начало

Борисов нареди на ГЕРБ да се върнат преференциите и да бъде избрана нова ЦИК Борисов нареди на ГЕРБ да се върнат преференциите и да бъде избрана нова ЦИК

Прекратяване на трудов стаж поради болест

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Прекратяване на трудов стаж поради болест

Мнениеот thedestroyer » 09 Фев 2018, 23:48

Здравейте, на баща ми му се налага да прекрати работа поради болест и сега разбрахме че имало вариант да отиде и на трудовата борса преди да се пенсионира по болест. В момента е в болнични 60дни и след това е на ТЕЛК. Изглежда че ще му дадат 100% загуба на работоспособност.

Някой ако е запознат може ли малко да обясни как трябва да се случат нещата :unsure:

Той ли трябва да подаде молба за прекратяване на трудовия договор или трябва да говори с шефа му да го съкрати по болест ?
Какви документи ще трябва да приложи за да го съкратят ?
Може ли едновременно да е пенсиониран по болест и да е на борсата ?
За борсата ще му трябват документи от ТЕЛК и какви ?

Общо взето какви са стъпките и как е най добре да постъпим ?
thedestroyer
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Фев 2018, 23:25

Re: Прекратяване на трудов стаж поради болест

Мнениеот vaskovasko » 16 Фев 2018, 17:11

Здравейте, след получаването на решението от ТЕЛК /все пак зависи какво точно ще пише в него/, най-вероятно трудовият договор на баща Ви трябва да бъде прекратен по чл.325 ал.1 т.9 от Кодекса на труда. При това прекратяване работодателят дължи обезщетение по чл.222 ал.2 от Кодекса на труда в размер на брутното възнаграждение за 2 месеца, ако работникът има най-малко 5 години трудов стаж и последните 5 години не е получавал такова обезщетение. Заявление за прекратяване и решението на ТЕЛК.

В двумесечен срок от датата на инвалидизиране трябва да подаде заявление за пенсиониране в НОИ, дори и да не сте събрали всички необходими документи, в противен случай се губят пенсиите от датата на инвалидизиране до датата на подаване на заявлението. Събраните след това документи може да ги представяте допълнително.

Имайте предвид, че ако получи обезщетение за безработица, а после се пенсионира може да се наложи да се връща част от обезщетението, защото има един период, в който се застъпват.

Това накратко. В зависимост от това къде е работил човека, ако архивът на съответната организация е предаден в НОИ е необходимо да си изкарате някои документи от там предварително - основно за доходите преди 1997 година - УП-15.
vaskovasko
Потребител
 
Мнения: 147
Регистриран на: 24 Мар 2010, 00:37

Re: Прекратяване на трудов стаж поради болест

Мнениеот thedestroyer » 20 Фев 2018, 17:40

Здравейте, благодаря ви за информацията. Искам да попитам нещо относно борсата понеже не ми стана ясно.
Той може да е на борсата само докато му се оправят документите за пенсия? След пенсионирането борсата ще му се прекрати ли ?
thedestroyer
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 09 Фев 2018, 23:25


Назад към Трудово право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron