Страница 1 от 6

наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2008, 22:01
от GeorgiKERELOV
Настоящата тема не е за полицаи, пък били те и академици, и моля да не се обаждат, поради липса на нужната компетентност. Това е юридически форум все пак.

Ето един невероятен случай http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... Y5MTszMQ==

Така както е описан случаят, съдебното му измерение граничи с халюцинацията - виновните преследват невинните. Защо се получава така в България и какви мерки могат да се вземат, включително и законодателни, ако сегашният наказателен и процесуален арсенал не позволява нещата да си дойдат на истинското място ?

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2008, 22:27
от lexy21
Не съм полицай, пък бил той и академик :lol: но щом наблягате на обстоятелството, че това е юридически форум, подходете и Вие като юрист и не слагайте такива гръмки заглавия на темата като не боравите с доказателствата по делото, а с публикации, разказани в стил "Имало едно време... и аз бях там, и пих, и се веселих". Не е коректно.

Хм

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2008, 22:38
от dizhel
Все пак има и някой друг юрист в полицията:) А в казуса няма нищо скандално, не може да не се обръща внимание на полицейски разпореждания, да риташ, хапеш и обиждаш органите на реда. Щом съда е решил така всичко е наред 8)

МнениеПубликувано на: 18 Юли 2008, 22:56
от kpavlova
GeorgiKERELOV написа: Защо се получава така в България и какви мерки могат да се вземат, включително и законодателни, ако сегашният наказателен и процесуален арсенал не позволява нещата да си дойдат на истинското място ?


И аз не съм полицай, не съм и академик :D .Не ми се вярва България да е измислила полицейското насилие.Наказателни норми срещу полицейското насилие/ по -голяма интензивност на репресията/ има.Нормите за разследване на престъпления, извършвани от полицаи, не се различават съществено от тези за разследване на престъпления, извършени от неполицаи.Не мисля да влизаме в дебат "за" или "против " военните съдилища.
Не очаквате, предполагам, да се застане на нечия страна за цялото това меле- да се приеме каква е истината, по интервю във вестника.Това ритане, хапане и плюене, да си кажа, ми дойде в повече.
Въпреки че подзащитните ми имат медицински свидетелства за това, че върху тях е упражнявано сериозно физическо насилие, не са подали сигнал в прокуратурата. Но аз ще го направя, закани се Овчаров
Това е средството, ако се прави обосновано и по вътрешно убеждение.

По въпросите за издирването и призоваването в Софийския район- трябва да се признае, че системите дефектират.Отива призовкарят посред бял ден, когато нормалните хора са на работа.Никой не отваря.Връчва призовката на баба Гина от съседния вход, защото само тя се е съгласила да я приеме."призовката връчена на съсед".Редовна.Баба Гина и понятие си няма, че ако не даде съобщението своевременно, това й опущение може да доведе до нечие задържане.Има и шиканьозно поведение на подс., но не винаги е така.
Или се отбелязва върху призовката - лицето неколкократно потърсено
на адреса, по данни на съседи - не живее там от една година.Обявено за издирване.След няколко месеца задържано в личния си л.а. пред същия си домашен адрес.
Справки от местата за лишаване от свобода и следствените арести- не се намира там.Давност на справката - уж седем дена след постъпването й в службата.По същото време лицето изтърпява присъда.Или се намира в ареста, за което обстоятелство - по необходимост- в зала " свидетелства" адвокатът му по другото дело и по настоящото.
Т.е. случват се грешки и от тях страдат хора.
Делата по искания за изменение на мерките в районния съд наистина се насрочват несвоевременно.
Лека на всички и хубава събота и неделя :D

Re: наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2008, 00:17
от Inspector_MBP
GeorgiKERELOV написа:Настоящата тема не е за полицаи, пък били те и академици, и моля да не се обаждат, поради липса на нужната компетентност. Това е юридически форум все пак.

:shock: :shock: :shock:
За полицаи разбирам, че е забранено... А негри поне, може ли да пишат ?

Г-н Керелов, след като най-после сте разбрал, че форумът е юридически, за ПОРЕДЕН ПЪТ, ще ви помоля да престанете да пълните разделите със вестникарски изрезки да занимавате форума с Вашите разсъждения от бостанджийско-философски характер.

По отношение на описания от Вас случай, за положението подсъдимите има една хубава българска приказка и тя е "Кой ми ...ра в гащите." :lol:


Устното полицейско разпореждане, или такова дадено чрез конклудентни действия се изълнява. То е задължително за всички юридически и физически лица на територията на Република България. Същото не подлежи на възражение, към момента на неговото отдаване. Подлежи на незабавно изпълнение. Изключение има само тоогава, когато разпореждането, налага извършването на ОЧЕВИДНО престъпление.

Преценката за законосъобразност и целесъобразност на разпореждането е дадена на полицейския оган, а не на правния субект към когото разпореждането е адресирано.
Ако правния субект счете, че е получил незаконосъобразно рапзореждане и последното го е увредило, може да потърси след това защита и обезщетение за нарушените си права от съда. Но към момента на получаване на разпореждането е ДЛЪЖЕН да го изпълни.

Ако откаже изпълнение, този отказ :
1. Първо съставлява административно нарушение, и подлежи на съответо наказание.
2. Второ дава законно основание на полицейските органи да приложат физическа сила и помощни средства за принудително изпълнение на разпореждането.
3. Дава законно основание на полицейските органи за задържат лицето в структурно звено на МВР.

От там нататък, не мога да си представя, как смятате, че някой може да си позволи да обижда или още повече да удари униформен полицай ! :shock:
В момента когато почнеш да обиждаш, плюеш, риташ, драскаш (едно от всичките стига) вече извършваш ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И не виждам нищо странно, че след като такива действия са извършени, от техните автори е потърсена съответната отговорност.

Къде има в описаната ситуация има хулигански действия извършени от полицай, така и не разбрах, но не съм очуден, отказал съм се да търся всякаква логика брътвежите ви. :lol:

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2008, 01:19
от zornunddorn
предпочитам лютият пред това същество керелов. лютият и сие.. има изразена ясна точна позиция, която на всички е известна. Но винаги когато чета керелов се сещам как бай ганьо правил избори и пишел новини. керелов, теб няма да те баннат, но недей да се захващаш със защитата на правата на човека, защото ще ни изложиш... а ако случайно имаш претенции,че си "анализиращ" журналист.. моля те . преброй колко сте общо с такива самонадеяни оценки за собственото си АЗ , защото такива като вас - амбициозно некомпентентни плюят съдебната система и формират общественото мнение. ...
направети си клуб и се потънете там.
ако знаеш, колко подходящи определения за теб се сетих..ама все са ..... може би -неприятни, може би унизителни, може би поставящи под съмнение наличието на професионални качества...

Пътят към ареста

До ареста на Пламен и националното издирване на двамата съпрузи нямаше да се стигне, ако те се бяха явили в съда. На първото съдебно заседание през септември миналата година Пламен и Анета не се явяват и съдът им налага глоба. На второто дело тях пак ги няма, Красимир Драганов им налага най-тежката мярка за неотклонение “задържане под стража” и ги обявява за национално издирване на 27 февруари. За това защо двамата не са се явили на насрочените за делото дати има 2 гледни точки. От една страна, те са били издирвани и не са били намерени от призовкарите. От друга страна обаче, не са били търсени и не им е казано за делото.
На 6 ноември призовкари отиват на адреса на Анета и връщат призовката, като казват, че са заварили там необитаема сграда и не са открили обвиняемата, разказва защитникът на Анета и Пламен адвокат Свилен Овчаров. По документите призовкарите засичат там дядото на Анета, но не му казват, че идват от съда и че носят призовка. Това по закон е голям гаф, защото те са длъжни да оставят призовката на член от семейството, а те не са знаели, че това е дядо й, разказва Овчаров.

ПРОСТО НЕ СА ИКАЛИ ДА ПОЛУЧАТ ПРИЗОВКАТА, А СЕГА СЕ ПРАВЯТ НА ГЕРОИ.

покой текст е било обвинението, щом присъствието им е задължително? какво е станало,че техния адвокат не е успял да убеди съда да не променя МНО??? сега се вайкат по вестниците и търсят лапнишарани като К...

