Страница 1 от 1

Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 27 Юни 2018, 16:00
от e.kalcheva
Здравейте! Моля за помощ!
През 2010 г. подсъдима по нохд чрез използване на неистински документи е получила пари без основание. Прокуратурата е внесла обвинителен акт и предстои първо съдебно заседание. Въпросът ми е: Ако пострадалата реши да участва като ЧО и ГИ и посочи като цена на иска причинените имуществени вреди, този иск не е ли погасен с общата 5-годишна давност? Може ли да се претендира за лихва, за която пък давността е 3 години?

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 09:42
от ch3oh
e.kalcheva написа:Здравейте! Моля за помощ!
През 2010 г. подсъдима по нохд чрез използване на неистински документи е получила пари без основание. Прокуратурата е внесла обвинителен акт и предстои първо съдебно заседание. Въпросът ми е: Ако пострадалата реши да участва като ЧО и ГИ и посочи като цена на иска причинените имуществени вреди, този иск не е ли погасен с общата 5-годишна давност?Е погасен. Може ли да се претендира за лихва, за която пък давността е 3 години?.Може да претендира каквото и мине през ума

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 11:35
от ivan_lawyer
Давността е 5-години. Въпрос на преценка е откога започва да тече. По въпроса има академични изследвания, например Чудомир Големинов, например Любомир Василев. Моето мнение - да е изтекла давността.

Но знаете ли - това приложение не се дава чрез съда, тоест - съда не се занимава сам с въпроса-тоест, напълно е възможно да не се вмъкне въпросът за давността.

С четири думи - ако мине - мине, това е положението.

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 14:00
от neutralen
Възможно е давността да не е изтекла, ако наказателното производство има за предмет именно парите дадени без основание. В тези случаи е налице непозволено увреждане, за което давността почва да тече от деня на откриване на дееца/чл.114, ал. 3 ЗЗД/. Давност не тече докато трае съдебния процес/чл.115, ал.1, т. "ж" ЗЗД/, включително и наказателния процес. :shock:

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 18:09
от e.kalcheva
Благодаря на отзовалите се и най-вече на neutralen, чието мнение ми беше изключително полезно. ivan_lawyer, наясно съм, че давността не се прилага служебно от съда, а другата страна трябва да се позове на нея, но не искам да кипи безсмислен труд.
Наказателното производство е именно за парите дадни без основание. Подсъдимият обаче е само помагач. Извършителят е останал неразкрит. В тази връзка струва ли ви се основателно да се уважи пълния размер на евентуално предявен иск по чл. 45 ЗЗД /колкото е реално присвоената сума/?

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 21:37
от gunio_advokatina
Давност не тече докато трае съдебния процес/чл.115, ал.1, т. "ж" ЗЗД/, включително и наказателния процес. :shock:


115 ал. 1 б. "Ж" ЗЗД:
Давност не тече докато трае съдебният процес относно вземането. Наказателният процес определено не е такъв за събиране на вземането :lol: . Освен ако колегата neutralen не извади някаква екстравагантна практика. Примерно досъдебното за убийство прекъсва давността за обезщетението за неимуществени вреди :lol:

Помагачът не неизвестен извършител следва да бъде оправдан. Няма такава глупост "помагач на неизвестен извършител".

Какво е обвинението? Измама? Как подсъдимата едновременно е получила парите, а я обвиняват само в помагачество? Какво е гражданскоправното основание на плащането? Както го пишете изглежда като някоя от трите хипотези на 55 ал. 1 ЗЗД. А там давността тече така:

"В случаите на първия фактически състав на чл. 55, ал. 1 ЗЗД и на чл. 59, ал. 1 ЗЗД погасителната давност започва да тече от деня на получаването на престацията. При втория фактически състав на чл. 55, ал. 1 ЗЗД давността започва да тече от настъпване невъзможността да се осъществи основанието, а при третия - от отпадането на основанието" /т.7 от Постановление № 1 от 28.V.1979 г. по гр. д. № 1/79 г., Пленум на ВС/.

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 28 Юни 2018, 21:59
от lawchoice
Академични познания за чудо и приказ...

Актуална тема за дискусия - Дистанционното правораздаване - пътят за решаване на проблема "бавно правосъдие".

П.П. До авторът на темата - съжалявам за спама, но навремето не си купих кристално кълбо /когато бяха в промоция/, а днес цената им за мен е непосилна.

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 09:27
от neutralen
gunio_advokatina очевидно има силно развито въображение. Какво е престъплението аз не знам, само предположих, че е възможно давността да не е изтекла, но ако наказателния съд приеме за разглеждане гражданския иск, това ще бъде иск по чл. 45 ЗЗД за непозволено увреждане. Докато се разглежда гражданския иск, давност не тече/чл. 115, ал.1, буква "ж" ЗЗД/ :shock:

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 10:14
от e.kalcheva
Повдигнатото обвинение е за престъпление по чл. 212, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1, вр. чл. 26 НК. Подсъдимата е изтеглила пари от банкова сметка с фалшива лична карта.Искът за неоснователно обогатяване ли следва да бъде или непозволено увреждане?

