начало

Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите Член на СИК е глобен с 1000 лева, след като гласувал два пъти на евроизборите

кандидат-студент право

В този форум можете да търсите и предоставяте лекции и др. материали


Мнениеот cokomir » 13 Юли 2007, 13:15

Стига с тия пръвуписни грежки бе хора. Голема рабута. Важното е дъ съ ръзбиръми. :)
cokomir
Младши потребител
 
Мнения: 32
Регистриран на: 13 Сеп 2006, 08:51

Мнениеот enigma » 13 Юли 2007, 13:54

Я ги оставете студентчетата да сънуват. Сега им е времето - после, ако са свестни хора, ще им се наместят понятията.
Meno Male! Scarpia.
enigma
Потребител
 
Мнения: 869
Регистриран на: 22 Дек 2005, 15:19

Мнениеот mimi_sharkova » 13 Юли 2007, 18:12

Ami,kolegi, ot dosta vreme 4eta vav foruma debati otnosno tozi ili onzi fakultet i vse se vazdarjam da pi6a.Vseki pravi reklama i ubejdava drugite(i kato 4e li po tozi na4in i sebe si) ,4e negoviat fakultet e nai-dobar.6te vi kaja samo ,4e ako biahte sas samo4uvstvie,nikoga ne bihte go pravili.
Iskam da se hvana na bas,4e pove4eto ot vas,koito u4ite vav fakulteti,razi4ni ot tozi v SU, ne sa bili prieti v SU ili ne sa kandidatsvali,za6toto sa se upla6ili ot tejkite priemni izpiti tam i zatova sega advokatstvat na svoite fakulteti.Lesno e da se zadovolite s po-malkoto i posle da ubejdavate okolnite,4e e pove4e....
mimi_sharkova
Потребител
 
Мнения: 214
Регистриран на: 10 Сеп 2006, 20:04

Мнениеот pokerman » 13 Юли 2007, 20:59

Не съм кандидатствал право в СУ и не съм го искал и не заради трудни изпити, а защото не ми харесва София и нямаше да издържа 5 год. Реших че в Благоевград ще си взема по-качествено образование и не защото ЮЗУ е по-добър от СУ а защото нямаше да давам излишни пари за път и общежития. А общежитията са доста мизерни смея да твърдя. Така че си спестих цялата тая дандания и съм доволен. Колкото до качеството това че СУ е по-качествен от другите ВУЗове , не правилно тъй като имам приятели , които учат право в СУ и не са кой знае колко доволни. Никой не оспорва историята на СУ. Да допреди 20 години може да се каже, че е бил НАЙ. Ама сега? И Нотингам едно време са били европейски шампиони ,ама сега къде са? Едно е историята друго е настоящето. Аз няма да хваля ЮЗУ. Но пък и всеки който хвали СУ също греши. Не мисля че и в двата университета всичко е идеално, напротив. Трябва да се изисква много повече за да можем да получим по-качествено образование. Иначе нека има такива дискусии за убиване на напрежението покрай изпитите :) Сега сериозно: И В ДВАТА ВУЗА ПРЕПОДАВАТ ОТЛИЧНИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ. ТАКА ЧЕ КОЙТО Е ДОШЪЛ ЗА ЗНАНИЯ ЩЕ СИ ГИ ВЗЕМЕ НЕЗАВИСИМО КЪДЕ. ТОВА ТРЯБВА ДА СТАНЕ ЯСНО И НА ЕДНИТЕ И НА ДРУГИТЕ СТУДЕНТИ :wink:
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40
Местоположение: Благоевград

Мнениеот pokerman » 14 Юли 2007, 01:18

8)
pokerman
Потребител
 
Мнения: 635
Регистриран на: 23 Юни 2006, 00:40
Местоположение: Благоевград

Мнениеот felixisa » 14 Юли 2007, 10:52

То една помущ му оказахме на човека и ние....Аз лично бих те посъветвала щом ще е задочно да се запишеш в СЪ - ще ходиш само по изпитите. Иначе наистина има дискриминация и се предпочита СЪ, но където и да учиш, стига да имаш желание, ще се изучиш добре :Д То това от тебе си зависи...Пък и някой да спомена факта, че в СЪ по бройки приемат 220 души, а след втори курс студентите, у4ещи право става вече 400???? Защо са и толкова юристи на тая страна не ми е ясно...
felixisa
Младши потребител
 
Мнения: 14
Регистриран на: 09 Май 2007, 09:49

Re: кандидат-студент право

Мнениеот logito » 19 Фев 2009, 02:39

По въпроса за ПРАВОТО в Русе, само мога да добавя някои имена : проф. д-р Георги Боянов Боянов
проф. д-р Георги Стефанов Иванов
проф. д-р Димитър Илиев Костов
проф. д-р Емил Асенов Мингов
проф. д-р Евгения Николова Коцева
проф.. д-р Иван Захариев Сълов
проф. д-р Лъчезар Иванов Дачев
проф. д-р Румен Петров Владимиров
проф. д-р Симеон Владимиров Тасев
проф. д-р Стефка Стефанова Наумова
доц. д-р Благой Никитов Видин
доц. д-р Иван Русчев Русчев
доц. д-р Пенчо Стоянов Пенев
доц.д-р Петя Борисова Шопова
..................... има още много, колегите от СУ само могат да сравнят и да кажат кой преподава в РУ - нима не са едни и същи! Колеги първото нещо, което ни учат във факултета е да не се изказваме неподготвени!
А колкото до ВТУ, тяхната акредитация падна, а и далеч не могат да се похвалят с такъв академичен състав . За Благоевград няма да коментирам, абсолютна пародия без всякакво покритие специално за правото.
logito
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 19 Фев 2009, 02:22

