начало

Данаил Кирилов предлага премахването на задочното обучение по „Право“ да се отложи с още година Данаил Кирилов предлага премахването на задочното обучение по „Право“ да се отложи с още година

ЧСИ

Дискусии и казуси в областта на: Наказателно право, Наказателен процес, Криминалистика, Съдебни експертизи
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


ЧСИ

Мнениеот iosonointerista » 05 Апр 2018, 21:05

Получихме писмо,че на 01.06 ще се опишат и изземат движимото и недвижимото имущество
,но адреса на който е записан длъжника е на дядо ми(апартамента е негов и всичко имущество в него)
Въпроса ми е имали опасност да вземат вещите?
Последна промяна iosonointerista на 06 Апр 2018, 20:13, променена общо 1 път
iosonointerista
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Апр 2018, 20:52

Re: ЧСИ

Мнениеот bvoykov » 05 Апр 2018, 22:59

Хм, да разбирам, че дядо Ви живее при вас, но има свой собствен апартамент, който е необитаем и в който се помещават въпросните стари вещи, които са негови? По принцип в съобщенията за насрочване на опис се посочва и адресът, на който ще се извърши действието. Ако това е само адресът на апартамента на дядо Ви, то това означава, че това действие по изпълнението ще бъде ограничено само до това място. Поне аз така интерпретирам нещата от написаното от Вас.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 200
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43

Re: ЧСИ

Мнениеот iosonointerista » 05 Апр 2018, 23:37

bvoykov написа:Хм, да разбирам, че дядо Ви живее при вас, но има свой собствен апартамент, който е необитаем и в който се помещават въпросните стари вещи, които са негови? По принцип в съобщенията за насрочване на опис се посочва и адресът, на който ще се извърши действието. Ако това е само адресът на апартамента на дядо Ви, то това означава, че това действие по изпълнението ще бъде ограничено само до това място. Поне аз така интерпретирам нещата от написаното от Вас.


Ние живеем при дядо ми
iosonointerista
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 05 Апр 2018, 20:52

Re: ЧСИ

Мнениеот kalahan2008 » 12 Апр 2018, 08:23

Съгласно чл. 465 ГПК съдебният изпълнител описва посочената от взискателя вещ само ако се намира във владение на длъжника, освен ако от обстоятелствата е явно, че вещта принадлежи на друго лице.
Тъй като не съществува публичен регистър за движимите вещи (освен за тези, които са с особен залог и за МПС), съдебният изпълнител не разполага с друга възможност да провери собствеността, освен въз основа на индицията за собственост по чл. 69 от Закона за собствеността - предполага се, че владелецът държи вещта като своя, докато не се докаже, че я държи за другиго.
Следователно при описа съдебният изпълнител първо проверява владението върху вещта. Ако са налице писмени доказателства (фактури, гаранционни карти, договори и др.) за закупуването на движимите вещи от трето лице (дядо Ви), които оборват презумпцията за собственост по чл. 69 ЗС, те следва да се вземат предвид при описа.
За повече подробности се обърнете към адвокат.
kalahan2008
Активен потребител
 
Мнения: 3245
Регистриран на: 12 Фев 2008, 10:53

Re: ЧСИ

Мнениеот svegrigorov » 16 Апр 2018, 11:11

kalahan2008 ти е обяснил много точно. Искам да добавя само, че на практика има вероятност изобщо да не дойдат на посочения ден. Другият вариант е да опишат вещите, но да не ги изземат и продадат.
svegrigorov
Потребител
 
Мнения: 127
Регистриран на: 28 Юли 2014, 11:55


Назад към Наказателно право


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron