начало

След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит След поголовната „сеч“ на теста „пуснаха“ всички за устния адвокатски изпит

Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот hamalina9 » 11 Май 2021, 18:14

Здравейте,казусът е следният:
Физическо лице(действащ адвокат), подава иск срещу мен ,че му дължа пари ,като в искането си за средствата които търси от мен,сам се упълномощава да представлява физическото лице Х от ,адвоката Х,като в същото време сам дължи на себеси хонорар в размер на еди колко си.
Има ли такова животно в правният мир?
hamalina9
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2021, 18:05

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот ivanov_p » 11 Май 2021, 19:42

Не.Съдията трябва да отхвърли претенцията, но е добре да го подсетите. Има едно правило: Когато си адвокат и се съдиш - наемаш друг адвокат.
ivanov_p
Активен потребител
 
Мнения: 3562
Регистриран на: 26 Ное 2013, 19:53

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот ivan_lawyer » 12 Май 2021, 08:50

Има и Решение в този смисъл, не знам дали е задължително - че не може да се задължаваш за собствена кауза - няма как да го цитирам точно, но съм го чел, цялата работа е ясна - да се смукне хонорар, ама не става - нелепо е.
ivan_lawyer
Активен потребител
 
Мнения: 4986
Регистриран на: 25 Мар 2008, 17:46

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот jzschrstsprstr » 12 Май 2021, 11:27

Представителството, вкл. по пълномощие, е правоотношение между два отделни правни субекта. Едно лице представлява друго като извършва от негово име обвързващи го правни действия ...Институтът е конструиран с оглед участието на поне два правни субекта (друго е при т.нар. органно представителство).
Чл. 36 ЗЗД Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или по волята на представлявания.
Договорът за правна защита и съдействие също е двустранен. Физическото лице-адвокат кредитор ли ще е или длъжник, или ще обединява и двете правни фигури?...
И какви разноски е направил, от какво се лишил?
Може и да не съм съгласен с това, което казваш, но докато Волтер е мъртъв ще защитавам правото ти да го казваш.
jzschrstsprstr
Младши потребител
 
Мнения: 99
Регистриран на: 01 Мар 2011, 19:56

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот hamalina9 » 12 Май 2021, 17:12

Случаят е следният,
Отдадох стр.скеле под наем на един адвокат,за фамилната му къща докато текът СМР,в един момент спря да заплаща наема,който договорихме,без да му разрешавам демонтира скелето и го ПРОДАВА на стр.бригада,извървях целият път през полиция съответно жалба,от там към прокуратура и от там го прекратиха,защото било от частен характер,беше поканен при нотариус за да решим въпроса цивилизовано,той там си потвърди всичко което аз твърдя(както и в полицията,също потвърждава че съм му отдал скеле и пр.)
Сега заведохме искове ,за скелето и наемът който не е заплатил,а той отвръща с насрещен иск ,че му дължа наем,защото ми бил предоставил някакво помещение за да го съхранява ,и той като адвокат упълномощава сам себе си и си възлага хонорар.
Това са основните аспекти
hamalina9
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 11 Май 2021, 18:05

Re: Може ли адвокат сам да се упълномощи?

Мнениеот bozyo » 13 Май 2021, 08:17

Закон за задълженията и договорите написа:Чл. 36. Едно лице може да представлява друго...


Поискайте от съда да обяви договора за представителство за нищожен поради невъзможен предмет - няма друго лице, което да бъде упълномощавано от първото.

Граждански процесуален кодекс написа: Чл. 78. (1) Заплатените от ищеца такси, разноски по производството и възнаграждение за един адвокат, ако е имал такъв, се заплащат от ответника съразмерно с уважената част от иска.
...
(5) Ако заплатеното от страната възнаграждение за адвокат е прекомерно съобразно действителната правна и фактическа сложност на делото, съдът може по искане на насрещната страна да присъди по-нисък размер на разноските в тази им част, но не по-малко от минимално определения размер съобразно чл. 36 от Закона за адвокатурата.
...


Ако спечелите делото, неговите разноски си остават негови разноски. За предотвратяване на изненади, направете в писмена форма искане до съда по чл.78, ал.5 от ГПК.
bozyo
Младши потребител
 
Мнения: 18
Регистриран на: 24 Мар 2021, 00:24


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта


cron