начало

Конфискуват над 500 000 лева от бизнесмена Росен Чолов и актрисата Ирена Милянкова Конфискуват над 500 000 лева от бизнесмена Росен Чолов и актрисата Ирена Милянкова

Отказ от обработка на ЛД, водещо до прекратяване на ТД

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Отказ от обработка на ЛД, водещо до прекратяване на ТД

Мнениеот stanislavslav » 24 Май 2018, 15:36

Здравейте,
Във фирмата в която работя, във връзка с въвеждането на изискванията по GDPR (чл. 6 и чл. 13 от Регламент (ЕС) 2016/679), бяхме накарани да подпишем декларация – съгласие за обработване на лични данни.
В описанието на лични данни се включва банкова сметка, здравословен статус, семеен статус, лични интереси и т.н. Това което ме учуди, че има клаузи за споделяне на тези данни с трети лица включително и за нуждите на директния маркетинг. Освен това изрично е упоменато, че отказът за предоставяне на лични данни е основание фирмата да откаже да сключи договор с мен.
Означава ли това, че ако в бъдеще пожелая да прекратя безсрочния си трудов договор с фирмата, е достатъчно да депозирам писмено заявление за отказ от съгласие за администриране на лични данни? При такъв казус по кой член ще бъда освободен и съответно ще имам ли право на 60% обезщетение при регистрация в БТ?

Благодаря предварително за разяснението!
stanislavslav
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Май 2018, 15:03

Re: Отказ от обработка на ЛД, водещо до прекратяване на ТД

Мнениеот johnie2018 » 25 Май 2018, 10:04

Здравейте, пиша с уговорката, че не съм юрист, но тъй като никой досега не Ви е отговорил, ще споделя моето виждане по въпроса.
Първо, изискването на съгласие за обработване на личните данни на служителите не е добра практика, тъй като създава у тях измамното впечатление, че обработването зависи от това съгласие, което не е така - обработването на Ваши лични данни си произчита пряко от трудовото правоотношение/трудовия договор.
Второ, виждам, че е нарушен принцип на минималното количество данни - работодателят има намерение да обработва данни, които не са необходими за изпълнението на задълженията на страните по трудовото правоотношение.
Трето, обвързването на сключването/продължаването на договора със съгласие за обработка на данни, които не са свързани с него... в момента времето ми е ограничено и не мога да цитирам точната разпоредна от регламента, но мисля, че от изложеното дотук от Вас повече притеснения би следвало да има работодателят Ви.
Дори и да реши все пак да Ви уволни неправомерно ще имате право на 60% обезщетение от средния брутен осигурителен доход за последните 24 месеца, освен ако не се подведете и подпишете документи за прекратяване на правоотношението по взаимно съгласие или по чл. 331 от КТ.
johnie2018
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Май 2018, 09:49

Re: Отказ от обработка на ЛД, водещо до прекратяване на ТД

Мнениеот stanislavslav » 25 Май 2018, 18:54

Благодаря Ви за коментара! Опасявах се, че данните които събират са им в повече, но така или иначе вече подписах. Интересно ми е, какво би се случило, ако след време оттегля съгласието си за обработка на личните ми данни, наистина ли биха ми прекратили договора?
Днес проучих по обстойно, кой е изготвил въпросната декларация за съгласие, оказа се, че е дело на човек собственик на голяма фирма за бързи кредити, финансово посредничество и т.н., което ме обезпокои допълнително. Как да съм сигурен, че в един момента няма да се окажа собственик на необслужен кредит или бог знае какво? Като знам, че България е територия, но не и държава, всичко може да се очаква.
stanislavslav
Нов потребител
 
Мнения: 3
Регистриран на: 24 Май 2018, 15:03


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 5 госта


cron