Страница 1 от 1

Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 09:56
от nikolv
Работник е заснет на камери ,че взима пари от офиса .Той работи без договор .Липсите са установени след няколко месеца ,като възлизат на 6-7 хиляди .Освен запис на камерите ,други доказателства няма .Работникът е неосъждан ,няма никакви провинения досега .При евентуално дело,какво би се случило с него ?
Работодателите го викат след няколко дни във фирмата да говорят .Извикали са и останалите работници,за да гледат заедно записите .
По-добре ли би било споразумение ,за връщане на сумата ,заверено при нотариус при евентуално съгласие от страна на работодателите ?

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 10:25
от propensity
Стигне ли се до прокуратура и съд, ще лъсне и фактът, че работникът е бил без трудов договор, глобата за което започва от 1500лв. Най-добре е да си оправите взаимоотношенията без институции.

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 10:30
от nikolv
А,ако видеозаписите бъдат показани и на други хора ,ще се счита ли това за нарушаване на лични права ? Или вид клевета .
П.п.Той се е водел на стаж ,но няма никакви документи ,доказващи това.

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 11:27
от nikolv
П.п.И може ли да бъде вкаран в затвора ,при положение ,че досега не е осъждан и не е имал никакви провинения ?

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 14:42
от propensity
nikolv написа:А,ако видеозаписите бъдат показани и на други хора ,ще се счита ли това за нарушаване на лични права ? Или вид клевета .
П.п.Той се е водел на стаж ,но няма никакви документи ,доказващи това.


По-скоро не. Медиите всеки ден показват видео записи на крадци. Само не разбирам защо и други хора ще го гледат това.

nikolv написа:П.п.И може ли да бъде вкаран в затвора ,при положение ,че досега не е осъждан и не е имал никакви провинения ?


Едва ли. Ако се стигне до съд, при чисто досие, най-вероятно ще получи пробация и/или конфискация на имущество, парична глоба.

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 14:57
от nikolv
Ами не знам .Пристеснява ме ,че е работил без договор ..изпълнявал е интервенции(медицински),за които сигурно мога и аз да отнеса глоба ,че съм позволил да се извършват без нужната все още квалификация .

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 15:06
от jhoro
nikolv написа:Работник е заснет на камери, че взима пари от офиса. Той работи без договор. Липсите са установени след няколко месеца, като възлизат на 6-7 хиляди. Освен запис на камерите, други доказателства няма. Работникът е неосъждан, няма никакви провинения досега. При евентуално дело, какво би се случило с него?
Работодателите го викат след няколко дни във фирмата да говорят. Извикали са и останалите работници, за да гледат заедно записите.
По-добре ли би било споразумение, за връщане на сумата, заверено при нотариус при евентуално съгласие от страна на работодателите?

Пак си прочетете текста, ама с мисъл!
Работник ... работи без договор.“ - тоест, не е работник!
Работник е заснет на камери ...“ - има ли декларация за съгласие, да бъде записван?
Липсите са установени след няколко месеца ...“ - аз установявам липси всеки ден, но после се сещам къде съм похарчил парите.
Работодателите го викат след няколко дни ... Извикали са и останалите работници, за да гледат заедно записите.“ - остава и билетчета да са продавали! Тъкмо да компенсират липсите!

nikolv написа:Ами не знам. Притеснява ме, че е работил без договор ... изпълнявал е интервенции (медицински), за които сигурно мога и аз да отнеса глоба, че съм позволил да се извършват без нужната все още квалификация.

Гарантирано!
Много закъсняло притеснение!

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 18:06
от nikolv
Не,няма декларация за записване .Камерата е скрита .
А ,целта на останалите да гледат видеото е ,за да могат евентуално да дадат показания какво са видели на записите .

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 01 Юли 2020, 21:14
от nikodim77
Здравейте,
Уважаеми Г-н nikolv,
Включвам с по темата не да коментирам нотариaлните волеизявления на работника-нарушител, не и за липсата на договор, нито за разговорите с него... Включването ми е по повод последният Ви пост...:
Не,няма декларация за записване .Камерата е скрита .
А ,целта на останалите да гледат видеото е ,за да могат евентуално да дадат показания какво са видели на записите.”

Това, което осъществявате или поне опитвате, е недопустимо!
В случая описвате как подготвяте едни лица (останалите работници) да свидетелстват пред съд или друг орган, където да дадат свидетелски показания, за които предварително са подготвени. Нещо повече, така както ми изглеждат нещата сидетелствата ще са все едно от очевидци, което пък е съвсем неправомерно! Свидетел може да представи това, което наистина е видял, чул и т.н., но не и да преразказва чуто (слухове и историйки), както и филмови версии на престъпни посегателства. Такъв свидетел не може да каже в съда, че е видял лично извършителя и деянието. А ако каже, че е гледал запис от скрита камера, това е меко-казано несериозно, при положение, че записите са осъществени не по утвърдените правила. Да, тези приоми, които Ви минават през ум можете да използвате за неговото сплашване до толкова, че да осъществите договорка за възстановяване на прибраната сума, но не и пред прокуратура, съд и прочие. И тънкият момент при тази "договорка" - сключване на споразумение с длъжника не е токова нотариалото присъствие във взаимоотношенията, колкото начинът на договаряне (видът договореност/споразумение/). За това, съветът ми е - при адвокат! Не толкова вещ по наказателно право, колкото по облигационно!
Желая успех!

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 02 Юли 2020, 09:04
от nikolv
Ясно ,тоест в затвора няма как да бъде вкаран .

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 14:07
от nikolv
Искам да благодаря на всички за мненията и съдействието .
Разбрахме се ,че парите ще се възстановят в рамките на 2 месеца ,надявам се ,че си е взел поука .Млад ,кадърен човек с хубава професия ,и хиляди възможности за реализация .
Бях много афектиран ,като прочетох мненията Ви ,размислих .
Клиповете ще ги изтрия,няма да ги споделям на никои,за да не уронвам репутацията на човека .
Поздрави !

Re: Казус

МнениеПубликувано на: 03 Юли 2020, 15:06
от jhoro
Шекспир е казал - „Всичко е добре, когато свършва добре!“

А на вас - да Ви бъде за урок! Правото не се защитава с незаконни действия!
Само един пример - „Предупреждението (правилото / закона) Миранда“!