начало

Извънредното заседание на парламента не се състоя Извънредното заседание на парламента не се състоя

Охранители - ЗОП заплата

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Охранители - ЗОП заплата

Мнениеот pitasht » 02 Дек 2019, 12:55

Здравейте, натъквам се на следните хипотези.
Охранителни фирми участват в обществени поръчки и посочват като цена на услугата охрана на обекта на брой хора примерно 1200 лева и брой охранители примерно 4 човека.
После обаче поставят на обекта 3 човека и плащат двойно по-малко на самите охранители.
Смятате ли, че е възможно да се търси от работника суми под някакъкв вид неоснователно обогатяване?
pitasht
Активен потребител
 
Мнения: 1286
Регистриран на: 19 Май 2006, 09:18

Re: Охранители - ЗОП заплата

Мнениеот nikodim77 » 03 Дек 2019, 00:34

Здравейте,
На изведения въпрос (последното изречение от постът Ви завършващо с питанка) считам, че отговорът е „не”! Общо взето темата ни праща към редица корифеи в гражданското право и по-специално – облигационното (напр. Проф. Ал. Кожухаров, Д-р. А. Кацарски и др.) В описаната хипотеза говорим за две облигационни отношения; търговски договор сключен между охр. фирма и институцията (фирмата – обект), която ще бъде ползвател на охранителните услуги, и трудов (граждански) договор между охранителя – работник и охранителната фирма. Не вярвам охранителя да получава по-малка сума от договорената между него и работодателят му – охр. фирма. Това, че той се е договорил за заплата около 600 лева, а работодателят му получава двойно повече би могло да бъде обект на „пазарлък” между него и работодателя. Иначе си е чисто и просто – гледане в чуждата паница… :) По отношение на изпълнението на търговския договор сключен между охр. фирма и ползвателя на услугите ѝ (възложител) то, претенции по повод на това изпълнение могат да предявяват само страните по договора. Накратко; страните са уговорили обектова охрана при някакви условия и цена, и възложителя получава тази услуга. (Шефът на възложителя минава през фоайето на фирмата си и винаги бива посрещнат от охранителя Цветец или Гусльо, или Палитро…). Тоест, той плаща договорената сума и получава желания резултат. Да, много зависи от това, какви клаузи са договорени в договорът между охр. фирма и възложителя. В този смисъл би могъл последния да търси отговорност за това, че освен изброените по горе охранители не вижда и четвъртия - Загубанко, което вече е в близост до текста на чл. 65, ал. 1 от ЗЗД респ. доближаваме се и до чл. 55 и 59 от ЗЗД, но това са си техни работи, които работникът – охранител не го интересуват. Това е все едно да попитам Йонка в кварталния магазин, защо ми дава сиренето по 8,70 като го купува за 6,80…?!?
И да, може някой от охранителите да иде при шефа на възложителя за да му „изклюкари”, че онзи плаща за 4-ма охранители, а получава 3-ма, но предвид това, че живеем в България, след това "клюкарът" ще следва да посети бюрото по труда или обявите за работа... :wink:
nikodim77
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Апр 2009, 14:29


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 6 госта


cron