Страница 1 от 1

Прикриване на номера на автомобил с фолио

МнениеПубликувано на: 10 Фев 2019, 22:45
от mr_ivanov
Здравейте, бях залепил едно невидимо фолио преди няколко години което уж пази от камери през ноща. То не се забелязва, но изглежда се вижда на мобилните камери на полицейските коли. И внезапно за 2 седмици 2 пъти ме спряха казаха че ще ме спират от движение и тн. Това се случва в София. Четох за закона пише че глобата е 50 лв. но да не би да има нов закон ? Доста ме наплашиха да не би да лъжат ? Искаха да ме спират от движение за 6 месеца да свалят номерата. Разминах се някак си мисля че може да се досетите как. После втория път ме спряха и пак казаха че ще ме спрат от движение, ще ми вземат книжката, единия влезе обади се по радиото каза взел съм мерки и ми върна документите. Бях шокиран, първо от заплахите а после че ми върна документите, но не знам дали не е направил нещо. Нямам акт или фиш.
Не знам как но опитам да го махна че много ме притесняват тия за едно скапано фолио.
Въпроса ми е има ли нов закон, могат ли да ме спрат от движение или да ми вземат книжката ? До колко е сериозно това нарушение ? На едно място сега видях пишеше глоба 500 лв. вече не знам кое е вярно, но съм доста притеснен. Някой ако знае актуална информация ще съм му благодарен да ми каже.

Re: Прикриване на номера на автомобил с фолио

МнениеПубликувано на: 14 Фев 2019, 18:47
от doudoned
От 1.01.19 г. наказанието е глоба 500 лв. ако МПС е управлявано по пътна мрежа, за която се изисква електронна винетка и 50 лв. в града или извън платената пътна мрежа. Отделно се налага принудителна административна мярка - спиране на МПС от движение за срок 6 мес., като рег.табели се свалят на място и се отнема свидетелството за регистрация на МПС. Отделно от това се носи и наказателна отговорност по реда на НК, за което от пътна полиция уведомяват прокурора, който може да образува досъдебно производство.

Re: Прикриване на номера на автомобил с фолио

МнениеПубликувано на: 13 Юни 2019, 15:24
от georgiev_sfbg
doudoned написа:...Отделно от това се носи и наказателна отговорност по реда на НК, за което от пътна полиция уведомяват прокурора, който може да образува досъдебно производство.

По кой текст от НК?