Страница 1 от 1

Крумови закони

МнениеПубликувано на: 14 Окт 2006, 22:37
от gudio
Колеги, някой може ли да ми намери автентичен текст на Крумовите закони (трябват за учебно есе на дъщеря ми). В учебника й пише всякакви общи приказки, на самият текст ("разпоредбите", демек :lol: ) липсва. Дайте линк или "пейстнете" поне най-съществената част от тях.

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2006, 09:42
от gega
Както се знае, тези "закони" са част от нашето "обичайно" право преди приемането на Христовата вяра през 865 г. Първите нормативни писани източници, както също се знае (или по-правилно е да се каже "аз зная":), са Еклогата и Номоканона - несполучлив превод, както казват познавачите, на европейското, разбирай византийското законодателство. Ставала е голяма хармонизация на нашето законодателство с "европейското" и бая боили са ходили на обучение във Византията и са се реципирали норма след норма.
За част от Крумовите закони легендата гласи - 1. "Нулева толерантност" към пресъпността. Метод за справяне - изкореняване на лозята, за да се "изкореният" лошите нравствени порядки, насадени от тежкото пиянство. (За щастие тогава не са били родени такива "главозамайващи" алхимици като Цар Киро,че то ракии могат да се варят от всичко, що е плод и зърнена култура). Познавачи казват, че тази "норма" не е залегнала в "обичайното право", защото Крум след победата при Върбишкия проход е пил вино от чаша, майсторски изработена от главата на император Никифор (май той беше, вече забравям историята, което си е посвоему много лошо:) ). 2. Да се отсичат ръцете на всеки крадец (тук легендата не донася какво се случва при половите престъпления, но навярно в горния дух е следвало да се постъпва и с "инструментариума" на дееца:) ) Но доколкото в Номоканона е предвидена тежка санкция за "мъжеловството", можем само да предполагаме, че това деяние не е било инкриминирано от суверена в езическия ни период.
Това са моите бегли познания по "законодателството" в предхристиянската ни история. Сигурно няма много-много да ти помогне, но поне е едно добро начало.
Дори ми се струва, че и новият конституционен съдия и все още член на ВСС (дори и при Крум са се прилагали стриктно принципите за несъместимост - ето ти още един "Крумовски" закон:))))) ) няма да ти е много от полза - другаря Токушев (така все още се наричаме в партията-майка, така че да не се схваща като обида обръщението "другарю":) ).

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2006, 12:41
от d_d
Автентичните тект не е запазен, но имаме преписи от свидетелски показания :lol: .

Виж това :
http://www.promacedonia.org/vz1a/vz1a_b2_1.html
http://knigite.abv.bg/vz1a/vz1a_prit_10.html

Дано да ти е от помощ.

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2006, 19:07
от gudio
Благодаря, d_d. И аз достигнах до подобен (и май единствен) източник - преразказа на Свид(ас). :lol: Намерих го в сайта на Министерството на външните работи... :lol: Ето, ги, "разбивка по хипотези", предшествани от една полу-библейска притча:
„...българите унищожили напълно аварите. Крум запитал пленниците авари: „От какво мислите, че загина вашият предводител и целият ви народ?" А те отговорили: „Понеже взаимните клетви се умножиха и погубиха по-смелите и по-умните; и още, понеже насилниците и крадците станаха съобщници на съдиите (sic !!! :lol: ); също така и от пиянството. Тъй като виното се увеличаваше, всички станаха пияници; освен това от подкупничеството, също и от търговията. Защото всички станаха търговци и се мамеха помежду си. И от това произлезе нашата гибел". А той, като чул думите им, свикал всички българи и им заповядал, като издал следните закони:
1) „Ако някой обвини другиго, да не бъде слушан, преди да бъде вързан и разпитан.
2) И ако се окаже, че той клевети и лъже, да бъде убит.
3) Не се позволява да се дава храна на онзи, който краде.
4) Или ако някой би се осмелил да направи това, имотите да му бъдат отнети.
5) Заповядал също да се строшават краката на крадците и
6) ... всички лозя да се изкоренят.
7) На всеки, който проси, да не се дава малко, но да бъде достатъчно задоволен, за да не изпадне пак в нужда;
8) или пък, който не постъпи така, ще му бъдат отнети имотите".

Проблемът ми беше, че всички винаги се сещаме за онези изкоренени лозя и очевидното им несъответствие с "Никифоровата кратуна" - Божидар Димитров впрочем твърди, че това с лозята не било вярно
:lol: А в училищния учебник пишеше, че "Крумовото законодателство има дълбок социален характер..."

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2006, 19:52
от d_d
към гега
"тук легендата не донася какво се случва при половите престъпления, но навярно в горния дух е следвало да се постъпва и с "инструментариума" на дееца"

Помня, че при лекциите за членовредителните наказания веднага възникна този въпрос. Отговора е - носът!
Вероятно заради генералната превенция - кой ще му гледа в гащите, че да разбере дали е осъждан. В тия времена едва ли е имало нужда от издаване на свидетелство за съдимост - поогледаш го какво му липсва и разбираш за какво е съден !

МнениеПубликувано на: 15 Окт 2006, 20:19
от gudio
:lol: Не ми се искаше да вземам отношение към бай Токушев (или вече - негова чест КСъдия ?), но си припомних, че това с отрязването на члена, послужил за изпълнителното деяние, беше, така да се каже негова слабост :lol: Особено обръщаше внимание на обстоятелството, че при "рецепцията" (или "хармонизацията" ?) "българският законодател" се отклонил "в името на хуманизма" :lol: и насочил репресията... към носа, кактf отбелязва d_d. Това е обаче било само по отношение на изнасилвачите, но не и за "мъжеложниците", което от своя страна, според бай Токушев, показвало и здравите морални устои на средновековния ни законодател...
Всичко това, разбира се, Токушев го разказваше "с чувство за хумор", той хуморът му беше доста особен. Впрочем, запазил съм общо взето добри впечатления от този "другар на Гега". По същото време имаше една "баба Фани", дето... очевидно сравнението беше в полза на Д.Т.

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2011, 13:31
от yanisslav
Благодаря ви, много ми помогнахте. Аз също се нуждаех от информация за Крумовите закони :)

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 12 Юни 2012, 01:52
от lastsentinel
Страхотен материал. И аз искам да благодаря за споделянето на материала. Отива веднага в документ на компютъра за да си го имам.

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 22 Мар 2014, 13:07
от ivanpet
Законите са били крайни, но само така може да се държи обществото в ред. Трябва ни нова концепция на крумовият "кодекс" и да се приложи в наши дни та да се извисим към прогреса най-накрая! Имаме нефункционираща съдебна система... и куп друг институции, също нефункциониращи:/

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 18 Сеп 2014, 21:36
от silentbest
Тъй като в момента търся подробности за т.н "Крумови закони", то успях да открия, че е имало идентични с неговите, мисля че 1-2 века по-рано, като единствената разлика е била, че първо са били наказвани публично, чрез нанасяне на побой с камъни или изгаряния, а вече при повторни престъпления директно са губили крайници. Колегата d_d е пуснал много подробна информация, но на английски може да намерите подобни като напишете Antient Alternetive's of Krum's laws ... Mоже и да не е правилно, но аз така намерих интересни резултати при търсенето в google.

Поздрави!

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 22 Окт 2014, 09:19
от AcTivE
Фактите за някои от Крумовите закони наскоро са опровергани, например изкореняването на лозята. Сега източник нямам време да издиря, но дори самият факт, че в такива времена като онези можеш да отнемеш поминъка на коренното население и да съсипеш една печеливша индустрия е меко казано нелогичен. :wink: :wink:

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 20 Яну 2015, 21:04
от petttto
Дам и е останал материал за доизкореняване, че много работа за д-р Георгиева има.


Новини безплатен домейн

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 09 Сеп 2019, 15:29
от vili_spasova
Ето още малко по темата:

Васил Н. Златарски
История на Първото българско Царство. I. Епоха на хуно-българското надмощие (679—852)

http://www.promacedonia.org/vz1a/vz1a_prit_10.html

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2019, 11:13
от gudio
vili_spasova получава титлата "археолог на годината" за ИЗРАВЯНЕТО на тази тема. 8)

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 13 Сеп 2019, 13:48
от vili_spasova
gudio написа:vili_spasova получава титлата "археолог на годината" за ИЗРАВЯНЕТО на тази тема. 8)


Ми.. крайно време да полеем с биричка случая, докато времето позволява :) Ако не пиеш нещо много скъпо, шъ черпя за титлата ;)

Re: Крумови закони

МнениеПубликувано на: 12 Апр 2021, 13:42
от supersko
Върнете законите на хан Крум и може и да оправим тая държава.