начало

Пътят до нищото, или как проточило се 10 години дело спаси от затвора бивш депутат Пътят до нищото, или как проточило се 10 години дело спаси от затвора бивш депутат

Оттегляне на подадени показания

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Оттегляне на подадени показания

Мнениеот savina1 » 23 Авг 2018, 22:55

Здравейте!
Интересува ме възможно ли е оттеглянето на свидетелски показания по образувано съдебно производство за загубена вещ и как се процедира, за да бъде върнато обратно за преразглеждане и евентуално причисляването му като "кражба"?

Извинявам се предварително, ако някои от използваните ми термини са неточни, но не съм юридическо лице и не ми се е налагало да правя подобни описания.

Казусът е следния - преди 3 месеца загубих мобилния си телефон в такси, като съм на 100% убедена, че устройството е останало там. Въпросното бе чисто ново, нямаше SIM карта, беше отключено (нямаше активирани защити - пароли или пръстов отпечатък) и приложенията в него - Google акаунт, Huawei акаунт, Facebook, Messanger бяха еднолично свързани към мое име. Това, което искам да кажа е, че всеки намерил телефона, е имал възможност да разбере кой е собственика и да направи опит да се свърже с него, дори без наличие на SIM карта.

Три месеца след подаденото уведомление, че телефона е изгубен, случаят бе минал през прокурор и се е образувало дело за загубена вещ. Бях извикана да потвърдя изначалните си показания, а после се подписах под това, което инспекторката бе записала от тях.

Какво бе изумлението ми обаче, когато 5 минути по-късно, на изпращане до вратата попитах инспекторката как ще процедират оттук-нататък и кога ще пуснат издирване по IMEI номер към мобилните оператори (предвид факта, че телефонът е загубен без SIM карта и мога само приблизително да опиша в какво такси съм пътувала, това е единствения начин да го намерят). Отговорът бе, че подобно търсене се разрешава при образувано дело за кражба, а моето било за "загубена вещ", така че нямало да се издирва по този начин (?!?)

Намерих информация в мрежата, че "Забравената вещ обаче, може да бъде предмет на кражба.

Забравените вещи в превозно транспортно средство, в чакалня или други обществени заведения и места не следва да се считат за загубени вещи. В тези случаи лицето, което е забравило вещта, не е прекъснало владението си, тъй като не е лишено от възможността да упражни фактическа власт върху нея. Отнемането на такава вещ с намерение да бъде присвоена е кражба."

Белята с подписа под свидетелските ми показания по делото за загубената вещ обаче вече е сторена. Не съм наясно дали това означава съгласие, че категорията на образуваното дело е правилна.
Макар и с положен подпис, мога ли да настоявам това дело за загубена вещ да се прекрати и да се преразгледа за категория "кражба"? Какви трябва да бъдат действията ми (подаване на жалба, оттегляне на показания, нещо друго) в такъв случай?

Благодаря предавително за разясненията и обратната връзка!
savina1
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 23 Авг 2018, 22:14

Re: Оттегляне на подадени показания

Мнениеот ivan_lawyer » 24 Авг 2018, 06:20

Шибнете нова молба, която да се надсложи над старата.

Не съм по наказателните права, но знам, че работа не се върши от полицията, дори и в Англия е така.
На какво ли не съм се нагледал, това са държавни чиновници - смесица от мързел и некомпетентност.

Нещо трябва да се направи. Това както го казвате е точно така - примерно имам мазе, длъжен ли съм да светя по цял ден дали има крадци там. Второ, ако съм на курорт или примерно на село, ма каквото и да е, длъжен ли съм да се връщам всеки ден да си наглеждам имота или вещите, които съм оставил в къщи. Не.

Това е кражба, не е присвояване, защото няма съгласието Ви, някой да ползва телефона. Относно загубените вещи има стройна практика, която е ясна - ако не върнеш загубена вещ, ти си крадец, не присвоител, а точно крадец.

Тази се измъква по тъч линията - майче, ние "Мерцедес" С- класа не можем да върнем, та камо ли да задвижим за мобифон дознателя.


Измъкват се да не работят, това е ясно, там само симулират дейност, щракат на едни компютри - изобщо вестник "Уикенд", "Унес" и така.


Привнесете нова молба, направо на същата преписка - направо напишете - Коригираща молба.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4687
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Оттегляне на подадени показания

Мнениеот svegrigorov » 24 Авг 2018, 11:23

Свържи се с разследващия орган и кажи, че искаш да допълниш сведенията, които си дала. Като се видите ще разясниш и допълниш историята си, а няма да се откажеш от всичко, което си казала до момента.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 153
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron