начало

Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ Прокуратурата прави нов опит да прати на съд бивш шеф на АПИ

Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот ezlatarev » 26 Май 2017, 13:51

Здравейте, имам следния въпрос
Разследващият полицай е ли "надлежен орган на властта"? И лъжесвидетелстването при разпит от разследващ полицай по досъдебно производство изпълнява ли състава на чл. 290 от НК?
Случаят е следният: човекът е призован като свидетел по досъдебно производство. По време на разпита пред разследващия полицай той твърди неистини. Твърденията му са взаимноизключващи се с показанията на друг свидетел по делото.
Нещо повече, същите неистински твърдения той е излагал и по-рано, пред граждански съд, като страна по гражданско дело. Тъй като, ако твърденията му бяха верни, щеше да е налице извършено престъпление, тогава е била образувана прокурорска преписка и е извършена проверка. Тогава прокуратурата доказва, че тези му твърдения са неистински. Въпреки това по-късно, вече като свидетел по досъдебно производство, отново твърди същите неистини.
Човекът не е нито извършител, нито пострадал от престъплението, за което се води досъдебното производство, дори и самите му лъжи не биха имали значение за разследването.
ezlatarev
Младши потребител
 
Мнения: 59
Регистриран на: 02 Дек 2013, 19:51

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот nk7702n » 26 Май 2017, 17:28

Зависи кой, какви обстоятелства е заявил пред разследващия орган и дали съответната РП ще установи, че е осъществен състав на деяние по чл.290 от НК. Не съм забелязала особена активност в повдигането и в поддържането на обвинения за такива деяния. :?
nk7702n
Старши потребител
 
Мнения: 6448
Регистриран на: 01 Юли 2010, 11:02

Re: Има ли лъжесвидетелстване по досъдебно производство?

Мнениеот neutralen » 26 Май 2017, 21:40

Всичко е относително - кой от двамата свидетели казва истината се установява едва след като по наказателното дело има влязла в сила присъда. Също така следва да се прави разлика между обясненията на страна в едно гражданско дело и свидетелските показания по граждански дела - те не във всички случаи са допустими - виж чл. 164 от ГПК.
neutralen
Активен потребител
 
Мнения: 2610
Регистриран на: 12 Фев 2012, 22:03


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта


cron