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 11:29
от ch3oh
Ако пробвате да дадете и малко фактология ще бъде по лесно да ви се отговори. Случаят може да се окаже доста интересен.
Не бих ви съветвал да се вслушвате в неща, които ви е приятно да чуете. Неутралния не е прав. ОСГК и ОСТК на ВКС са на противоположното мнение.
Ако има осъществен състав от НК, какво обогатяване има според вас?
И след като са изминали 8 години от деянието, дали вземането не е погасено по давност?
Ако подсъдимата е само помагач, кой е извършителя?
Ако е теглено с фалшива лична карта, кога се е установило кой конкретно я е ползвал, защото ако това е станало например към края на 2013г. все още сте в срок. За последното само гадая...

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 11:57
от neutralen
ch3oh, ако има престъпление е налице деликт по чл. 45 ЗЗД, а не неоснователно обогатяване. Тъй като е ползвана "фалшива лична карта", очевидно е че извършителя на деликта е бил неизвестен, така че давността почва да тече от момента на откриване на дееца/чл. 114, ал. 3 ЗЗД/. Не можем да гадаем какво си мислиш и какво имаш предвид, когато споменаваш ОСГК и ОСТК на ВКС, че били на противоположното мнение. Не винаги съда правилно тълкува и прилага закона и създава порочна съдебна практика contra lege. Пример - Постановление № 3/1980 г на Пленума на ВС, касаещо Изпълнителното производство, отменено през 2015 г. В продължение на 35 години ! в изпълнение на горното Постановление се приемаше от съда, че изпълнителния процес е част от съдебния процес/чл.115, ал.1, т. "ж" ЗЗД/ и докато трае изпълнителното производство "давност НЕ ТЕЧЕ" - хипотезата на "вечния длъжник" . При дискусиите в този форум, преди отмяната на цитираното Постановление, аз бях единствения който твърдеше, че това Постановление е неправилно. А това беше още 2012 г, преди да бъде образувано Тълкувателно дело по случая :shock:

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 12:15
от ch3oh
ТР 5 от април 2006г., но делото е от 2005г.. Далеч преди 2012г.

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 12:37
от neutralen
ch3oh, цитираното от теб ТР/2006 г, абсолютно потвърждава, това което съм написал по казуса - давността почва да тече от откриването на дееца и се прекъсва с предявяване на граждански иск. Докато трае разглеждането на гражданския иск, давност не тече. Правилно в ТР е отбелязано че по време на досъдебното производство гражданския иск е недопустим, но вече се счита че дееца причинил деликта е установен и ако досъдебното производство продължава повече от 5 години, вземането за вреди ще бъде погасено по давност, ако през това време не е предявен иск по реда на ГПК. И т.н. Така че не ме апострофирайте, без да публикувате съответното решение на което се позовавате :shock:

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 29 Юни 2018, 23:31
от gunio_advokatina
Вкарвате ме в размисъл ... Какво означава "откриване на дееца" по см. на 114 ал. 3 ЗЗД? Разбирам го като да го знаеш кой е, колкото да можеш да го индивидуализираш правно в ИМ. За предявяване на деликтен иск повече не се иска.

Интересно кога e.kalcheva e узнала кое е лицето, което е теглило пари с фалшива лична карта. От момента на узнаването тече давност - 114 ал. 3 ЗЗД. Ответникът носи тежестта да докаже възражението си за изтекла давност, т.е. началният и момент.

Иск за вредите от престъплението явно не е предявен. Колежката беше написала, че не иска да "кипи безсмислена работа" или нещо от сорта. Няма какво да обсъждаме спиране/прекъсване на давността.

Re: Давност - получаване на пари без основание

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2018, 13:39
от kpavlova
Наказателният процес, ако не е предявен и допуснат за съвместно разглеждане ГИ, не е процес относно вземането , не спира и прекъсва давността.
"Откриване на дееца", когато деликтът е и престъпление, е въпрос конкретен и фактически :) Възможно е да бъде една доста по -късна дата от тази на увреждането.
Би могло да бъде моментът на привличане на обвиняем, например- зависи кога ощетеният от престъпление може някак да формира обоснована увереност, основана на извършена в хода на разследване преценка за наличието на събрани достатъчно доказателства - че конкретно лице е извършило конкретно престъпление- деликт..Напр. за исковете на държавата по дела по 255-257 НК, има практика да е от влизане в сила на ДРА, както и по -късно, от момента на привличане на обвиняем, макар самоличността на подателя на дан.декларация или ДЗЛ да е ясна и към момента на подаването й / избягването на подаването:)/.
Отделен е и въпросът кога ощетеният разбира, че по делото има привлечено като обв.в ДП конкретно лице/ това "техническо усложнение" да го оставим настрани/.
Та с този 212 и тези неистински документи, за които пише, не е изключено моментът, от който давност започва да тече, да бъде и не по -рано от привличането на обв..Зависи от фактите по делото:)