Страница 1 от 1

Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2019, 18:11
от bestman
Здравейте,

Случая е следният :

Лице, които е спряно за проверка от КАТ е без СУМПС, като правата (курс, изпити, психотест и медицинско свидетелство) са били възстновени и по система на КАТ се води ПРАВОСПОСОБЕН водач.
Реално лицето е без СУМПС , защото не е подало документи за издаването му.

Според вас, този водач трябва ли да бъде съден по чл. 343 В , ал 2 , ако същият е бил наказан преди това административно и спирането му е в едногодишният срок ?

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2019, 18:57
от doudoned
От изложеното разбираме следното: 1. лицето е загубило правоспособност по някаква причина. 2. тази причина е отпаднала и правоспособността е възстановена, но лицето не е поискало и получило ново СУМПС 3. междувременно е спирано веднъж и му е наложена административна санкция за управление без книжка 4. в едногодишен срок след първото спиране и адм. санкция е спряно втори път. От практиката - едни съдебни състави приемат, че лице, което е правоспособно, но по някаква причина няма или не носи книжката или книжката е с изтекъл срок на валидност е правоспособен водач и не осъществява изпълнително деяние по чл.343 В НК и такова лице следва да бъде наказано по адм. сред по чл. 183, ал.1 т.1 ЗДвП с глоба 10 лв. ДРУГИ съдии приемат, че ако няма издадено свидетелство, макар и правоспособен или свидетелството е изтекло, то такъв водач е НЕПРАВОСПОСОБЕН с всички последици. Интересно е дали нак. постановление при първото спиране без книжка е било обжалвано пред съд и какво е решението на този съд.

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 05 Юни 2019, 19:29
от bestman
doudoned написа:От изложеното разбираме следното: 1. лицето е загубило правоспособност по някаква причина. 2. тази причина е отпаднала и правоспособността е възстановена, но лицето не е поискало и получило ново СУМПС 3. междувременно е спирано веднъж и му е наложена административна санкция за управление без книжка 4. в едногодишен срок след първото спиране и адм. санкция е спряно втори път. От практиката - едни съдебни състави приемат, че лице, което е правоспособно, но по някаква причина няма или не носи книжката или книжката е с изтекъл срок на валидност е правоспособен водач и не осъществява изпълнително деяние по чл.343 В НК и такова лице следва да бъде наказано по адм. сред по чл. 183, ал.1 т.1 ЗДвП с глоба 10 лв. ДРУГИ съдии приемат, че ако няма издадено свидетелство, макар и правоспособен или свидетелството е изтекло, то такъв водач е НЕПРАВОСПОСОБЕН с всички последици. Интересно е дали нак. постановление при първото спиране без книжка е било обжалвано пред съд и какво е решението на този съд.


Не е обжалвано наказателното постановление.
Не е обжалван акта.

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 06 Юни 2019, 02:13
от nikodim77
Тук се намира някакъв отговор на въпроса:
Решение №211/28.10.2016 по дело №724/2016 на ВКС, НК, II н.о.
Но, следва да се има предвид, че чл. 343в има и алинея 1 :!:


пп. Той си се води правоспособен още от издаване на първото му СУМПС. А в последствие след като не е подавал документи за възстановяване на отнетото му СУМПС, те от КАТ няма как да знаят, че е преминал процедурата по възстановяване (курс, изпити, психотест и медицинско свидетелство). :roll:

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 06 Юни 2019, 13:48
от bestman
Да, няма как да знаят от КАТ.

Ал. 1 - наказанието е до три години
Ал. 2 - наказанието е от една до три години

Проблема в настоящето обвинение е долната граница.

Прочетох решението, което изпратихте.

Видно е, че присъдата се отменя.
Видни е, че преди това подсъдимата е била осъдена.
В крайна сметка, как да тълкувам закона ?
От моите наблюдения, излиза че всичко зависи от “настроението” и “възприятието”
На съдебният състав.

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2019, 07:18
от marek972
от стремежа на законодателя всяко едно нарушение да е престъпление се получават такива недомислици...
но светлина в тунела няма, чакаме следващата безумица...

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 09 Юли 2019, 11:27
от jhoro
nikodim77 написа:пп. Той си се води правоспособен още от издаване на първото му СУМПС. А в последствие след като не е подавал документи за възстановяване на отнетото му СУМПС, те от КАТ няма как да знаят, че е преминал процедурата по възстановяване (курс, изпити, психотест и медицинско свидетелство). :roll:

Напротив - има как да знаят.
Както същия този патрул на „Пътна полиция“ (който прави проверката на пътя) знае, че водача има неплатени глоби или както съответната дирекция „Местни данъци и такси“ (може да) знае, че сте регистрирали/снели от отчет МПС. Друг въпрос е, дали системата работи както трябва!
anthony21 написа:Не е обжалвано наказателното постановление.
Не е обжалван акта.

За протокола:
Акт (АУАН) не се обжалва! Към АУАН се правят обяснения или възражения - както в самия акт, така и в тридневен срок от подписването му.
Обжалва се само наказателното постановление
Закон за административните нарушения и наказания

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 14:07
от bestman
Изпращам линк със справка от КАТ.
Моля за вашето мнение , дали лицето е било правоспособно или не към 03.09.2016г.

Благодаря предварително!

https://gofile.io/?c=SaTmtr

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 18:45
от jhoro
Да, лицето е било правоспособно (с възстановена правоспособност) от 10.06.2015 г, но не е притежавало СУМПС до 13.12.2016 г. За това нарушение би трябвало дза бъде санкциониран съгласно разпоредбите на:
Чл. 177. (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
2. който управлява моторно превозно средство, без да е правоспособен водач, без да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него моторно превозно средство, или след като е загубил правоспособност по реда на чл. 157, ал. 4, или след като свидетелството му за управление на моторно превозно средство е временно отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4 или по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс, или е обявено за невалидно, тъй като е изгубено, откраднато или повредено;


Интересното в приложената справка е:
- от една страна е написано - „... в едногодишния срок от 03.09.2015 г. до 03.09.2016 г. ... няма връчени и влезли в сила наказателни постановления.
- а от друга прилагат „... копие на НП издадено на 17.07.2015 г., връчено на 15.12.2015 г. и влязло в сила на 23.12.2015 г.

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 03 Сеп 2019, 22:01
от bestman
Точно така.
Хем няма връчени, хем има едно връчено и влязло в сила...

Друг е момента, че не знам дали срока тече от датата на извършването или от датата на връчването на НП , защото ако същото не се връчи в срок от 20 месеца, срока на лишаване е изтекъл и не би следвало да започва наново от връчването....

Може ли и други мнения ?

Едит :
Имаме НП издадено през 2015 - ок.
Това НП не забранява и не лишава от права.
Реално лицето трябва да е било правоспособно и за него е Неприложим чл. 343.... До този извод стигам

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 04 Сеп 2019, 19:34
от jhoro
bestman написа:Друг е момента, че не знам дали срока тече от датата на извършването или от датата на връчването на НП , защото ако същото не се връчи в срок от 20 месеца, срока на лишаване е изтекъл и не би следвало да започва наново от връчването....

Поначало сроковете започнат да текат от момента на връчването - независимо дали става дума за АУАН или НП. Но има и една подробност:
Чл. 58. (1) Препис от наказателното постановление се връчва срещу подпис на нарушителя и на поискалия обезщетение.
(2) Когато нарушителят или поискалият обезщетение не се намери на посочения от него адрес, а новият му адрес е неизвестен, наказващият орган отбелязва това върху наказателното постановление и то се счита за връчено от деня на отбелязването.

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 05 Сеп 2019, 09:09
от bestman
Все още не ми е ясно - справката казва ли че лицето към 03.09.2016 е правоспособно или не и дали образуваното НОХД следва да бъде прекратено , следователно обвиняемия оправдан или не ?

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 18 Фев 2020, 14:14
от bestman
Може ли мнение ?

Re: Водач на МПС без СУМПС , но с възстановени права

МнениеПубликувано на: 20 Фев 2020, 13:06
от doondie
Моето мнение след изчитане на темата е, че има неясни моменти...

Първо, качената справка от КАТ вече не съществува, затова няма как да се коментира.
Второ, липсват дати.
1. Кога е отнета книжката или загубена правоспособността първоначално и на какво основание?
2. Кога е издадено наказателното постановление, с което лицето е глобено за това, че управлява МПС без книжка? Съответно кога е влязло в сила?
3. Кога е спряно повторно лицето и му е издаден акт за управление на МПС без книжка?
4. Кога е възстановена правоспособността?

Делото, посочено от @nikodim77, е много полезно, но ситуацията там не е същата. А и в него според мен се съдържа едно противоречие – не се изяснява кога се губи правоспособност. От една страна се твърди, че:
Поначало, водач на МПС е неправоспособен, когато никога не му е издавано СУМПС или когато е бил правоспособен, но е загубил тази правоспособност заради отнети контролни точки.
Веднага след това обаче нещо коренно различно:
Затова, когато водачът е изгубил правоспособност поради изтичане на срока на СУМПС или поради отнемане на контролните точки държавата е създала механизъм за връщането му на издалия го държавен орган, чрез принудителното му изземване.
От цитатите се вижда, че веднъж се прави обобщението, че правоспособност се придобива с издаването на първото СУМПС, както и че се губи поради отнемане на контролните точки. След това обаче изгубването на правоспособност е обвързано и с валидността/притежанието на СУМПС.