Страница 1 от 1

Помощ! - Срок за произнасяне

МнениеПубликувано на: 12 Ное 2010, 17:55
от sweetmeat
Здравейте. Не знам дали тук трябва да пиша, но не знам към кого друг да се обърна. Минах дело за развод по взаимно съгласие на 13.10.2010. Със "съпругът" ми не живеем заедно от четири години, нещата между нас са съвсем уредени, нямаме никакви спорни въпроси. Не съм ползвала услугите на адвокат, поради финансови причини. Аз искам да се омъжа отново и попитах съдиийката кога ще излезне делото, тя отговори че срокът е едномесечен, но със сигурност ще се произнесе по-рано. Решението за развод ми трябваше по-рано, понеже кандидатствах за туристическа виза за USA,бъдещия ми съпруг живее там планирахме да се оженим при него. Отказаха ми визата и за нас остана варианта е да се оженим тук, в БГ. Сега той има почивни дни в края на месеца и решихме да се оженим сега. Тези пърувания се планират и разходите са доста високи.Помолих двама познати да говорят с нея още през октомври и да я помолят да се произнесе по-рано.И тя е обещала. До този момент обаче не се е произнесла. Дела, които са били след мен, вече са обявени, а моето - не. Толкова ли съм ядосала съдийката с молбата си,тя сякаш нарочно го бави...Значи по принцип срока изтича на 13.11.2010, което е събота, според мен би следвало до 15.11.2010 да се произнесе. Искам да попитам, възможно ли е да си пресрочи срока? Какви са моите права и какво мога аз да направя в случай, че не се произнесе? Моля, ако някой може да ми помогне, ще съм изключително благодарна.
Благодаря предварително.

Re: Помощ! - Срок за произнасяне

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 20:27
от namakak
Иате възможност с молба до същия съд,да изискате решението ,което е било в срок по установения ред.Пишете номер на дело и имена на съдии.

Re: Помощ! - Срок за произнасяне

МнениеПубликувано на: 14 Ное 2010, 21:35
от Гост.
За възможното- напълно възможно. Съобразете, че съдилищата, някъде, са наистина натоварени и съставите се задъхват да пишат( то с това ГПК всички сме като астматици на баир :lol: )....
Има една опция, която може и да помогне, но ще спестя. Не смятам, че в конкретния случай следва да се притиска състава.
Извинете, но ако толкова време сте бездействали по въпроса с прекратяване на брака логично приемам, че няма пречка да се изчака още седмица- две( липсват данни за предстоящо раждане, което да налага спешност).
Погледнете от позитивната страна- ще имате повече време за размисъл дали крачицата, която сте на път да направите, е правилна.

Re: Помощ! - Срок за произнасяне

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 10:21
от sweetmeat
Благодаря много за отговорите. :)
poli_g, вярно е, че съм бездействала по въпроса, това си е изцяло моя грешка, за която, повярвай ми, в момента ужасно много съжалявам. Отностно пречката, има такава, защото той трябва да лети от us, да сключим брак и да замине обратно. Понеже е на нова работа, не може да вземе повече от 2дни отпуск. Вариантът е да ползва почивните дни, които са при тях в края на месеца. Не е ясно, кога ще може да дойде отново. На нас и без това ни е много тежко един без друг, и без това ще трябва да чакаме след сключването на брака поне шест месеца за петиция,за да мога да замина при него, така че всяко забавяне ни държи далеч един от друг. Затова, с цялото си сърце те моля, ако има някакъв вариант, нещата да станат сега,да вземем решението и да се оженим, моля те да ни помогнеш.
Благодаря още веднъж.

Re: Помощ! - Срок за произнасяне

МнениеПубликувано на: 15 Ное 2010, 12:12
от sunrise
А имайте пред вид, че едномесечния срок е инструктивен , тоест не обвързва съда. Така че, просто изчакайте, не притискайте съда.