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2008, 01:22
от zornunddorn
Така както е описан случаят, съдебното му измерение граничи с халюцинацията - виновните преследват невинните. Защо се получава така в България и какви мерки могат да се вземат, включително и законодателни, ако сегашният наказателен и процесуален арсенал не позволява нещата да си дойдат на истинското място ?

ако бяха на истинското си място и ти щеше на бъдеш на своето място, облечен в удобна риза.

МнениеПубликувано на: 19 Юли 2008, 09:59
от listi
Всевишният когато е раздавал акъл с чирпака, не е ли минал през така наречената "АКАДЕМИЯ" на МВР ?

Re: наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 16:15
от T3stizz
От там нататък, не мога да си представя, как смятате, че някой може да си позволи да обижда или още повече да удари униформен полицай ! :shock:
В момента когато почнеш да обиждаш, плюеш, риташ, драскаш (едно от всичките стига) вече извършваш ПРЕСТЪПЛЕНИЕ. И не виждам нищо странно, че след като такива действия са извършени, от техните автори е потърсена съответната отговорност.


Ще си позволя да коментирам гореизказаното мнение на Господина, като държа да отбележа, че отдавам уважение на органите на МВР, което заслужават. Ще кажа само, че доста често се случват немислими неща и полицията не реагира, не защото няма възможност, а защото не иска. Пример http://news.ibox.bg/news/id_293520431 - смятам, че доста хора са стискали зъби от яд, че никой нищо не прави по въпроса, докато са гледали директните репортажи по телевизията! А още колко случаи има на бити полицаи - те и затова избягват да ходят в някои махали на някои градове. И като контрапункт на предния линк - разгледайте и този http://www.youtube.com/watch?v=MlLDkAw4VPw Как да изпълнявам разпореждането на такива. И като не го изпълня да ми напише акт - а не да ме бие!

Какво уважение на хора, които спят по патрулките - и в пряк и в преносен смисъл, а покрай тях се извършват една камара нарушения - както от онези дребните - административните, така и от другите, за които са писани НК и НПК. Големи претенции за уважение - уважение ще получите, когато го заслужите, а за това не следва просто да ви сменят министъра!

Прощавайте за не-юридическото, по-скоро лирическо отклонение...не знам може и така да е станало както го пишат в статията - а може би не. Но личния ми опит говори, че е много вероятно да е истина.

Re: наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 18:52
от dinev
GeorgiKERELOV написа:Настоящата тема не е за полицаи, пък били те и академици, и моля да не се обаждат, поради липса на нужната компетентност. Това е юридически форум все пак.

Ето един невероятен случай http://www.novinar.net/?act=news&act1=d ... Y5MTszMQ==

Така както е описан случаят, съдебното му измерение граничи с халюцинацията - виновните преследват невинните. Защо се получава така в България и какви мерки могат да се вземат, включително и законодателни, ако сегашният наказателен и процесуален арсенал не позволява нещата да си дойдат на истинското място ?


Колега, да вземем да ти се обидим дознателите в този форум, що ли?!

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 20:53
от Ropotamo
GeorgiKERELOV, доста вода има да носиш , докато станеш юрист. А като те чета няма никаква гаранция, че ще станеш такъв... :!: :?:

Re: наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 21:50
от timur
[quote="GeorgiKERELOV"]Настоящата тема не е за полицаи, пък били те и академици, и моля да не се обаждат, поради липса на нужната компетентност. Това е юридически форум все пак.

Все пак в МВР работят 1700 дознателя с юридическо образование.и те са учили 5 години за това,полагали за кандитатстуденстки изпити ,изпит за правоспособност и т.н.Така че господинчо,ако имате проблем с дознанието или сте кандидаствали на изпит за дознатели не са ви одобрили си е ваш проблем.Но все пак това не ви дава право да обиждате колегите си юристи.Ако трябва да се пише за адвокатски"бисери" сигурно мога да издам книга с няколко тома,но просто ми е под нивото да се присмивам на някого и да се правя на велик юрист.

Re: наказване на полицейско хулиганство

МнениеПубликувано на: 21 Юли 2008, 22:13
от Inspector_MBP
T3stizz написа:... държа да отбележа, че отдавам уважение на органите на МВР, което заслужават.

