помогна.

ако имате други въпроси в областта н аТрудовото или Осигирителното право ще се радвам да опитам да Ви съдействам за разрешаването им- monteskio@abv.bg
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 09:03

Здравей Monteskio,
относно въпросите ти искам да уточня, 4е разликата между първия и втория договор е само в трудовото възнаграждение. Всичко друго-работно време, длъжност и работодател са еднакви с първия трудов договор. В момента нямам пред себе си договорите за да ти цитирам по кой член от КТ са съставени но по-късно ще го напиша.
Кажи ми защо е валиден първия договор като в момента получавам заплата по втория, а и осигуровките които ми се плащат са също на база втория договор.
Моята идея е да оспоря валидността към момента на първия договор.
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 10:02

След казаното от Вас, в мен се навеждат доводи за наличие на уговаряне на допълнителни условия за съществуващото трудово правоотношение ( каквото е и трудовото възнаграждение ).
Но тези допълнителни условия се договарят посредством споразумение по ( чл.107 КТ ) ,а не чрез втори трудов договор.
Тази фактическа обстановка се е получила,най-вероятно от непознаване на трудовото законодателство от страна на вашият работодател, като е извършил договаряне не със споразумение по-чл.107 КТ ,а с този втори трудов договор.
Но не може да съществуват в правната дейстителност 2 трудови договора сключени на едно и също основание,между еднъ и същи лица !!!
Тъй като няма заповед за прекратяване или направено предизвестие по отношение на първия сключен договор -ТО ТОВА Е ВАЛИДНО СКЛЮЧЕНИЯ ДОГОВОР.
според мен налице е следното разрешение по този казус:
1. да се срещете с юрист-консулта на предприятието, при което:
1.1 Да се издаде заповед за прекратяване на първият трудов договор.
ИЛИ
1.2 Да се подпише допълнително споразумение ( анекс ),КЪМ ПЪРВИЯ ТРУДОВ ДОГОВОР ,а за втория трудов договор за се издаде заповед за прекратяването му.
И ПРИ ДВЕТЕ ХИПОТЕЗИ РАБОТОДАТЕЛЯТ ТРЯБВА ДА ВИ ПРЕДОСТАВИ ЗАВЕРЕНО КОПИЕ ОТ УВЕДОМЛЕНИЕТО ,КОЕТО ТОЙ Е ПРЕДСТАВИЛ В ТЕРИТОРИАЛНОТО ПОДЕЛЕНИЕ НА НОИ ПРИ ИЗМЕНЕНИЕТО НА ТРУДОВОТО ПРАВООТНОШЕНИЕ.( чл.63 ал.1 КТ ).
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 10:12

Но трябва ли аз да поема инициативата или да изчакам ръководителите ми да видят нередностите, които са допуснали?
И ПО-ВАЖНОТО ТУК Е: имам ли ЗАКОНОВО право да откажа да подпиша заповед за прекратяване на втория договор? /защото в случая това не е в мой интерес/
Благодаря предварително!
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 13:30

Уважаеми Thinker
Прочетохте ли внимателно двете ми предложения?
В случая Вие не "губите нищо" тъй като ще сключите допълнителното споразумение по ( чл.107 кт ) - възнаграждението Ви ще е това ,което е уговорено по втория трудов договор, и печелите яснота в трудовоправните отношения с вашия работодател!
Ако желаете можете разбира се, да запазите така представената от Вас фактическа обстановка, но при евентуално възникване по-късно н атрудовоправен спор между Вас и работодателят Ви, отношенията ще се разглеждат на основата н апървия трудов договор,тъй като втория е недействителен!

uспех!MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот Thinker » 13 Авг 2003, 16:30

Monteskio, zdraveite otnovo!
pisah vi na e-maila kakav e kazusa v podrobnosti
Thinker
 

Re: Dva bezsro4ni dogovora

Мнениеот monteskio » 13 Авг 2003, 17:52

Мила Thinker,
Само за сведение аз все още съм студент по право - 5-ти курс като разбира се се надявам да завърша успешно ....Радва ме,че моите съвети съвпадат с тези на адвоката, при който сте били..

Сега за Вас:
Относно първият Ви въпрос:
Вие имате право да откажете да подпишете това допълнително споразумение ( защото и самото определение "споразумение" предполага наличие на две насрещи съгласувани волеизявления - предложение за изменение от едната страна по трудовият договор и
приемане, съгласие с тези изменения от другата страна по тизи трудов договор ),НО НЯМАТЕ ПРАВО ДА ОТКАЖЕТЕ ПРЕКРАТЯВАНЕТО НА ВТОРИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР!Не разбирам какво Ви притеснява? :както казвате неустойките по 1 трудов договор са в случай, че Вие ПО ВАШЕ ЖЕЛАНИЕ прекратите трудовия договор-разбира се,че Вие няма те желание да го прекратявате, при което няма какво ви притеснява!
Относно Вторият Ви въпрос:
НАЛАГА СЕ ЕДНО УТОЧНЕНИЕ ПРЯМО ВАС ОТНОСНО ОСНОВАНИЯТА ЗА ПРЕКРАТЯВАНЕ НА БЕЗСРОЧЕН ТРУДОВ ДОГОВОР:
Прекратяването на безсрочен трудов договор се реализира посредством писмено предизвестие от 1 месец ИЛИ " ЗАПОВЕД"( виж по-долу ).Не може да бъде издадена направо "Заповед" от работодателят Ви за прекратяване на съществуващото трудово правоотношение.( Изключение от това правило има в две хипотези - не се дължи предиизвестие при прекратяване по взаимно съгласие чл.325 т.1 КТ или при налагане на дисициплинарно наказание "уволнение"-ИЗВЪРШВА СЕ ЧРЕЗ ИЗДАДЕНА НАРОЧНА ЗАПОВЕД).
Заповед за прекратяване на трудово правоотношение се издава само при дисциплинарно уволнение
- няма правна възможност да бъде издадена на друго основание -ако иам таккава заповед то тя е БЕЗПРЕДМЕТНА-съществуваща в правната действителност ,но без правно основание. (напр: при отправяне на предизвестие за прекратяване на трудовият договор, от която и да е страна по трудовото правоотношение основанието за прекратяване е самото предизвестие и след изтичане на установения в него срок трудовия договор се смята за прекратен! Не се изисква наличието на каквато и да е ЗАПОВЕД !!!
Смятам, че сега сте си изяснили правноТЕРМИНОЛОГИЧНОТО значение на РАЗЛИЧНИТЕ ОСНОВАНИЯ за прекратяване на трудовият договор ( виж във форума на ЛЕКС по поставената от Вас тема монтескио re 3 ).
След известното отклонение разбрахте,че става въпрос във Вашия въпрос не до отказ да подпишете заповед,а до отказ от предизвестие,какъвто отказ не можете да извършите- с други думи,
след като са Ви отправили предизвестие -го приемате.
ЗА ФИНАЛ:
Ако сте в добри взаимоотношения с Вашиат работодател казаното дотук включая и форума, ще бъде само ФОРМАЛНОСТ!
Но ако имате и най-малки съмнения относно добросъвестността, чвстността, на работодателя си - тогава премислете добре!!!
Въпреки всичко - ВТОРИЯТ ТРУДОВ ДОГОВОР ЩЕ БЪДЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ЗА НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ПРИ ЕВЕНТУАЛЕН ТРУДОВОПРАВЕН СПОР, А ПРИ СЪЗДАЛАТА СЕ СИТУАЦИЯ - СПОРЕД МЕН В БЛИЗКО ИЛИ ДАЛЕЧНО ВРЕМЕ -ТОЙ Е НЕИЗБЕЖЕН!!!


MONTESKIO
monteskio
Активен потребител
 
Мнения: 1632
Регистриран на: 04 Юли 2003, 12:51
Местоположение: Варна


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 9 госта


cron