Страница 1 от 1

Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2022, 13:10
от ilia_73
Здравейте, случаят е следния - извършено престъпление януари месец 2012г в Словения, образувано дело 2015г , което до момента не е започнало. Чак сега получих призовка за заседание за предсъдебно споразумение от окръжния съд в Любляна подписана от съдия. Призовката е получена чрез прокуратурата и ми е връчена от кварталния инспектор. По време на извършване на деянието в Словенския НК в частта за давност фигурира една алинея която гласи: Наказателното преследване се погасява във всеки случай, ако изтече два пъти срока, изискван от закона за наказателно преследване. Също така има и член който гласи: за извършителя на престъплението се прилага законът, който е бил в сила по време на извършване на престъплението. За въпросното престъпление се предвиждат до 5 г лишаване от свобода. В средата на 2012г алинеята за " абсолютна" давност отпада! Та въпросът ми е, според вас дали има възможност да се позовава на изтекла давност? И какъв е редът, трябва ли да се мине през дело?

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2022, 14:15
от svegrigorov
Нужен ти е адвокат от Любляна.

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 11 Авг 2022, 22:16
от ilian_todorov
ilia_73 написа:Здравейте, случаят е следния - извършено престъпление януари месец 2012г в Словения, образувано дело 2015г , което до момента не е започнало. Чак сега получих призовка за заседание за предсъдебно споразумение от окръжния съд в Любляна подписана от съдия. Призовката е получена чрез прокуратурата и ми е връчена от кварталния инспектор. По време на извършване на деянието в Словенския НК в частта за давност фигурира една алинея която гласи: Наказателното преследване се погасява във всеки случай, ако изтече два пъти срока, изискван от закона за наказателно преследване. Също така има и член който гласи: за извършителя на престъплението се прилага законът, който е бил в сила по време на извършване на престъплението. За въпросното престъпление се предвиждат до 5 г лишаване от свобода. В средата на 2012г алинеята за " абсолютна" давност отпада! Та въпросът ми е, според вас дали има възможност да се позовава на изтекла давност? И какъв е редът, трябва ли да се мине през дело?

Няма начин давността да не се прилага служебно от съда, така че бъдете спокоен. Няма как да Ви осъдят, ако тя е изтекла. :idea:
След като сте получили призовка, може да се направи обосновано предположение, че все още давността все още не е изтекла, но това не значи, че няма да изтече след известно време. Примерно явявате се на дело и Ви казват, че прекратяват делото поради изтичане на абсолютна давност. :idea: Нямам представа дали подобно на нашия НПК там ще имате право да се откажете от нея и да поискате съдът да се произнесе с решение дали сте виновен или не, без евентуално да Ви налага наказание. :idea:

Какво точно пише? За извършителя на престъплението се прилага законът, който е бил в сила по време на извършване на престъплението или за извършителя на престъплението се налага наказанието, което е било в сила по време на извършване на престъплението? :?: Струва ми се, че с промяната от 2012 г. тия гадове там са искали да не дадат възможност на обвиняемите да се позовават на абсолютна давност от момента на приемането на промените в закона. :idea:
У нас нещата в този аспект са значително по-добри. Цитирам по спомен, прилага се по-благоприятният вариант за дееца. :idea:

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 11:55
от ilia_73
Ето цитирам го дословно:
(1) за извършителя на престъплението се прилага законът, който е бил в сила по време на извършване на престъплението.
(2) При промяна на закона ( един или повече пъти) след извършване на престъпното деяние се прилага законът, който е по лек за нарушителя.

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 12:58
от ivanov_p
svegrigorov написа:Нужен ти е адвокат от Любляна.

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 13:35
от ilian_todorov
ilia_73 написа:Ето цитирам го дословно:
(1) за извършителя на престъплението се прилага законът, който е бил в сила по време на извършване на престъплението.
(2) При промяна на закона ( един или повече пъти) след извършване на престъпното деяние се прилага законът, който е по лек за нарушителя.

И у нас е така. :idea: Само че се използва думата "благоприятен" :idea:.
Въпросът е дали тази разпоредба се отнася и за абсолютната давност? :?: Да не би да са имали предвид само дали се налага наказание за това деяние и в какъв размер? :?: Дали ако се е променил законът това деяние вече е престъпление или се налага по-тежко наказание и тогава ще се приложи по-лекият вариант за нарушителя. :idea:
Опитайте се да изчислите дали е изтекъл срокът по абсолютната давност и кога? :?: Проверете какво наказание се полага за това престъпление. Срокът започва да тече от довършването му, ако е продължаващо престъпление от последното престъпно деяние. :idea:

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 14:40
от ilia_73
Наказанието за този вид престъпление е до 5 г. А срока за наказателно преследване е 10г. Но доколкото знам този срок се прекъсва при определени действия.

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 21:09
от ilian_todorov
ilia_73 написа:Наказанието за този вид престъпление е до 5 г. А срока за наказателно преследване е 10г. Но доколкото знам този срок се прекъсва при определени действия.

Ако абсолютната давност е този срок умножен по две, значи е 20 години и ще изтече през 2032 година. :idea:
Едва ли делото ще продължи толкова дълго, макар че моето продължи 11 години. Започна през 1999г. в съда, а го прекратиха през 2010 година и беше още на първа инстанция. После осъдих съда и прокуратурата, че са се мотали толкова много години и не съм получил правосъдие в разумен срок. :idea:

Re: Давност по НК дело в Словения.

МнениеПубликувано на: 12 Авг 2022, 21:33
от ivanov_p
Абе тука някой не спомена ли за адвокат от Любляна?
Давността е нещо свързано с конкретика и е коментирана в НК на съответната страна, като сроковете за прекъсване са в НПК на същата страна, а всичко това се прилага по съдебната практика на местния ВКС. Това с прекъсването е тъмна Индия даже по нашите закони насред България, затова не чакайте от тук да ви дадат правилен съвет, освен ако не е по случайно налучкване.