Re: кандидат-студент право

Мнениеот jafi_retroto » 19 Фев 2009, 16:47

Относно дискусията ето една случка.
На интервю в гр. София, за работа в адвокатска кантора се явяват определен брой кандидати като преобладаващата част са възпитаници на СУ. Друг кандидат отива, който не е завършил СУ и се представя на своите конкуренти. Те го гледат снизходително, предусещайки неговите нищожни шансове да спечели мястото. Идва неговият ред. Когато казва отново къде е завършил, провеждащите интервюто за работа губят интерес и почти се отказват да продължават с него. Той им казва да проверят неговата компетентност и едва тогава да си направят заключение за способностите му. Съгласяват се. Провежда се събеседването, след което избират него на въпросната позиция.
jafi_retroto
Младши потребител
 
Мнения: 35
Регистриран на: 02 Окт 2008, 22:51

Re: кандидат-студент право

Мнениеот dwdimov » 19 Фев 2009, 20:36

Типична българска черта е да гледаш и да се сравняваш със съседа си. И тази дребнавост - освен губене на време и енергия - не носи нищо градивно, а дори и може да породи противоречия между хората. А сплотеното общество, в частност сплотеният български академичен елит може и трябва да изгради и поддържа българското образование на ниво. Защото в момента то е на хиляди мили зад това в общия ни европейски дом. Преподавателите са ниско платени, което се отразява върху тяхната работа. Това странстване между университетите неминуемо води до липса на качество. Нормално е един преподавател да си има кабинет, секретарка и така да осигури възможност на студентите за консултация при нужда. ЗА справка в РУ - всичките преподаватели имат за кабинет стая номер 411. Около 50 преподавателя могат да бъдат намерени всеки ден в тази стая. Липсват емайли, или каквито и да е възможни за връзка с голяма част от преподавателите.Поне това е отбелязано в страницата на факултета. Всеки може да провери. Библиотеката на всеки юридически факултет трябва да включва възможности - стандартни/книги/ и електронни материали, които да улесняват изследвания. Има хиляди правни журнали и сайтове по света, които изискват регистрация и средства, и правило за повечето европейски правни библиотеки е да осигурят на студентите достъп до тази електронна база, без която всяко изследване е невъзможно. На устните изпити често липсва "свидетел", лице което съществува във всеки западен университет, което води записки за отговорите на студента. Така ще се избегнат разни крайно неприятни поведения на преподаватели като пушене на цигари докато изпитват кандидата, хвърляне на книжки, липса на обективно оценяване и т.н. Дори в Дания изпитът се записва върху аудио запис. В 21 век - векът на глобализацията - липсва връзка между правото и английският език в юридическите факултети. Няма пречка да има факултативни предмети от програмата, които да се изучават на английски. Това ще вдигне не само качеството на английски на кандидата, ще го подготви да общува с колеги от други страни, но и ще бъде ценно за неговото CV.

ПРоблемите и възможностите са много. И изграждането и подобряването на академичното образование в България зависи от нас. А търсенето и ровенето в джоба на другия, когато ти самият си почти също толкова "гол" не е решение.
dwdimov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 06 Дек 2008, 17:11

Re: кандидат-студент право

Мнениеот dwdimov » 19 Фев 2009, 21:06

А относно тези изисквания кандидата за работа да е завършил СУ. Крайно време е някой, които има време да се хвани да си осъди тези прависти, дето са толкова неграмотни, че поставят незаконно изискване.

Договор за създаване на Европейската общност (консолидиран текст) чл.12 "В обхвата на приложението на настоящия договор и без да се нарушават специалните разпоредби, се забранява всяка дискриминация на основание гражданство."

Има практика на Европейския съд в тази област при подобни случаи. В момента нямам време да вадя делата, ако някой има желание може да ги намери.

Лицето X от Австрия не би могло да кандидатства за работа във фирма поставяща изискване "СУ Св. Климент Охридски", защото е завършил университета във Виена. Така приоритет се дава на българските граждани, защото за тях е по-лесно да завършат СУ, отколкото на гражданите на други страни членки на ЕС.

Изискването може да бъде - работата налага познаване на българските закони и българска юридическа правоспособност, но изискване поставено 1. СУ"Св. Климент Охридски" е дискриминационно.
dwdimov
Младши потребител
 
Мнения: 19
Регистриран на: 06 Дек 2008, 17:11

Re: кандидат-студент право

Мнениеот zoran902 » 16 Мар 2010, 22:51

Здравейте. Изчетох всички писания по въпроса и бих казал, че доста се отклонихте. Що се отнася до питането на титуляра на темата, няма какво да го съветвам, т. к. темата е стара. :) Що се отнася до вашия спор къде било най-добро образованието, бих ви се изсмял от сърце. Няма значение къде учиш, ако не можеш да погледнеш в учебника, понеже носът ти сочи небето от гордост. Чест и почитания към умните деца от СУ, наистина университетът не е лош. Аз кандидатствах миналата година във ВТУ и в РУ. Приеха ме във ВТУ и в РУ поради финансови причини. Видяното дотук ме кара да се чувствам доволен от избора си (вярно, че има и някои колеги, които не са много на ниво, но къде ги няма?). Както бе казал някой преди мен, 90% зависи от студента. Ако си сополанчо, дори и в Харвърд да учиш, и в СУ, ЮЗУ, ВТУ, ПУ и т.н., пак няма да станеш човек. Аз имам мотивацията да се усъвършенствам, а не да изпадам в безсмислени спорове като някои дърдорковци в тази тема. :)
zoran902
Нов потребител
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Дек 2009, 18:16

Предишна

Назад към Лекции и материали


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron