начало

КС единодушно допусна питането на правителството за независимия прокурор КС единодушно допусна питането на правителството за независимия прокурор

Има ли корупция в съдебната власт?

Дискусии на тема съдебната власт в България


Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот hidden » 11 Мар 2010, 08:56

Има ли корупция в съдебната власт? Или е само мираж на неудовлетворени от правораздаването хора? Винаги ли хората са виновни заради крайния резултат от своите съдебни дела, за своите грешки, опущения и слаба защита, или има вмешателство и на "други сили" - връзки, познанства, шуробаджанащина, приятелства, познанства, влияние...пари!??
Защо при всяко директно изразено недоволство срещу съдебната власт винаги следва рязка контрареакция и "обида" от страна на магистратите, а никога, ама никога не излезе някой да излезе и да си признае: Да, има. Не, не можем нищо да направим. Да, безсилни сме. Не, няма да напусна с достойнство тази най-прогнила част от държавния апарат! Защото си пазя хляба и той е по-важен от достойнството!
Защо винаги всичко се потулва и част ли е това от преднамерен план за манипулиране на общественото мнение или просто това си е в реда на нещата?
Безгрешни ли са съдиите или стават и грешки? А ако стават твърде често и то очевидно не от разсеяност?
Кой е най-корумпираният и некадърен съд?
За мен лично това определено е ВЪРХОВНИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД!!! Няма друг съд с толкова нагли и явно безхаберни или направо некадърни съдии!
Уважаеми "дами" и "господа" съдии, знам че четете този форум. Знам, че сте недосегаеми и самодоволни. Но знайте, че дори и да не ви застигне наказанието на този свят, то няма да го избегнете-на другия!
Това е просто форум. Приемете горенаписаното като лично мнение, което не обвързва никого.
Аватар
hidden
Активен потребител
 
Мнения: 1238
Регистриран на: 02 Юли 2009, 23:08

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот usra_ovcova » 11 Мар 2010, 10:20

Има ли корупция в съдебната власт?
НЯМА КОРУПЦИЯ, НЕ Е ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
Аз съм корумпирана, но никой не ме корумпира! :(
Това е!
usra_ovcova
Потребител
 
Мнения: 768
Регистриран на: 09 Окт 2009, 19:00

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sisi19 » 11 Мар 2010, 23:29

Има. Но, тя е скрита и никога показна.
Нея можеш само да я усетиш и почувстваш, но никога не можеш да я докоснеш. Минава през лицето ти като вятър, който зачервява бузите ти и носи миризмата на изгорял хляб.
Тя, не тръгва от съдиите, а тръгва от чиновниците. Там от където информацията може да се вземе, там от където зависи дали делото ще се внесе в съда или не, там от където зависи каква експертиза ще ти наложат, там от където зависи.......
От всичко това 'там" ........
И тогава ТЯ, КОРУПЦИЯТА, бавно се покачва по стълбицата, стъпка по стъпка. Започва да се размножава и пуска пипалата на октопод. И в един момен разбираш, че няма справедливост. Надеждата и вярата в това, се губи в теб. Безпомощен да я намериш, остваш там - на сред океана, обграден с хищни риби.Нейде някъде в здрача ти съзираш светлина ,и това което ти остава е да намериш справедливостта САМА.

НЯКОЙ БЕШЕ КАЗАЛ - АКО БЯХА В ЗАТВОРА, СЕГА НЯМАШЕ ДА ЛЕЖАТ МЪРТВИ.
Последна промяна sisi19 на 08 Дек 2010, 16:08, променена общо 1 път
sisi19
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 06 Май 2009, 12:44

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот pbp_bg » 11 Мар 2010, 23:51

Поздрави, колега, за поетичния изказ. Не съм си и представял, че ще чета нещо на тема корупцията в съдебната система и... ще се усмихвам!!!! Красиви думи, описващи един от най-грозните социални феномени.
Не се отчайвайте обаче - макар и да се усеща, тя не е навсякъде. Има и винаги ще има и доблесни хора, за които тогата не е само "хляба за семейството", а призвание, дълг, отговорност. Тогава ще дойде ред на твоите правни аргументи и ако си достатъчно добре подготвена, а и с малко късмет, ще успееш да защититиш тезата си. И не сама, а със закона зад себе си и редом колеги като теб.
Що се касае до темата - не знам какъв е конкретния повод за реакцията на hidden. Сигурно има своето основание/аз лично с ВАС няма никаква работа :wink: /.
Все пак ми се ще да отбележа, че съдилищата въздават житейска справедливост и жадуваното от неюристите /а понякога и от нас/ възмездие. Те са призвани да работят ЗАКОНОСЪОБРАЗНО, а това означава поняко и "лошите" да спечелят. Това е цената на правовата държава.
Желая ти успех!
Aut inveniam viam, aut faciam
pbp_bg
Младши потребител
 
Мнения: 58
Регистриран на: 26 Юли 2009, 20:36

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sisi19 » 12 Мар 2010, 00:14

pbp_bg- благодаря за думите. Явно Вие не ме познавате виртоално. За съжаление не съм Ваш колега, а просто човек от народа. И се надявам някога (поне за нашите деца) да се сбъдне това което Вие мислите.
sisi19
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 06 Май 2009, 12:44

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот nksuccess » 12 Мар 2010, 00:21

pbp,
sisi19 не е колега, това и е хоби.

По темата - корупция има, но често се бърка с некомпетентността на някои магистрати. Често се влага толкова малко усилие на сивото вещество при решаване на казуси, че хората си го обясняват само и единствено с корупция, а те завалиите го карат на копи-пейст и "решават" по 5-6 дела на ден.
nksuccess
Потребител
 
Мнения: 306
Регистриран на: 15 Дек 2009, 13:10

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот kostadin_yordanov » 12 Мар 2010, 09:29

... Годишния доклад за правата на човека за България през 2009 на Държавния департамент на САЩ. ...

... Корупцията във върховните и административни съдилища е висока“, отбелязва докладът. ...

12.03.2010, САЩ: Корупцията в БГ е обхванала всички сектори на управлението
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2832812

В интерес на истината, текстът на официалната им страница е поставен в минало време, след като става въпрос и за 2009 г.

... Corruption reportedly was severe in high civil and administrative courts. ...

March 11, 2010
http://www.state.gov/g/drl/rls/hrrpt/20 ... 136024.htm

, но някой чувал ли е да се е променяло нещо съществено от тогава
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 675
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот 1968 » 12 Мар 2010, 10:01

В подобни доклади никога не е ясно дали изводите се крепят изобщо на някакви факти.Винаги са само политически съчинения.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот kostadin_yordanov » 12 Мар 2010, 10:51

"Политическите съчинения" от позицията на Държавния секретар на САЩ обикновено не са без основание, докато в случая там дори пише и 'reportedly'. Така че, ако иска, Константин Пенчев би могъл да се поинтересува за подробностите
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 675
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот 1968 » 12 Мар 2010, 11:48

Изводи за политическото състояние на света може и да не са без основание, защото фактите са пред очите на хората, но да се твърди, че в някоя институция, в някоя държава има корупция, автора трябва да се основава на конкретни факти, не на свободни съчинения, и то направени в политически, а не в професионален доклад.За тези доклади е общоизвестно, че дават основание и поддържат последващите управленски решения на съответния президент и правителство.С тях се насочва политиката на САЩ за влияние по света, когато решенията, които следва да се вземат са необосновани от към факти, но са им необходими.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот kostadin_yordanov » 12 Мар 2010, 12:43

Нека тогава Константин Пенчев да опровергае, защото, наистина, както са го написали, иначе ще си остане като вярно
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 675
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот 1968 » 12 Мар 2010, 14:15

Какво да опровергае, опровергават се факти с други факти, няма с какво да опровергаеш твърдение за нещо станало, ако не е станало.Орицателен факт не се доказва.Не твърдя, че няма или има корупция, а само, че тя трябва да бъде доказана и тогава да се твърди.
1968
Потребител
 
Мнения: 571
Регистриран на: 21 Окт 2005, 15:02

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот kostadin_yordanov » 12 Мар 2010, 16:11

1968 написа:Какво да опровергае, опровергават се факти с други факти, няма с какво да опровергаеш твърдение за нещо станало, ако не е станало.Орицателен факт не се доказва. ...

Е какъв е този "ф а к т", който го опровергават с друг факт -- не е ли твърдение? А че г-н Пенчев може да няма с какво да опровергае твърдението на Държавния департамент на САЩ, че, според сведенията за 2009 г., корупцията във ВАС, така както и в гражданското производство, е тежка, вече е съвсем друг въпрос

Но и онова, което пишете по-горе, че въпросния доклад е „политически, а не професионален“, не е съвсем вярно. Защото този доклад не го е писала Хилари Клинтън, а е бил изготвен от експертите в оглавявания от нея департамент

Иначе, от Москва, естествено, вече го определиха като необективен
Москва: Докладът на Държавния департамент е необективен

... “За никой не е тайна, че този документ на първо място има за цел да решава вътрешнополитическите задачи на американския истаблишмент чрез използването на тънката материя на човешките права за създаване на нужната политическа рамка при прокарването на конкретни външнополитически интереси“, отбелязват от МВнР. От руското външно министерство се отнасят положително към намерението на Държавния департамент да публикува доклад и за спазването на човешките права в САЩ, разчитайки, че в него ще намерят място както фактите, така и съответните критични оценки. “Например, би било интересно да се узнае, как във външнополитическото ведомство, което обича да се занимава с нравоучение в сферата на човешките права, ще коментират изтезанията, безчовечното и унижаващо човешкото достойнство поведение в самите САЩ. При това не само в широко известните случаи в Баграм и затвора в Гуантанамо, който въпреки обещанията на администрацията все още не е затворен, но и в затворите, и по улиците на САЩ“, се подчертава в документа.

12.03.2010
http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2834451

, по който начин, разбира се, те също не опровергават твърденията спрямо Русия в него; въпреки че тук, наистина, може да се добави и как в Конституцията на САЩ все още не е гарантирано правото на живот, а е гарантирано правото да се носи оръжие, и там продължават да издават и да изпълняват смъртни присъди
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 675
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот Imperator » 14 Мар 2010, 23:34

Hidden,
Май че правилно изтипосваш ВАС пред всички други съдилища. съвсем наскоро, по дело 15147/09 г. Седмо Отделение, присъжда 420 лева на адвокат, който нито е вземал участие пред по-долния административен съд, нито участва по делото на 09.02.2010 г. Според теб, може ли да се каже, че документът, който е представен /договора за представителство/ е неистински документ, тъй като няма никакво представителство осъществено. А какво да кажа за съда, който присъжда тези разходи за адвокат, като пред очите му хич не се е мяркал...Струва ми че, че чл.314 от НК най им плиляга, понеже в официалния документ на съдебната власт-протокола-внасят неверни обстоятелства. Могат да избягат от чл.311, като в последствие представят болничен за адвоката, и така и съд и адвокат да се оттървават...при положение, че се жалваш.Ако не се жалваш овреме, отиваш на кино. Кажи нещо, как я виждаш тази нова далавера.
Imperator
Потребител
 
Мнения: 739
Регистриран на: 19 Окт 2001, 13:12
Местоположение: Варна

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sisi19 » 17 Мар 2010, 22:07

Ако корените на едно дърво са пълни с червии, то плодовете му никога няма да бъдат здрави.Не търсете под вола теле, а изкоренете дървото и посъдете ново.
Шията без главата не може, както и обратното. Та на къдете се обърне едното, на там се обръща и другото.
sisi19
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 06 Май 2009, 12:44

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sisi19 » 17 Мар 2010, 22:36

nksuccess написа:pbp,
sisi19 не е колега, това и е хоби.
+ психологията :wink: :D
Благодаря за похвалата :D
sisi19
Потребител
 
Мнения: 910
Регистриран на: 06 Май 2009, 12:44

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sledovatel_oslo » 22 Мар 2010, 18:42

няма...:)))
sledovatel_oslo
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Мар 2010, 18:16

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот geovan » 23 Мар 2010, 17:13

8)
corrupt /прилагателно/
1. Lacking in integrity - липса на честност/почтеност
2. Not straight; dishonest or immoral or evasive -непорядъчен, . небрежен, недобросъвестен (за работа), уклончив/мимолетен ,неуловим/
3. Containing errors or alterations - съдържащ грешки или изменения
4. [archaic] Touched by rot or decay - докоснат от гниене или разлагане

corrupt /глагол/
1. Corrupt morally or by intemperance or sensuality - покварявам морално или чрез невъздържание или сладострастие
2. Make illegal payments to in exchange for favours or influence - правя незаконни плащания в замяна на услуги или влияние
3. Place under suspicion or cast doubt upon - поставям под съмнение
4. Alter from the original - различавам се от оригинала/първообраза/


Даааа.... и кое от горните не е "applicable" към така наречената "съдебна власт в БГ вариант " ???

С извинение към всички свестни съдии и прокурори - има не малко такива.
Но и един "разложен" до няколко нормални и уважавани - миризмата си остава лоша и вонята е за цялата система. Нещо като "лъжицата катран в качето с меда".
Някой знае ли как се отделя катран от мед ? :wink:
geovan
Потребител
 
Мнения: 166
Регистриран на: 10 Дек 2006, 18:28

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот sledovatel_oslo » 25 Мар 2010, 11:19

Нещата не могат да се поставят на една плоскост. Моя следователски кабинет мога да го "омириша" единствено АЗ!!! Ако ще всички следователи в БГ да са такива, нещата следва да се разграничават. Всеки отговаря за себе си. Ако има корумпирани /а то си има/ това лично МЕН НЕ МЕ КАСАЕ по никой начин!!! На проверка подлежат единствено делата възложени ми на производство, за тях си отговарям 100%, както за протичащите СРС - та по тях, за ритмичноста на разследването, за законосъобразното и своевременно реагиране по тях, и за своевременното им приключване. Останалото е замазване на проблема, търсене на теле под вола, неяснота и прочее....
Няма корумпирана СИСТЕМА - тая система се олицетворява от конкретни ХОРА, в конкретни КАБИНЕТИ...думата СИСТЕМА само замазва положението!!!
Това е според мен!!!
sledovatel_oslo
Нов потребител
 
Мнения: 2
Регистриран на: 22 Мар 2010, 18:16

Re: Има ли корупция в съдебната власт?

Мнениеот liusien » 25 Мар 2010, 17:27

usra_ovcova написа:Има ли корупция в съдебната власт?
НЯМА КОРУПЦИЯ, НЕ Е ИМАЛО И НИКОГА НЯМА ДА ИМА.
Аз съм корумпирана, но никой не ме корумпира! :(
Това е!


Вярвате ли на това в червеното????????? Легнете, наспете се и тогава отново помислете какво да пишете! :idea: :idea: :idea:
Аватар
liusien
Младши потребител
 
Мнения: 26
Регистриран на: 04 Юли 2006, 23:45

Следваща

Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron