Страница 1 от 1

Престъпление по Чл. 345 - питане?

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2019, 21:50
от tolonka
Ситуацията е следната - след като си блъснах колата, купих друга на старо, същата марка и модел, цвят и просто прехвърлих номерата, карах я с ГО, данъци и прочее......идея си нямах че това е престъпление по 345, наказуемо с лишаване от свобода до една година или с глоба от петстотин до хиляда лева.
Както и да е това не ме оневинява....не съм крал колата, просто купих същата и прехвърлих номерата......
Имам изтекла условна за увреждане на имущество от 2010, 3 години с 5 изпитателен......нямам нищо след това.....
Четох доста НК, но се обърквам с тълкуванията......
Мога ли отново да ми наложат условна?......Все пак члена не статуира твърдо и само до година ЛОС а и евентуално само глоба....

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2019, 22:26
от ivanov_p
Дали ще минете или не ще го реши съдът, може да е условна, глоба, но може и да реши, че условната присъда не е имала възпитателен ефект. Добре е от станалото да научите, че който търси - намира!

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

МнениеПубликувано на: 23 Апр 2019, 22:36
от tolonka
ivanov_p написа:Дали ще минете или не ще го реши съдът, може да е условна, глоба, но може и да реши, че условната присъда не е имала възпитателен ефект. Добре е от станалото да научите, че който търси - намира!

Това че го научих - научих го.....просто искам да знам дали на теория само мога да се мина без ефективна присъда, условна или глоба съм готов да понеса, знам че съм виновен......

Re: Престъпление по Чл. 345 - питане?

МнениеПубликувано на: 24 Апр 2019, 15:48
от bvoykov
Така, Вие твърдите, че сте осъждан през 2010 г. условно, предполагам тогава присъдата е влязла в сила, защото от тогава започва да се брои и изпитателният срок, който твърдите, че е 5 години. Ако това Ви е било първото осъждане в живота въобще, то на основание чл. 86, ал. 1, т. 1 от Наказателния кодекс (НК), то Вие ще се водите неосъждан след изтичане на този изпитателен срок или, както законът го нарича, реабилитиран. В този смисъл, за Вас не е проблем да се приложи разпоредбата на чл. 66 НК, която урежда "условното осъждане", което по принцип става по преценка на съда съобразно тежестта на извършеното деяние, характеристичните данни на подсъдимия и всякакви други обстоятелства, които биха били от значение, тоест, тук никой от потребителите не може да извърши тази цялостна преценка дали ще Ви осъдят отново условно или не. Тази преценка обаче, която може да бъде направена, поне според мен, вероятността да Ви осъдят на глоба е максимална, защото, щом се считате за неосъждан, за Вас задължително следва да се приложи освобождаването от наказателна отговорност по чл. 78а от НК. В този случай наказанието глоба, което ще Ви бъде наложено, ще е в границите от 1000 лв. до 5000 лв., което е доста по-голямо от възможната глоба по състава на престъплението, за което сте обвинен, но равносметката е, че ще се водите неосъждан и при евентуално друго провинение ще могат да Ви осъдят условно по чл. 66 НК.