начало

СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза СЕС казва какво да прави българският съд със заявление за заповед по чл. 410 ГПК при неравноправна клауза

Неприятен казус за разрешаване

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Неприятен казус за разрешаване

Мнениеот kokopenev » 24 Апр 2021, 11:46

Привет, пиша с молба за съвет как да постъпшя в една лоша ситуация.

Работя в едно предпиятие над 6 години на постоянен договор, 8 часа.
От януари тази година всички служители над 150 души сме в неплатен отпуск, По програмата "Запази ме" ползвахме някаква помощ, когато тази програма беше активна. Сега, този работодател иска да пуснем нови молби за неплатен отшуск до края на тази календарна година, което е чист абсурд. Тази фирма е доста известна в страната и рано, или късно ще се вдигне шум, на за момента това е положението. Когато, някои колеги отказаха да пишат такива молби, им беше отговорено че ще ги уволнят дисциплинарно?! Когато казах, че се отказвам от заплати - обезшетение при съкрашение, пари за неизползван отпуск, нямаше резултат, не желаят да ме изпратят на борсата. Искат да си подам молба за напускане по взаимно съгласие,което е ад с болно дете и след 6 месеца в неплатен отпуск.

Въпросите ми са:

1. защо работодателя не желае да ме изпрати на борсата, дори и без да ми дава една, или две заплати обезшетение?
2. ако напусна по мое желание, мога ли да ползвам някаква помощ и каква?
3. ако ме съкрати все пак дисциплинарно, тогава да го съдя ли и мога ли да ползвам помощ по това време?

Благодаря Ви
kokopenev
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 24 Апр 2021, 11:34

Re: Неприятен казус за разрешаване

Мнениеот wladi » 30 Апр 2021, 20:38

Не може ли да използвате чл.327 ал.1 т.2 - забавена заплата, ако има реализирано такова.
алтернативно т.11 (неплатен отпуск без съгласието Ви), ако се реализира.

И в двата случая, ще имате право на обезщения при регистрация в БТруда.
Декларирания Ви "отказ от обезщетения" е незаконен и вероятно поради това Работодателя не желае да го приеме.
Истината рядко е чиста и никога проста
Аватар
wladi
Потребител
 
Мнения: 322
Регистриран на: 16 Мар 2008, 15:02

Re: Неприятен казус за разрешаване

Мнениеот chima » 02 Юни 2021, 16:15

Ами първо ще Ви посъветвам да не подавате молба за неплатен отпуск и да не излизате в такъв, ако вече сте ползвали от началото на годината. За 2021 г. (календарна година) се признават 90 дни неплатен отпуск за трудов и осигурителен стаж. Ако работодателят Ви няма нужда от Вас, следва да ви освободи. Ако не Ви плаща заплата, може да се възползвате от съвета , даден Ви по-горе.
Ако напуснете по свое желание ( по взаимно съгласие или чрез отправено предизвестие до Работодателя) , може да се регистрирате на борсата, ще получавате обезщетение в размер на минималния дневен размер (който е 12,00 лв. за работен ден) за срок 4 месеца.
Не може да Ви съкрати дисциплинарно. Съкращаване на щата и дисциплинарно уволнение са различни институти. При съкращаване на щата имате право на обезщетение за безработица в размер на 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски за фонд “Безработица” за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването. Това е най-доброто за Вас.
Работодателят може да Ви уволни дисциплинарно, само ако сте нарушили трудовата дисциплина, т.е. да има причина за това. Само защото отказвате да подпишете молба за отпуск, не може да Ви уволни.
Нямате ли профсъюзи в това предприятие? Не знам факти, но щом така постъпва, трябва да се защитавате всички, а не поотделно.
chima
Потребител
 
Мнения: 111
Регистриран на: 09 Яну 2006, 17:00
Местоположение: София


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron