начало

АССГ: Забраната за премии на магистрати с висящи дисциплинарки противоречи на Конституцията и ЗСВ АССГ: Забраната за премии на магистрати с висящи дисциплинарки противоречи на Конституцията и ЗСВ

Кои закони да носим на Държавните изпити?

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Кои закони да носим на Държавните изпити?

Мнениеот redbullet » 22 Юли 2018, 14:35

Колеги, какво мислите за тези издания, дали да достатъчно изчерпателни?
https://stefanovandsasheva.com/
Има гражданскоправните науки и наказатетлните, миналата година бяха направили и за публичноправните.
redbullet
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Юли 2018, 14:27

Re: Кои закони да носим на Държавните изпити?

Мнениеот bvoykov » 22 Юли 2018, 23:01

Зависи на какъв изпит мислите да се явявате, защото в темата говорите за държавни изпити, но пък сте задали аналогичен въпрос в темата за изпита за нотариуси, за явяването на който се изисква не само да сте взели държавните изпити, но и да сте придобили юридическа правоспособност и да имате 3-годишен юридически стаж. За държавните изпити като цяло мисля нещата са подобни във всеки университет, имало е години, когато се е случвало казус, даван в СУ на държавен по гражданскоправни науки, да бъде даван и в другите университети, както и за другите изпити, за публичноправния например. Колкото до цитираните от Вас издания, за гражданскоправните мисля, че са сравнително изчерпателни откъм необходимата нормативна уредба, даже някои закони мога да нарека излишни. Малко вероятно е да дадат казус с ЖСК или пък с държавна или общинска собственост. ЗАвПСП е хубаво да го има, но макар и бегло да го има в конспекта не съм чул някога да са давали казус, свързан с авторското право или сродните му права. ЗЮЛНЦ е полезно да го има, макар че ако сложат някакво юридическо лице, то по-скоро ще бъде търговско дружество и тук ще играе ТЗ. ЗОЗ също е хубаво, че го има, от практическа гледна точка, но е малко вероятно да обременят студентите с тази допълнителна материя. Като слабост мога да посоча липсата на Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. В университета, в който аз съм завършил, едната година бяха дали казус по този закон, който още се казваше само Закон за търговския регистър, във връзка с предявени искове за установяване нищожност и недопустимост на вписването в Търговския регистър. Друго нещо, което би било хубаво да го има, пак от практическа гледна точка, ако авторите искат да го "пласират" не само за държавни изпити, но и за конкурсни изпити, е да сложат Кодекса на застраховането, макар че на държавен изпит едва ли ще дадат казус по него, защото материята не се изучава толкова подробно. Няма и Кодекс на труда, макар че "чистите" цивилисти съм забелязал, че бягат от трудовото като цяло.
Колкото до до наказателноправните науки, НК и НПК сами по себе си са напълно достатъчни, макар че в повечето сборници, включително и в тези, да им притурват други закони като ЗБППМН, ЗЕЕЗА и т.н. ЗИНЗС и ППЗИНЗС е хубаво да ги има, но отново има малка вероятност да дадат нещо по тях.
За публичноправните не виждам сега да има, не си спомням за миналата година какво беше сложено. АПК, ЗАНН са винаги задължителни, в моя ВУЗ даваха извадки към казусите от специалните закони, примерно от Закона за опазване чистотата на атмосферния въздух или Закона за опазване на околната среда. Ако Ви предстои държавен, просто попитайте преподавателите, които ви подготвят, те биха имали по-голямо наблюдение през годините какво се е падало и какво може да Ви трябва. В този форум например бяха качили казус от публичноправните науки, даден миналата година в СУ, като за него бяха необходими ЗДДС и може би правилника към него, не съм сигурен, но главно ЗДДС + АПК и ЗАНН.
bvoykov
Потребител
 
Мнения: 296
Регистриран на: 06 Юни 2013, 17:43


Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron