начало

Цената на водата да се намалява, когато е с лошо качество Цената на водата да се намалява, когато е с лошо качество

Съд за кражба на дрехи?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Съд за кражба на дрехи?

Мнениеот simeond » 11 Май 2018, 16:12

Най-добрия ми приятел го хванаха да краде от магазин за дрехи с 3 откраднати скъпи дизайнерски тениски в рамките на няколко дни, една на него и с 2 в раницата. Освен това си признал и че имал още една у тях от същия магазин. Общо 4 скъпи тениски, около 150лв всяка (~600лв общо). Преди да ги изнесе им е откачал и обезвреждал алармите с някакви инструменти. Полицаите в районното са му казали, че няма да го съдят за това, но другите колеги на горните етажи са му казали, че шансовете са 50/50 да го осъдят или да му наложат административно наказание глоба, в зависимост от това, на кой прокурор ще случи. Никога преди не е бил задържан/съден, на 27. Чисто досие, първо провинение. Освен това е върнал всичките 4 тениски в чисто ново, безупречно състояние, без поражение върху тях от свалените аларми, т.е. магазинът не е ощетен по никакъв начин. В районното са му казали, че утежняващо вината обстоятелство е използването на специални инструменти ("4. (изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г." от чл. 194 от НК) ако за извършването на кражбата е използувана моторно превозно средство, техническо средство или специален начин;). Това се е случило вчера. От кого ще получи обаждане и след колко време? Дали и кога ще му е нужен адвокат за да избегне съд, а вместо това да плати глоба? Какъв е шансът да бъде съден, предвид всички тези обстоятелства? Също така магазинът не възнамерява да предявява обвинения.
simeond
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2018, 15:56

Re: Съд за кражба на дрехи?

Мнениеот neutralen » 12 Май 2018, 12:23

Очевидно това не е "първо провинение", вероятно за пръв път го залават. Едва ли до вчера е бил порядъчен и изведнъж решил да почне да краде при това използвайки специални технически средства за деактивиране на алармата. Ще го осъдят верятно условно, но трябва да престане да краде :shock:
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2627
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03

Re: Съд за кражба на дрехи?

Мнениеот simeond » 13 Май 2018, 12:02

Техиническите средства ги е видял как се ползват и ги е купил от интернет веднага след това. Води ли до каквото и да е смекчаване на вината фактът, че е върнал всички дрехи в ново състояние и по този начин не е ощетил магазина, поне? Има ли нещо в целия случай, което потенциално да смекчава вината?
simeond
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2018, 15:56

Re: Съд за кражба на дрехи?

Мнениеот bvoykov » 16 Май 2018, 21:33

Значи... за да избегне съд и да го глобят, най-вероятно става въпрос за чл. 218б от Наказателния кодекс (НК). В този случай обаче, аз считам, че предпоставките не са налице, защото чл. 218б, ал. 1 дава възможността за налагане на наказание по административен ред само в случаите на кражба по чл. 194, ал. 3 (маловажни случаи по основния състав) и 195, ал. 4 (пак маловажен случаи, но за някои от хипотезите на чл. 195, ал. 1). В конкретния случай, ако Вашият приятел е използвал технически средства при кражбата, деянието му е по чл. 195, ал. 1, т. 4, предложение 3, както и правилно сте се ориентирали. За да е приложим маловажният случай по ал. 4 на чл. 195 обаче, трябва да сме в хипотезите на точки 2 и 6, тоест е видно, че точка 4 не е от тях, така че дори и случаят да беше маловажен, чл. 218б от НК нямаше пак да е приложим, тъй като са използвани технически средства. Ако е върнал дрехите непокътнати, то може би като единствена последица относно "отговорността" му би имало квалифициране на обвинението по чл. 197, т. 3 от НК, като в този случай престъплението се наказва с до 8 години лишаване от свобода, за разлика от едно обвинение, когато дрехите не са върнати, по чл. 195, ал. 1, т. 4, което се наказва с лишаване от свобода от 1 до 10 години. И в двата случая обаче не може да се приложи и "другия вариант" за глоба - чл. 78а, защото за конкретния състав на престъплението трябва да се предвижда лишаване от свобода до 3 години или по-леко наказание, а от разпоредбите, които цитирах, очевидно не е така. Затова според мен съдът няма как да бъде избегнат.
Относно смекчаващи вината обстоятелства, чистото съдебно минало е 100% такова. Всякакви такива обстоятелства се преценяват през призмата на чл. 54 от НК, тоест трябва да се изследват мотивите и подбудите за извършване на престъплението, като всеки може да ги интерпретира по различен начин. Това, че няма други поражения по дрехите, може би би могло да се изтъкне като смекчаващо вината обстоятелство. Ако приятелят Ви няма провинения от друго естество, също може би, но в цялата работа, че се е учил от интернет да ползва тези средства, закупил ги е специално за извършването на такъв вид кражба и фактът, че преди да го спипат с 3-те тениски се е оказало, че първо се е пробвал в предходните дни само с една, за да види дали "ще мине номерът", не мисля, че са много в негова полза.
На кратко - да плати само глоба и да се отърве е неприложимо. Може да иска да сключи споразумение с прокуратурата, ако му се предлага условно наказание. Ако ли не, може да иска да се признае за виновен и да поиска делото да се разгледа по реда на чл. 371, т. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), където наказанието му лишаване от свобода ще бъде редуцирано съгласно правилата на чл. 58а НК и има голяма вероятност да му дадат условна присъда или поне доста по-ниско наказание. Това са вариантите, поне според мен, може да има и други мнения. Дано си вземе поука от цялата работа. Държавата ни не се нуждае от нови престъпници.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 221
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron