Страница 1 от 1

Оттегляне на подадени показания

МнениеПубликувано на: 23 Авг 2018, 22:55
от savina1
Здравейте!
Интересува ме възможно ли е оттеглянето на свидетелски показания по образувано съдебно производство за загубена вещ и как се процедира, за да бъде върнато обратно за преразглеждане и евентуално причисляването му като "кражба"?

Извинявам се предварително, ако някои от използваните ми термини са неточни, но не съм юридическо лице и не ми се е налагало да правя подобни описания.

Казусът е следния - преди 3 месеца загубих мобилния си телефон в такси, като съм на 100% убедена, че устройството е останало там. Въпросното бе чисто ново, нямаше SIM карта, беше отключено (нямаше активирани защити - пароли или пръстов отпечатък) и приложенията в него - Google акаунт, Huawei акаунт, Facebook, Messanger бяха еднолично свързани към мое име. Това, което искам да кажа е, че всеки намерил телефона, е имал възможност да разбере кой е собственика и да направи опит да се свърже с него, дори без наличие на SIM карта.

Три месеца след подаденото уведомление, че телефона е изгубен, случаят бе минал през прокурор и се е образувало дело за загубена вещ. Бях извикана да потвърдя изначалните си показания, а после се подписах под това, което инспекторката бе записала от тях.

Какво бе изумлението ми обаче, когато 5 минути по-късно, на изпращане до вратата попитах инспекторката как ще процедират оттук-нататък и кога ще пуснат издирване по IMEI номер към мобилните оператори (предвид факта, че телефонът е загубен без SIM карта и мога само приблизително да опиша в какво такси съм пътувала, това е единствения начин да го намерят). Отговорът бе, че подобно търсене се разрешава при образувано дело за кражба, а моето било за "загубена вещ", така че нямало да се издирва по този начин (?!?)

Намерих информация в мрежата, че "Забравената вещ обаче, може да бъде предмет на кражба.

Забравените вещи в превозно транспортно средство, в чакалня или други обществени заведения и места не следва да се считат за загубени вещи. В тези случаи лицето, което е забравило вещта, не е прекъснало владението си, тъй като не е лишено от възможността да упражни фактическа власт върху нея. Отнемането на такава вещ с намерение да бъде присвоена е кражба."

Белята с подписа под свидетелските ми показания по делото за загубената вещ обаче вече е сторена. Не съм наясно дали това означава съгласие, че категорията на образуваното дело е правилна.
Макар и с положен подпис, мога ли да настоявам това дело за загубена вещ да се прекрати и да се преразгледа за категория "кражба"? Какви трябва да бъдат действията ми (подаване на жалба, оттегляне на показания, нещо друго) в такъв случай?

Благодаря предавително за разясненията и обратната връзка!

Re: Оттегляне на подадени показания

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2018, 06:20
от ivan_lawyer
Шибнете нова молба, която да се надсложи над старата.

Не съм по наказателните права, но знам, че работа не се върши от полицията, дори и в Англия е така.
На какво ли не съм се нагледал, това са държавни чиновници - смесица от мързел и некомпетентност.

Нещо трябва да се направи. Това както го казвате е точно така - примерно имам мазе, длъжен ли съм да светя по цял ден дали има крадци там. Второ, ако съм на курорт или примерно на село, ма каквото и да е, длъжен ли съм да се връщам всеки ден да си наглеждам имота или вещите, които съм оставил в къщи. Не.

Това е кражба, не е присвояване, защото няма съгласието Ви, някой да ползва телефона. Относно загубените вещи има стройна практика, която е ясна - ако не върнеш загубена вещ, ти си крадец, не присвоител, а точно крадец.

Тази се измъква по тъч линията - майче, ние "Мерцедес" С- класа не можем да върнем, та камо ли да задвижим за мобифон дознателя.


Измъкват се да не работят, това е ясно, там само симулират дейност, щракат на едни компютри - изобщо вестник "Уикенд", "Унес" и така.


Привнесете нова молба, направо на същата преписка - направо напишете - Коригираща молба.

Re: Оттегляне на подадени показания

МнениеПубликувано на: 24 Авг 2018, 11:23
от svegrigorov
Свържи се с разследващия орган и кажи, че искаш да допълниш сведенията, които си дала. Като се видите ще разясниш и допълниш историята си, а няма да се откажеш от всичко, което си казала до момента.