Страница 1 от 1

моля зя насоки за курсова работа по Административно право

МнениеПубликувано на: 10 Окт 2016, 20:08
от alexa_i
Здравейте!
Уча "Публична администрация".
Имам зададена тема за курсова работа по административно право на тема: "Административноправен режим на управление на правораздавателната дейност."
Моля за насоки какво точно да съдържа курсовата работа. За управлението на правораздавателната дейност ми е ясно какво да пиша, но какво точно трябва да пиша за административноправния й режим.
Ще ви бъда благодарна да ми дадете насоки и за литература, която да ползвам.
Благодаря предварително и моля да ме извините, че нахлувам така във форума Ви.

Re: моля зя насоки за курсова работа по Административно прав

МнениеПубликувано на: 12 Окт 2016, 11:50
от system
alexa_i написа:Имам зададена тема за курсова работа по административно право на тема: "Административноправен режим на управление на правораздавателната дейност."

Така формулирана, темата е некоректна и не е ясно какво точно да обхване. Предполагам, че имат предвид режима на управление на съдебната власт. Само че правораздавателна дейност има не само в съдилищата, а и в администрацията. Правораздаването е дейност по разглеждане и разрешаване на правен спор, възникнал въз основа на вече съществуващи правоотношения между страните, от орган, който стои извън материалноправното отношение, от което произтича спорът (Постановление № 4 от 22.09.1976 г. на Пленума на ВС, в сила и в момента). Правосъдието е правораздаване, което се осъществява от съдилищата. Както са Ви формулирали темата, излиза, че трябва да обхванете практически структурата не само на съдебната власт, но и на цялата администрация, защото когато административен акт се обжалва пред по-горестоящ административен орган, последният също извършва правораздавателна дейност, произнасяйки се по жалбата.
Моят съвет е да се обърнете към преподавателя за разяснение.

Re: моля зя насоки за курсова работа по Административно прав

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 18:51
от alexa_i
Благодаря много за отговора!

Re: моля зя насоки за курсова работа по Административно прав

МнениеПубликувано на: 18 Окт 2016, 20:17
от jzschrstsprstr
Или просто се придържайте към обхвата на темата, така както тя е развита в учебниците по административно право - специална част...