Страница 1 от 1

Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 16:37
от aadamianov
Здравейте! Имам нужда от съвет. През изминалите седмици ми се наложи да помагам на майка ми и вуйчо ми във връзка с това да упълномощят трето лице да продаде сам на себе си техен недвижим имот. По принцип аз съм икономист, но имам сравнително добра правна култура и затова реших да им помогна. При такова упълномощаване се подписват няколко вида декларации, една от които е тази по чл. 264, ал. 1 от ДОПК за липса на подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Изрично предупредих и майка ми и вуйчо ми, че трябва да си платят всички публични задължения с настъпил падеж, преди да подпишат декларацията по чл. 264, ал.1 от ДОПК, защото иначе ще носят наказателна отговорност. Майка ми си плати изцяло нейните публични задължения. Вуйчо ми плати някои от своите задължения, но му оставаха и други с вече настъпил падеж. Твърдеше, че ще ги плати и даже вечерта преди деня, в който трябваше да ходим при нотариус, ми каза, че е платил всичко. Впоследствие обаче, малко след като заверихме пълномощното и декларациите и още същия ден, той ми призна, че все още има неплатени задължения с настъпил падеж - по принцип вуйчо ми е неоправен в живота и изключително безотговорен. Казах му да си плати незабавно задълженията още същия ден, защото с това, което е декларирал носи наказателна отговорност и той ми каза, че ще ги плати. Само, че както споменах, той е много безотговорен и днес ми призна, че още не си ги е платил, т.е. към датата на декларацията по чл. 264, ал. 1 от ДОПК той има непогасени публични задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

Накратко казано, на мен ми е известно, че вуйчо ми е декларирал неверни данни, т.е. е извършил престъпление по чл. 313, ал. 1 от НК. Разполагам и с копие от неговата декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК /направих копия от всички документи, преди да ги дадем на упълномощението лице/. Четох чл. 294 от НК и, доколкото разбирам, спрямо вуйчо ми аз не попадам в кръга на лицата по ал. 3, за които се изключва наказателна отговорност за лично укривателство. Та накратко въпросът ми е следният. Длъжен ли съм да подам сигнал в Прокуратурата срещу вуйчо ми, за да избегна за себе си наказателна отговорност по чл. 294, ал. 1 от НК?

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 17:32
от propensity
Аз лично, от написаното, не разбрах вие каква страна сте по сделката, че да "избегнете за себе си" наказателна отговорност?

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 17:43
от aadamianov
Аз реално не съм никаква страна по сделката. Но пълномощното го написах аз и го изпратих на нотариуса от моя имейл. Освен това аз придружих майка ми и вуйчо ми в нотариалната кантора, така че да речем, че има свидетели, които евентуално биха могли да кажат, че аз съм бил наясно със ставащото. Иначе самите задължения са за около 160 лв. и надали на вуйчо ми биха му направили нещо сериозно, още повече, че наистина се надявам в най-кратки срокове задълженията да бъдат платени. Въпросът ми е по-скоро за мен - ако стане нещо, добре ли е един вид да се застраховам, като подам сигнал в Прокуратурата? С вуйчо ми сме в доста лоши отношения, така че приемете, че това не е някаква морална спирачка за мен.

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 18:16
от propensity
Не се занимавайте с глупости. Вие няма как да носите каквато и да е отговорност, единствено деклараторът. А за 160лв - никой няма да си мръдне пръста. Трабва някой умишлено да го натопи (подаде сигнал) и дори тогава последствията няма да са кой знае какви.

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 18:24
от aadamianov
Благодаря Ви за отговора! Просто се притесних, защото аз лично съм човек, чиято професионална сфера изисква да се да действа по правилата - работил съм 5 години като счетоводител. И съответно не исках неволно да се окажа в някаква неприятна ситуация за мен, затова реших да попитам.

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 20:28
от ivanov_p
Задълженията трябва да са предмет на принудително изпълнение.

Re: Въпрос за лично укривателство

МнениеПубликувано на: 06 Авг 2020, 22:51
от aadamianov
Да, това е другата страна на казуса. Според тълкуването на НАП задълженията, чиито срок за плащане е изтекъл, се смятат за подлежащи на принудително изпълнение. Докато според някои съдебни състави е необходимо реално да има образувано изпълнително дело /каквото в случая нямаше/, за да се смятат задълженията за подлежащи на принудително изпълнение. Бях се допитал предварително до нотариалната кантора по този въпрос и от там ми казаха, че за целите на декларация по чл. 264, ал. 1 от ДОПК трябва да възприема тълкуването на НАП. Поради това реших да не рискувам. Благодаря, че повдигате и този въпрос - ако някой друг желае, също може да изкаже мнение по него.