За добро или лошо, нормалното положение е да се спазва закона, а не всеки сам, и в частност Вие, да решава кой какво заслужавал. :shock:


T3stizz написа:Ще кажа само, че доста често се случват немислими неща и полицията не реагира, не защото няма възможност, а защото НЕ ИСКА. Пример http://news.ibox.bg/news/id_293520431 ...

Вие това сериозно ли го мислите ??? :shock:
Поставете се за секунда на мястото на служителите от статията с ромските безредици. И си помислете, дали когато Ви замерят, удрят и обиждат, няма да искате да реагирате? Повярвайте, ще ИСКАТЕ ! Както и полицаите които са били там. Ха сега си помислете, защо "не реагират" ? Дали пък няма причина, която да е извън това, какво искат и какво не ? :roll: И ще ви дам жокер - не е липса на фактическа възможност .


T3stizz написа: А още колко случаи има на бити полицаи - те и затова избягват да ходят в някои махали на някои градове.

:oops: :oops: :oops:
Да вярно е. И няма как да е различно. Защото когато полицейски служител е руган, замерян, бутан, плют, бит (:shock:), тогава за дееца обикновената санкция е глоба по УБДХ.
Когато полицаят се намеси и приложи физическа сила (недай си боже оръжие), обикновените последици са свързани с наказания, уволнения, военни съдилища, плюване по вестниците, доказване че нямаш сестра... Цялата тази тема е едно красноречиво доказателство за това.

timur написа:Все пак в МВР работят 1700 дознателя с юридическо образование...

Пък и 1700-те дознатели не са единствените хора с юридическо образование в системата. Познавам юристи и ОР и началници, макар че все пак не са мнозинство. :wink:

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 09:11
от GeorgiKERELOV
Хайде, моля, правомислещите от "системата" да се прибират вече на хлад (а може и на топло) в "системата", ако са си излели болката на душата, а тук да останат само (инако)мислещите дознатели.

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 09:15
от T3stizz
Вижте не искам да обидиждам никого - още по-малко хората които наистина искат да си вършат работата и се опитват да го правят; що се отнася до дознателите - работата им много ми напомня за онези ентусиасти практикуващи екстремни спортове - base jumping да речем...наясно сме с материалното положение на служебните им места и големите очаквания, които се отпраявят към тях...но тук не говорим за дознателите - тук говорим за редови патрулиращи полицаи, които са далеч от представата ми за образованост, възпитание и елементарна култура и въобще, дето има една приказка че разликата между тях и бандитите е, че едните са с униформа а другите не...

дай Боже повече хора, които визмат присърце полицейската работа и охраната на обществения ред ... но за съжаление положението сега е такова - дали заради политически решения или заради кофти кадрова политика, в полицията (унформените - т. нар. Ушев) е пълно с некадърници...

И искам следващия път, когато чуя полицаи да са били пребити от цигани, защото са отшли да разтурят порендата 3-дневна сватба (примерно), да им се изсипят на тези ми ти цигани 100 жандармеристи и не да вардят двата края на улицата, ами да се чува дрънкане на щитове (нали ги знаете като се построят в редици), журналистите да бъдат мирно разкарани някъде, където не се вижда и да видим следващия път кой на кого ще посяга...

Обаче ми е странно защо са се заяли с бременна жена и мъжа й, които евентуално са си вършели работата и се е стигнало до вадене на медицински свидетелства за нанесени телесни повреди ... и как става така, че една жена успява да нарани толкова полицаи - какво ще стане, когато им се наложи да се справят се действително сериозна заплаха - 2-метров бабаит да речем...и защо не бяха толкова отворени по време на цитираните размирици в София...

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 09:37
от GeorgiKERELOV
T3stizz написа: тук говорим за редови патрулиращи полицаи, които са далеч от представата ми за образованост, възпитание и елементарна култура и въобще, дето има една приказка че разликата между тях и бандитите е, че едните са с униформа а другите не...


И защо само редовите патрулиращи, а не и другите ?

http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 22,00.html

http://www.dw-world.de/dw/article/0,214 ... 00,00.html

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 11:00
от plamen_penev
Керелов е прав да поставя тази тема във форума, защото тя е наистина значима, ако и да е от медиите! Полицейската държава е на прага на домовете ни и ние трябва да се съпротивляваме по всички разумни начини! Спомнете си дейността на предишния министър на МВР и неговото обкръжение!
А на Инспектора от МВР ми се ще да кажа следното: Почитаеми господине! Вярвам, че Вие сте наистина юрист, че сте почтен и че се опитвате да работите "отвътре" за правовата държава! Срещал съм и такива хора... Но за жалост истината за Вашите 1700 юристи (според timur, вие говорите за повече!) в МВР, "учили 5 години" е съвсем друга! Нямам статистически данни за делата, които годишно губят вашите юрисконсулти в съдилищата, но срещу мен, неюриста (физик съм!), без да ползвам услугите на адвокат, вече неколцина си загубиха делата, в т. ч. и защитник на министъра, а един дори отнесе глоба за неизпълнение на съдебно решение (!) ... Повярвайте ми! Наистина ме напушва смях, като чета постингите Ви, с цялото ми уважение към личността Ви.
Ще ми се, почитаеми господин Инспекторе, четейки точната Ви по същество защита на полицейското насилие срещу почтени граждани да Ви предложа за размисъл следния казус (той е малко измислен, но не е съвсем и е заимстван от един съдебен спор в Добричките съдилища!). Полицай Ви нарежда (защото да кажем Ви е спрял за проверка на документите, които вие случайно не носите в себе си, не защото сте престъпник!) да си бръкнете в носа или ухото. Бъркането в носа не е престъпление - ерго, Вие нямате (според Вашите анализи, не според нормативните актове!) никакво законно основание да не изпълните полицейското разпореждане. К'во пра'им се'а? Приемете почитанията ми, въпреки че не приемам повърхностния Ви прочит на действащите закони.

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 12:22
от dinev
След като не сте юрист, какво правите във форума? Куцо, кьораво и сакато започна много да разбира, че и акъл да дава. А за бъркането в носа, като ви чета постингите, си мисля, че и без полицейско разпореждане, си го правите редовно. Апропо, вижте в Н.К. "неизпълнение на неправомерна заповед".

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 17:49
от plamen_penev
Мисля, че малко ще ми падне нивото, ако обърна внимание на почитаемия diner ("вечеря"?) за просташките му обиди към мен ("Куцо, кьораво и сакато започна много да разбира, че и акъл да дава" - ами разбирам, почитаеми! И съм го доказвал няколко пъти в съда - предимно срещу юристи на полицията ...), но не мога да не отбележа постинга му, защото от него лъха на добре познатия ми от миналото (аз съм на възраст), а и от сега груб милиционерски маниер... За тези, които са по-млади и не го познават този маниер ще кажа, че почитаемия Diner, вместо да изкаже мнение по темата, започната от господин Керелов - тема засягаща начина на мислене на нашите полицаи, дава пряка илюстрация към нея! Начин на мислене, от който директно могат да се изведат синините по задържаните в основополагащото събитие. От този атавистичен начин на мислене пряко следват и убитите без съд и присъда при задържане или в полицейските участъци (управления) предполагаеми престъпници... все деяния на наши полицаи, доказани и в нашите и в европейските съдилища...
Прочее, форумът не е забранен за не-юристи... Diner, а по-скоро е нежелано присъствието на хора, които нямат какво да кажат по темата... Възпитанието е отделен въпрос.

МнениеПубликувано на: 22 Юли 2008, 18:16
от dinev
Ами всички виждат колко разбирате от право, в частност - наказателно. Все пак, не сте специалист, но се опитвате да звучите като такъв, и съвсем логично изказванията ви звучат доста смешно. Но Вие все още имате поприще за изява - занимавайте се се със атомна физика, и продължавайте да си бъркате в носа. Четейки последният Ви постинг, ми се струва, че е време да посетите психолог, в което в същност няма нищо срамно. А за изразът "diner" ( както сте го написал ), искам да Ви направя забележка, че в същност се пише "dinner", и означава "вечеря". И, дядка, не ми измисляй други имена.