начало

Съдът отказа да регистрира партията „Няма такава държава“ Съдът отказа да регистрира партията „Няма такава държава“

Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Дискусии на тема съдебната власт в България


Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Мнениеот listi » 02 Ное 2009, 10:48

Мисля си, че сега е моментът за разпускането на ВСС, ако трябва и със закон, щом те явно не желаят да си ходят, а продължават да си играят на кришка-мишка.

То ясно, че правната общност като цяло, вкючително и голямата маса от форумците тук, няма да се втурнат в организирането на такава подписка (поради участие в същата игра на кришка-мишка, разбира се, всеки в ролята си, кой мишок, кой плъшок или плашок, коя мишка, коя мишчица, кое мишленце :D ), но ако се съберем един малък инициативен комитет и я направим подписката (до народното събрание), може и да даде резултат.

Не само, че може, а съм убедена, че ще даде резултат. Защо ? Защото бюджетът е на червено с 3-4 милиарда от 20, а от Брюксел нещо се запъват да запълнят дупката. :cry: И целият този "скандал" около Красьо черничкия с ланците е само една инсценировка за пред Брюксел - видите ли, съдебната система в България започна да се прочиства, а пък вие се стискате да ни давате еврица. Грънци е започнала да се прочиства. :P Всички оставки са по партийни поръчения (хем не се чувстват виновни, хем никой прокурор не ги обвинява в престъпление :lol: ), а за довиждане на нашите хора се изплащат по 60 000 лева на калпак. Извън 60 000 хиляди лева, които верните ни другари вече получиха при влизане във ВСС, защото уж, видите ли, "излизали от съдебната власт". То и аз така искам да си излизам и да си влизам по всяко време в съдебната каца с меда. Само че пари в общия държавен бюджет няма за такива идими-додими, та това сега им казва бат Бойко, но те си правят оглушки. Сигурно чакат да им пусне пожарната сирена, та да го чуят. :D Може ли цялата държава да изпада във фалит, а съдебната власт да си раздава безотчетни пари за щяло и нещяло и да си надува заплатите до безбожие, при положение, че не върши абсолютно никаква работа в полза на обществото, а само му вреди ? :shock:

За текста на подписката, мисля, че няма да е абсолютно никакъв проблем, защото изобилието от резили е такова, че просто трудността ще е кои точно да се посочат и кои да отпаднат.
listi
Потребител
 
Мнения: 156
Регистриран на: 23 Апр 2008, 15:17

Re: Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Мнениеот Pink_Floyd » 02 Ное 2009, 12:56

Добре, разпуска се ВСС, най-лесното нещо от политическа гледна точка. И после какво "ще правим, като свърши войната". Дори и КС да не обяви за противоконституционен закона за изменение на ЗСВ, с който практически ще бъде разпуснат настоящия ВСС. Без принципна концепция за реформа в съдебната система, респ. без ясна представа за управлението на тази система, както и за постъпването в нея и кариерното израстване, нищо добро не ни чака - както вече писах някъде из този форум: едни креатури ще бъдат заместени от други, но близки до настоящото управление. Вече бе иницииран дебат от една парламентарно представена коалиция. Да видим дали ще имат силите и желанието да се доведе до край реформата, респ. дали ще бъде убедено мнозинството за необходимостта от независима магистратура. И нещо много важно - идеята за намаляване на мандатите на тримата големи, на ВСС и на съответния административен ръководител не ми се струва удачна. Най-малкото защото ще са обвързани с конкретното политическо статукво. Засега мандати от 5 и 7 години означава, че ще "прескочат" поне една смяна на МС и НС. Друг е въпросът обаче дали са били назначавани най-добрите хора на тези постове. Това е истинският въпрос и саздаването на гаранции да не се повтарят "политиките" на предходния и настоящия ВСС.
Pink_Floyd
Потребител
 
Мнения: 238
Регистриран на: 09 Яну 2008, 09:58

Re: Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Мнениеот plamen_penev » 02 Ное 2009, 13:01

Ако такава подписка, listi, се появи в публичното пространство, то аз без колебание ще се подпиша под нея! Но не защото смятам, че ВСС трябва да си ходи... А за да кажа заедно с другите граждани: Стига! Видяхме, че в скандала са намесени не само хора от ВСС, а и прокурори, съдии... Тук става дума за тотално явление в нашата съдебна система!
Иначе смятам, че в една ПРАВОВА ДЪРЖАВА не може да се подхожда така - всички на куп. Вината е персонална характеристика и тя трябва да се доказва от обвиняващия. Тези, за които имаме обвинения, трябва да бъдат не само изгонени, но и да си получат съответстващите наказания. Иначе престъпленията извършени от тези хора ще си останат ненаказани и следващите ги просто ще ги повторят... с нови 60000...
plamen_penev
Активен потребител
 
Мнения: 1388
Регистриран на: 13 Май 2007, 17:01
Местоположение: Пловдив

Re: Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Мнениеот GeorgiKERELOV » 02 Ное 2009, 13:38

Подкрепям и с двете ръце, listi, но, както виждате, няма желаещи, а от желаещите все на някой нещо му е криво. Е тогава, дръжте си го този ВСС, щом мислите, че ще заиграе както ви се иска под бойковата свирка. 8)
GeorgiKERELOV
Активен потребител
 
Мнения: 1180
Регистриран на: 07 Фев 2007, 21:19
Местоположение: georgikerelov@yahoo.com

Re: Предложение за подписка за предсрочно уволнение на ВСС

Мнениеот kostadin_yordanov » 16 Юни 2011, 07:24

Съюз на съдиите в България

До Членовете на ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
До МИНИСТЪРА НА ПРАВОСЪДИЕТО

Копие
До Председателя на Народното събрание
До Председателя на Комисията по правни въпроси

...
... призоваваме членовете на Висшия съдебен съвет да подадат оставки. ...

...
Призоваваме министъра на правосъдието госпожа Попова да започне консултации и да сформира работна група от висококвалифицирани специалисти за промяна на модела на конституиране и функциониране на ВСС в съответствие с препоръките на институциите на Съвета на Европа (ПАСЕ и Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), организациите на българското гражданско общество и Становище №10 на КСЕС на вниманието на Комитета на министрите на Съвета на Европа относно „Съветът на съдебната власт в служба на обществото”.

Убедени сме, че промяната в статута, състава и функциите на ВСС следва да включва – създаване на ВСС само за съдиите, който да има пълна компетентност за назначаването, повишаване и наказване на съдиите; членовете на ВСС по време на мандата си да не се освобождават от изпълнение на задълженията им като магистрати, за да не се отделят от общността; да се намали броят на членовете на съвета и изискуемият стаж за заемане на длъжността от 15 на 12 години; да се намали мандатът от 5 на 3 години; парламентарната квота да се редуцира до 1/3 от състава и да се избира с мнозинство от 2/3.
...

Поради обстоятелството, че смяната на модела на ВСС е на дневен ред от продължителен период от време, ние сме готови да предложим конкретни концепции за конституционни и законоустройствени промени както за функционирането, така и за конституирането и за конкретните процедури по излъчване и избор на членовете на ВСС.
...

София, 15 юни 2011 г.
http://www.judgesbg.org/?m=10&id2=165
kostadin_yordanov
Потребител
 
Мнения: 674
Регистриран на: 03 Дек 2009, 10:08


Назад към Съдебна власт


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта


cron