начало

Разкрити са още двама руски шпиони, прикрити като дипломати Разкрити са още двама руски шпиони, прикрити като дипломати

Реабилитация когато е наложена глоба

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Реабилитация когато е наложена глоба

Мнениеот ilian_todorov » 29 Авг 2019, 12:02

Преди пет години и три месеца брат ми беше осъден на три години условно с петгодишен изпитателен срок и 10000 лева глоба. Не си е платил глобата и няма намерение да я плаща. Преди пет години срещу него беше образувано изпълнително производство от публичен изпълнител за събирането й. Наложени са му запори на банковите сметки в които няма почти нищо и глобата ще бъде погасена поради абсолютна давност след още пет години и четири месеца, т.е. след изтичане на срока по чл.171, ал.2 от ДОПК. Въпросът ми е дали е реабилитиран от съда и кога ще бъде реабилитиран?
Има Тълкувателно решение по казуса от 01.03.2018 г., което обаче не ми дава яснота по въпроса.

4. Реабилитацията е допустима и при неизпълнено наказание глоба, когато за събирането й е образувано изпълнително производство, след последователното изтичане на давностните срокове по чл. 82, ал. 1, т. 5 или чл. 82, ал. 4 вр. ал. 1, т. 5 от НК и сроковете по чл. 86 – 88а от НК. В тези случаи през времето от образуването до прекратяването на изпълнително производство абсолютна давност не тече.
ilian_todorov
Потребител
 
Мнения: 898
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Реабилитация когато е наложена глоба

Мнениеот svegrigorov » 30 Авг 2019, 00:13

Прочетох мотивите на тълкувателното решение. Смятам, че ще бъде реабилитиран по право, след като изтече давностния срок по изпълнителното дело за събиране на глобата.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 161
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55

Re: Реабилитация когато е наложена глоба

Мнениеот ilian_todorov » 30 Авг 2019, 12:15

svegrigorov написа:Прочетох мотивите на тълкувателното решение. Смятам, че ще бъде реабилитиран по право, след като изтече давностния срок по изпълнителното дело за събиране на глобата.

И аз ги четох вчера. Според тях брат ми би трябвало вече да е реабилитиран. НАП образуват изпълнително дело, но много повече от две години не са предприели действия за събиране на глобата, от което следва, че след още две години, а те са изтекли, трябва да бъде реабилитиран. Съдът е длъжен да провери тези обстоятелства. Говорих с него да си пусне заявление за свидетелство за съдимост. Ще се позабави малко, тъй като не е роден във Варна, а и не е осъден във Варна, но ще стане. Тогава ще се разбере дали съм прав.

Чл. 82. (1) Наложеното наказание не се изпълнява, когато са изтекли:
1. (изм. - ДВ, бр. 153 от 1998 г.) двадесет години, ако наказанието е доживотен затвор без замяна или доживотен затвор;
2. петнадесет години, ако наказанието е лишаване от свобода повече от десет години;
3. десет години, ако наказанието е лишаване от свобода от три до десет години;
4. пет години, ако наказанието е лишаване от свобода по-малко от три години, и
5. две години за всички останали случаи.
Последна промяна ilian_todorov на 30 Авг 2019, 12:38, променена общо 1 път
ilian_todorov
Потребител
 
Мнения: 898
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34

Re: Реабилитация когато е наложена глоба

Мнениеот ilian_todorov » 30 Авг 2019, 12:37

svegrigorov написа:Прочетох мотивите на тълкувателното решение. Смятам, че ще бъде реабилитиран по право, след като изтече давностния срок по изпълнителното дело за събиране на глобата.

Преди малко си отворих пощата и прочетох писмо от адвокатска дружество Узунов и Арнаудова. Публикувам го без съкращения.

Здравейте, господин Тодоров!
Благодаря, че се обръщате към нас за консултация и евентуално съдействие!
Следва да знаете, че съгласно цитираното от Вас тълкувателно решение и след приемането на нови законодателни решения в НК се промени досегашното принципното положение за изчисляване на сроковете относно реабилитацията, съгласно което при няколко наложени наказания се взема под внимание срока, предвиден за най-тежкото наказание. С посоченото изменение се прилага принципа за разделно изчисление на сроковете, като в случая относно условното осъждане, то срока за реабилитация ще изтече с изтичането на изпитателния срок, но по отношение на наказанието глоба следва да се вземе под внимание дали е изтекла абсолютна погасителна давност, като при образувано изпълнително производство не настъпва погасителна давност с оглед на събирането на вземането от към фискалната страна на въпроса, но изтичането на срока следва да се зачита по отношение на изчислението на срока на реабилитация.
В тази връзка, абсолютната давност на наказанието глоба изтича в срок от три години от влизането на присъдата в сила, като при условие, че е образувано изпълнително дело от публичен изпълнител, то тази давност не настъпва относно задължението за плащане на глобата, но срока следва да се зачете относно реабилитацията. И тогава при условие, че са изтекли и петте годи на изпитателния срок, то реабилитацията може да настъпи по право, ако са налице предпоставките за това или по искане на брат Ви в хипотезите на ненастъпване на реабилитацията по право.
Благодарим Ви, че се обърнахте към Адвокатско дружество „Арнаудов и Узунова“.
ilian_todorov
Потребител
 
Мнения: 898
Регистриран на: 08 Юни 2013, 13:34


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron