начало

Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ Започва подаването на документи в конкурса за ДСИ

Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Дискусии на тема съдебната власт в България


Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 22 Ное 2014, 13:36

Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Общините нагласят кандидатите по собствено виждане, защото липсва регламент

http://legalworld.bg/40666.sydebnite-za ... kvoti.html

Изборът на съдебни заседатели по партийни квоти се практикува масово в общините, съобщава в. "Сега". След като миналата седмица сайтът belejnik.bg. писа, че Общинският съвет в Добрич се кани да излъчи кандидати за съдебни заседатели на партиен принцип, стана ясно, че и други общини използват същата скандална практика. В момента в цялата страна тече избор на заседатели за районните и окръжните съдилища за следващия 5-годишен мандат. Описаната схема в Добрич описа как секретариатът на общинския съвет изпраща писмо на съветниците, че всеки може да прави номинации, като разпределението накрая ще стане по формулата: ГЕРБ - 32, БСП - 10, "Атака" - 4, ДПС - 3, "Граждани в повече" - 3, ВМРО - 1.

От статията "Едва натъкмиха съдебните заседатели на сесия в Благоевград" на сайта agencia.bg става ясно, че общинските съветници в Благоевград пък са били мъмрени от председателя си, че не могат да се справят с имената на кандидатите за заседатели и той им отнел правото да номинират. Освен това на всяка партия е спусната квота според това колко места има в местната власт. Сред партийните кандидати фигурирали и имена на хора, които не отговарят на условията.

Подобен е и случаят в Симитли. Според публикация на "Струма" там парламентарно представените партии на местно ниво са били поканени да депозират кандидатури според квотата, с която е представена в местната власт.

Всичко това е в нарушение на Закона за съдебната власт и наредбата на Висшия съдебен съвет, тъй като кандидатите следва да се избират според личните им качества. Те се предлагат от общинските съвети и се избират от общите събрания на съдилищата. Законът поставя скромни изисквания - да са дееспособни български граждани, между 21- и 65-годишни, да се ползват с добро име и да не са осъждани за умишлено престъпление.

Проверка на "Сега" по сайтовете на общините в страната показала разнородни практики при номинирането на кандидати. Общините Враца и Първомай например са обявили "конкурс". В София, Сливен и Нова Загора процедурата е "подбор". В Асеновград "набират". В Троян е имало скандал, че общинският съвет записал в решението си, с което одобрява кандидатите за заседатели, че ги "избира", докато правилната дума е "предлага". В Разград, Брацигово и Своге също избират кандидатите, вместо да внасят предложение до съда.

От общинските съвети в Козлодуй и Поморие са заявили, че не селектират кандидатите на партиен принцип. Най-демократично са подходили в Русе и Плевен, където общинарите са предложили на съдилищата всички кандидати, които отговарят на изискванията. Така самият съд ще извърши избора, както е по закон.

Нагласената процедура е скандална, тъй като от заседателите се очаква почтеност и безпристрастност, а изборът им трябва да става въз основа на висок морал и авторитет, а не на партиен принцип. Те са важна фигура в процеса, тъй като гласът им тежи наравно с този на съдиите. Тъй като са мнозинство в състава, заседателите могат да осъдят или оправдаят и без гласа на съдията. Проблемът обаче е, че липсва регламент за избора им.

Пред "Дарик" председателят на комисията по обществен ред в община Добрич - Красимир Иванов от ГЕРБ, заяви, че въпреки че се предлагат от политическите централи, заседателите се избират според качествата им, а не според това дали са верни членове на партията. Той е категоричен, че системата за определянето им на партиен квотен принцип е добра, защото осигурява разнообразие и контрол на обществото.

Категорично против метода за избиране на заседатели на партиен квотен принцип са преобладаващият брой съдии, каза Ромео Симеонов, съдия в районния съд в Добрич. "Не може в една система, която е деполитизирана, във вземането на решения да участват хора, назначени партийно. Недопустимо е в такава важна правораздавателна дейност да се налага партиен контрол и подбор", заяви той.
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 22 Ное 2014, 13:44

Да допълня статията -политическия избор на съдебни заседатели(които имат глас равен на гласа на съдията) означава и ,че наказателния процес е политически. Няма разлика от наказателния процес преди 1989г, и след 1989г. Като прибавим и зависимостта на съдиите от прокурорите(виж тук viewtopic.php?f=5&t=59252 -съдия се хвали, че работи рамо до рамо с прокуратурата, и представя "благодарствено писмо" от прокурор )-извод -в България наказателния процес е по севернокорейски образец .
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 23 Ное 2014, 10:21

И Благоевград избира съдебни заседатели по партийни квоти
Поради липса на регламент всяка община си наглася кандидатите както намери за добре
http://www.segabg.com/article.php?id=727248
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08

Re: Съдебните заседатели масово се избират по партийни квоти

Мнениеот 111888 » 23 Ное 2014, 10:35

За тези от вас, които многократно ходят на конкурси за младши съдии-при конкуренция вероятно над 200 кандидати за 1 място(примерно за София), или на конкурси за първоначално назначаване-пак десетки кандидати за 1 място-по добре инвестирайте ...времето си в политически контакти-и партия да ви предложи за заседател-сега е времето. И вместо съдия станете съдебен заседател-пак ще правораздавате, ще имате същия глас като съдията, ще можете да задавате и въпроси(чудо невиждано заседател да задава въпроси). А като юрист-съдебен заседател ще покажете дали имате топки да имате примерно особено мнение, или с другия заседател в заседание да отменете еднолични актове на съдията, като и това,че съдиията няма право да ви забрани да задавате въпроси, плюс и с мнозинство с другия заседател по чудо да оправдаете подсъдим(оправдателна присъда у нас е мръсна дума и направо ерес-двама заседатели да оправдаят подсъдим-имат право, ама смеят ли). При положение,че съдията и прокурорът са заедно, на една страна срещу подсъдимия(вж линка от втория постинг), пък заседателите-юристи дали ще посмеете да бъдете срещу организираната група прокурор-съдия :mrgreen: . Ясно де-фантастика-дори и юрист да се примири,че няма да стане съдия, а ще стане заседател-заседателят -юрист ще си мълчи като пън-да не би да не му се скара ...председателя. Апропо-такова право няма, всъщност няма забрана заседателите да отреагират срещу председателя :shock: :mrgreen: , ама страх лозе пази :mrgreen:
111888
Потребител
 
Мнения: 606
Регистриран на: 13 Дек 2013, 12:08


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта


cron